W tym artykule:

  1. Makaron papieża - trochę historii
  2. Jak zrobić makaron papieża?
  3. Makaron papieża - przepis
Reklama

Ten wyjątkowy makaron ma nie tylko doskonały smak i aromat, ale również całkiem ciekawą historię. W Polsce jednak mało się o nim mówi, bo wszyscy kochamy spaghetti z sosem bolońskim, kremową carbonarę, czy pastę z bazyliowym pesto, a tego dania raczej nie kojarzymy. Tymczasem makaron papieża zdecydowanie zasługuje na równie wielką popularność jak wcześniejsza trójka kultowych włoskich past. Poznajcie więc ten przysmak i zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku, a być może to właśnie makaron papieża stanie się waszym nowym ulubieńcem ze wszystkich dobroci całej włoskiej kuchni.

Makaron papieża - trochę historii

Makaron papieża, czyli tradycyjne włoskie fettuccine alla papalina to danie z wyjątkową historią. Wszystko dlatego, że nazwa tego specjału wzięła się od Piusa XII, dla którego właśnie skomponowano takie danie. Choć w różnych źródłach znajdziemy nieco inne wersje tej historii, to jedno się z nich wszystkich zgadza - ponoć szef kuchni specjał ten przygotował spoza karty, specjalnie dla swojego wyjątkowego gościa, a później zachwycały się nim już kolejne pokolenia Włochów. Teraz z kolei chętnie próbują go wszyscy przybywający do Rzymu turyści, ale wcale nie musicie wybierać się na urlop, aby skosztować tego smaku. Zobaczcie, jak przygotować sobie takie danie w domowym zaciszu. Matteo Brunetti podzielił się sprawdzoną recepturą, która uda się każdemu i to w całkiem prosty oraz szybki sposób.

makaron carbonara

Jak zrobić makaron papieża?

Fettuccine czy też tagliatelle alla papalina (bo z tym samym sosem możemy spotkać różne rodzaje makaronów) to wariacja na temat klasycznej carbonary, do której dodaje się szynkę parmeńską. Często jako dodatek pojawia się tam również zielony groszek i choć nie jest on obowiązkowy w przepisie, to przepięknie zdobi talerz i wzbogaca smak. Najważniejszą różnicą pomiędzy klasycznym spaghetti carbonara, a makaronem "papieskim" jest dodatek śmietany, bo w pierwszym przypadku absolutnie się jej nie używa i zastępuje żółtkami jaj, a tutaj jest wręcz obowiązkowa. Fettuccine alla papalina różni więc więc od carbonary nieco delikatniejszym smakiem, ale nadrabia to obłędnie kremową konsystencją.

Przepis na ten włoski klasyk pokazał na swoim instagramowym profilu @matteo.brunetti.real, który prowadzi dobrze znany kucharz i influencer Matteo Brunetti. Zobaczcie poniżej dokładną recepturę oraz krótkie wideo, na którym najlepiej zobaczycie wszystkie kroki przygotowania i zachwycający efekt.

Odcedzanie makaronu

Makaron papieża - przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu,
  • 60 g zielonego groszku,
  • 50 g parmezanu
  • 60 g szynki parmeńskiej,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • połówka cebuli
  • 20 g masła,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierzcie i posiekajcie, a szynkę parmeńską drobno pokrójcie. Cebulkę podsmażcie na maśle i po chwili dodajcie do niej koncentrat pomidorowy oraz zielony groszek. Całość przesmażcie razem.
  2. Do takiej mieszanki dolejcie śmietankę kremówkę i dorzućcie pokrojoną szybkę parmeńską, a następnie doprawcie wszystko do smaku solą i pieprzem.
  3. W międzyczasie ugotujcie makaron, a odlewając go, zachowajcie 1 szklankę pozostałej wody i dolejcie ją do sosu na patelni. Wymieszajcie całość z ugotowanym i odcedzonym makaronem oraz parmezanem. Makaron papieża podawajcie posypany dodatkową porcją drobno startego parmezanu.

Reklama

Źródło: Instagram.com/matteo.brunetti.real/

sos do spaghetti
Reklama
Reklama
Reklama