W tym artykule:

  1. Jak zrobić proste ciasto kruche? Podstawowe zasady
  2. Jaka mąka jest najlepsza na kruche ciasto?
  3. Pieczenie ciasta kruchego - o tym trzeba pamiętać
Reklama

Dobrze przygotowane kruche ciasto to podstawa wielu pyszności, takich jak sernik, szarlotka, czy różnego rodzaju tarty na słodko i słono. Choć przepis na taką bazę do wypieków jest pozornie prosty, to nie wszystkich ciasto kruche wychodzi tak samo delikatne i rozpływające się w ustach, a winnych jest temu kilka ważnych szczegółów. Jeden z nich to metoda 5:1, o której mało się mówi, a to genialny trik na maksymalną chrupkość.

Jak zrobić proste ciasto kruche? Podstawowe zasady

Podstawowy przepis na kruche ciasto przygotowuje się według złotej zasady 3:2:1, a pod tymi cyframi kryje się stosunek mąki do tłuszczu i cukru. Takie trio w zupełności wystarczy, aby przygotować kruchą masę, jednak w wielu przepisach dodatkowo dorzuca się żółtko dla podbicia chrupkości upieczonego ciasta. Niektórzy dodają też całe jajka, jednak nie jest to do końca dobry pomysł, bo ciasto kruche z białkami jaj wychodzi po prostu twarde.

W niektórych przepisach znajdziemy również takie dodatki jak kwaśna śmietana, zimna woda, czy odrobina mleka. Każdy z tych składników sprawia, że masę po prostu szybciej i łatwiej się zagniata, jednak nie wpływają one jakoś znacznie na późniejszy smak czy strukturę masy, więc można je spokojnie pominąć i zostać przy mące, tłuszczu, cukrze i żółtku jaja. Skupcie się jednak na tej czwórce i wybierzcie dobrze wszystkie produkty.

Po pierwsze, zawsze sięgajcie po prawdziwe masło i nie zastępujcie go margaryną, bo kruche ciasto po prostu nie jest wtedy tak smaczne i chrupiące jak być powinno. Zwróćcie też uwagę na jakościowe jaja, najlepiej te z wolnego wybiegu, a zamiast zwykłego cukru w kryształkach sięgnijcie po cukier puder. Dzięki niemu znacznie szybciej wyrobicie idealnie gładkie ciasto i nie będziecie musieli się martwić o żadne widoczne grudki. Na koniec zostaje już tylko mąka i choć mogłaby się wydawać ona najmniej skomplikowanym składnikiem, to i tutaj warto znać 1 ważną zasadę.

kruche ciasto

Jaka mąka jest najlepsza na kruche ciasto?

Na kruche ciasto zwykle wybieramy zwykłą mąkę pszenną, ale nie każdy wie, że warto dorzucić do niej coś jeszcze. Otóż gdy wymieszamy mąkę pszenną z ziemniaczaną w stosunku 5:1, ciasto wyjdzie jeszcze bardziej kruche i delikatne. A będąc przy sypkich składnikach, często pojawia się także pytanie, czy do kruchego ciasta dodajemy proszek do pieczenia?

Prawda jest taka, że gdy dodamy go do masy to będzie tu już ciasto kruche, tylko półkruche, bo proszek sprawi, że masa wyjdzie bardziej miękka. Odpowiedź należy więc już do was - jeśli lubicie taką konsystencję wypieków, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sypnąć odrobinę proszku, jednak jeśli chcecie uzyskać prawdziwe ciasto kruche o chrupkiej i rozpływające się pod widelcem strukturze, to lepiej odpuśćcie ten dodatek.

kruche ciasto

Pieczenie ciasta kruchego - o tym trzeba pamiętać

Gdy mamy już wszystkie składniki, musimy tylko szybko je zagnieść, aby jak najkrócej miały kontakt z ciepłem naszych dłoni. Potem z kolei przychodzi czas na chłodzenie masy, więc owijamy ją folią lub przekładamy do woreczka i chowamy do lodówki czy zamrażarki. To niezwykle ważny krok i nigdy nie należy go pomijać w pośpiechu, bo to właśnie chłodzenie ciasta przed pieczeniem sprawia, że wychodzi ono doskonale chrupiące.

Schłodzone ciasto wałkujemy, a następnie przekładamy do blachy i robimy w nim dziurki widelcem na całej powierzchni. Co daje takie dziurkowanie ciasta? Otóż nakłuwanie ciasta sprawia, że wypiek wychodzi idealnie równy i płaski. Niektórzy w tym celu dodatkowo układają na cieście kawałek pergaminu i wysypują na niego "obciążnik" w formie ziaren fasoli. Oczywiście jest to dobra praktyka, jednak jeśli porządnie podziurkujecie ciasto, to nie musicie już do w żaden sposób dociążać.

Reklama

Tak przygotowane kruche ciasto pozostaje już tylko upiec, a tu musimy pamiętać tylko o tym, żeby zawsze najpierw dobrze rozgrzać piekarnik. Zwykle ciasto kruche piecze się w 200-220 stopniach przez około 10-15 minut. Konkretne ustawienia i czas warto dobrać do własnego piekarnika i obserwować, kiedy ciasto kruche będzie idealnie rumiane i chrupkie.

kruche ciasto
Reklama
Reklama
Reklama