W tym artykule:

  1. Składniki na makaron z kurkami i boczkiem
  2. Jak zrobić makaron z kurkami w sosie śmietanowym i boczkiem?
  3. Co można dorzucić do makaronu z kurkami i boczkiem?
Reklama
Ewa Niepytalska

Składniki na makaron z kurkami i boczkiem

  • 500 g kurek
  • 250 g wędzonego boczku
  • ½ żółtej cebuli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 20 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 czubata łyżka mascarpone (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta czarnego pieprzu

Jak zrobić makaron z kurkami w sosie śmietanowym i boczkiem?

Krok 1:

Oczyśćcie kurki z piasku, igiełek i innych zanieczyszczeń za pomocą ręcznika papierowego, miękkiej szczoteczki lub pędzelka. Odetnijcie końcówki trzonków. Umyjcie grzyby i dobrze je osuszcie – rozłóżcie na czystej ściereczce. Są też inne sposoby na czyszczenie kurek. Niektórzy zarzekają się, że najlepiej sprawdzi się płukanie ich we wrzątku z solą, inni posypują je mąką, żeby skutecznie usunąć zanieczyszczenia jeszcze przed myciem. Ważne jest jednak, żeby nie moczyć ich zbyt długo, inaczej nasiąkną wilgocią jak gąbka. To wpłynie na ich strukturę i czas smażenia (uwolnią wodę na patelni). Większe kurki przekrójcie na pół, mniejsze zostawcie w całości. Możecie odłożyć najładniejsze okazy do dekoracji.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Odetnijcie skórę z kawałka wędzonego boczku. Pokrójcie go w niewielką kostkę. Najłatwiej jest to zrobić, kiedy mięso jest dobrze schłodzone, więc nie wyjmujcie go wcześniej z lodówki. Zdejmijcie łuski z cebuli. Posiekajcie ją. Możecie ułatwić sobie zadanie szatkownicą do warzyw, zwłaszcza jeśli chcecie otrzymać równą kostkę. W przepisie wideo nie został wykorzystany czosnek, ponieważ jest dosyć intensywny w smaku i może przyćmić smak delikatnych grzybów. Ale jeśli chcecie, wzbogaćcie nim sos z kurek do makaronu (wystarczy jeden ząbek).

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Przygotujcie natkę pietruszki. Oberwijcie listki z kilku gałązek (pojedynczo lub jednym ruchem, na przykład za pomocą widelca). Opłuczcie je w zimnej wodzie, a następnie osuszcie ręcznikiem papierowym lub używając wirówki do sałaty. Drobno posiekajcie. Makaron z kurkami i boczkiem dobrze komponuje się także z koperkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Świeże zioła to ważny składnik tego dania, świetnie podkreślają smak leśnych grzybów. Kilka listków możecie zostawić do dekoracji.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Roztopcie masło na dużej, dosyć głębokiej patelni (w której zmieszczą się później wszystkie składniki – kurki z makaronem w sosie). Możecie też wykorzystać olej lub oliwę. Wrzućcie cebulę. Smażcie ją, aż się zeszkli. Dodajcie boczek. Podgrzewajcie go powoli, aż się skurczy i lekko zarumieni.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Wrzućcie kurki na patelnię z cebulą i boczkiem. Smażcie przez chwilę, aż odparuje z nich nadmiar wody i trochę się skurczą. Wlejcie białe wytrawne wino (50–100 ml), opcjonalnie jasny, lekki bulion warzywny. Duście przez kilka minut. Zredukujcie, aż zostanie nie więcej niż 1 łyżka płynu. Kwasowość wina nie tylko podkreśla smak grzybów, ale też sprawia, że wychodzą jędrne i soczyste.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Wlejcie kremówkę od grzybów. Doprowadźcie zawartość patelni do wrzenia. Poczekajcie, aż śmietanka zgęstnieje. Możecie dodać też mascarpone lub serek śmietankowy, dzięki czemu sos z kurek do makaronu będzie jeszcze bardziej kremowy. Doprawcie go gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dosypcie kurkumę, która delikatnie zabarwi śmietankę. Możecie też dodać szafran – zalejcie nitki odrobiną wrzątku, odczekajcie kilka minut, po czym dolejcie złoty napar do sosu.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

W czasie, kiedy na małej mocy palnika redukuje się sos śmietanowy z kurkami, ugotujcie makaron. Do tego dania najlepiej pasują długie nitki lub wstążki, takie jak spaghetti, bucatini, pappardelle lub tagliatelle, ale jeśli wolicie krótsze kształty, możecie wykorzystać rurki, świderki lub kokardki. Przyrządźcie makaron al dente. Wyjmijcie go o minutę wcześniej, niż podpowiada instrukcja na opakowaniu. Ponieważ od razu z wrzątku trafi do sosu, łatwo go rozgotować.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Wyjmijcie makaron za pomocą łyżki cedzakowej. Wrzućcie go do sosu śmietanowego. Ostrożnie wymieszajcie zawartość patelni. Użyjcie do tego szczypców. Postarajcie się, żeby wszystkie pappardelle pokryły się sosem. Wlejcie kilka łyżek wody od gotowania wstążek, jeśli trzeba go rozrzedzić. Wsypcie większość posiekanej natki pietruszki (część zostawcie do dekoracji). Ponownie wymieszajcie.

Ewa Niepytalska

Krok 9:

Wyłóżcie makaron na talerz (jeśli używacie nitek lub wstążek, użyjcie do tego szczypców, żeby móc je lekko zakręcić, w kształt gniazdka). Polejcie go sosem, który został na patelni. Posypcie twardym serem dojrzewającym – parmezanem, grana padano lub pecorino. Udekorujcie surowymi kurkami (pamiętajcie, że muszą być bardzo dobrze oczyszczone, można je sparzyć) i natką pietruszki (posiekaną lub całymi listkami). Podajcie od razu.

Ewa Niepytalska

Co można dorzucić do makaronu z kurkami i boczkiem?

Kurki w sosie śmietanowym są doskonałe same w sobie, zwłaszcza podkręcone kremowym serkiem mascarpone i odpowiednio doprawione. Wędzony boczek dodaje potrawie smaku umami, ale można też dodać do nich:

Reklama
  • grillowaną pierś kurczakazamarynowaną w oliwie i ziołach, przyrządzoną na lub specjalnej patelni z prążkami lub na grillu węglowym – w sezonie na biesiadowanie na świeżym powietrzu.
  • por, dymkę lub szalotkę zamiast żółtej cebuli – łagodniejsze odmiany nie przyćmią smaku najdelikatniejszych z leśnych grzybów. Strzałem w dziesiątkę na pewno będzie spaghetti z kurkami i porem – to prosta propozycja ze sporą ilością tymianku i rozmarynu.
  • zielone warzywa – na przykład cukinię lub szpinak.
  • suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe – dzięki nim każdy makaron z kurkami zyska nieco kwasowości. Posypcie taką potrawę dodatkowo prażonymi orzeszkami pinii.
Reklama
Reklama
Reklama