Zamiast znów zagniatać drożdżowe ciasto i czekać aż wyrośnie, a potem zawijać w nie farsz i martwić się, aby nie wypłynął. Ten przepis na makowiec jest zdecydowanie najprostszy i najszybszy, a do tego nie wymaga nawet włączania piekarnika.

Reklama

Jak zrobić makowiec bez pieczenia?

Aby przygotować łatwy makowiec na święta wcale nie potrzebujecie ani mąki, ani jajek, bo pyszny spód do ciasta zrobicie ze zblendowanych orzechów i bakalii. Taka mieszanka nie tylko świetnie zastygnie bez potrzeby zapiekania, ale doda deserowi świetnej konsystencji i mnóstwo smaku. Domową masę makową również możecie przygotować na zimno, miksując ziarenka maku z orzechami nerkowca i kilkoma aromatycznymi dodatkami. Tak przygotowany makowiec na zimno zawsze się udaje i zachwyca nie tylko smakiem, ale również pięknym wyglądem. Zobaczcie dokładny przepis i koniecznie spróbujcie.

Zobacz też: Makowiec Siostry Anastazji nie ma sobie równych. Napakowany masą po brzegi

Przepis na makowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 1 szklanka rodzynek,
  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • pół szklanki orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • ok. 100 g miodu,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 7 łyżek oleju kokosowego,
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej,
  • 4 łyżki soku z pomarańczy,
  • kilka kropli olejku migdałowego,
  • 2 łyżeczki karobu.

Przygotowanie:

Mak oraz orzechy nerkowca zalewamy w dwóch miseczkach wodą i moczymy przez co najmniej kilka godzin, a najlepiej nawet całą noc. Orzechy włoskie i laskowe blendujemy na gładką masę, a rodzynki drobno siekamy i wszystko mieszamy razem z gałką muszkatołową oraz solą. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy.

W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy i dodajemy 5 łyżek do maku. Wlewamy też 3 łyżki soku pomarańczowego oraz miód i blendujemy całość. Po chwili dodajemy też namoczone orzechy nerkowca, lejek migdałowy oraz startą skórkę pomarańczową i ponownie wszystko łączymy. Wymieszaną masę wykładamy na spód i wstawiamy wszystko do zamrażarki na 1 godzinę.

Resztę oleju kokosowego mieszamy z karobem oraz 1 łyżką soku pomarańczowego i gotową mieszanką polewamy wierzch ciasta. Tak przygotowany makowiec bez pieczenia wkładamy na 30 minut do zamrażalnika i gotowe.

Reklama

Źródło: gurbacka.pl

Reklama
Reklama
Reklama