W tym artykule:

  1. Jak zrobić zebrę bez zakalca?
  2. Jak zrobić ciasto zebra w wersji malinowej?
  3. Przepis na ciasto zebra z malinami
Reklama

Klasyczny przepis na ciasto zebra powstaje na bazie podstawowych składników, takich jak jajka, olej, woda, mąka, proszek do pieczenia, cukier i kakao. W sezonie letnim warto jednak nieco zmodyfikować tę recepturę i zastąpić kakao malinami, a dzięki temu otrzymamy coś jeszcze smaczniejszego i piękniej prezentującego się na talerzach. Zobaczcie, jak zrobić ciasto malinowa zebra, a pokochacie je od pierwszego upieczenia.

Jak zrobić zebrę bez zakalca?

Choć przepis na ciasto zebra nie jest trudny, to niestety często pojawia się tu zakalec, a żeby zapobiec takiej sytuacji, wystarczy zastosować prosty trik. Otóż zamiast zwykłej wody, należy dodać gazowaną, która znacznie lepiej spulchni masę i poprawi jej konsystencję po upieczeniu. Co ciekawe, wiele gospodyń idzie o krok dalej i zamiast wody gazowanej wlewa 1 szklankę oranżady, dzięki której ciasto dodatkowo zyskuje lepszy aromat i więcej słodyczy. W tej wersji możemy więc nieco zmniejszyć ilość dosypywanego cukru, aby ciasto zebra nie było zbyt słodkie.

Potem już tylko gotową masę dzielimy na dwie części i do jednej dosypujemy kakao, dzięki czemu otrzymujemy dwa kolory ciasta, które potem na zmianę wlewamy do blachy, tworząc charakterystyczny wzór pasków zebry.

ciasto jogurtowe

Jak zrobić ciasto zebra w wersji malinowej?

W tej wersji używamy jednak różowego zamiennika i dodajemy do połowy ciasta zblendowane świeże maliny, które nadadzą masie piękny kolor i dodatkowy smak. Już sam owocowy "wkład" naturalnie zabarwi jedną część ciasta, ale jeśli chcecie, aby kolor był jeszcze intensywniejszy, możecie dodać kilka kropelek czerwonego barwnika, a wtedy kontrast między paskami zebry będzie jeszcze lepszy.

Przepis na ciasto zebra z malinami

Składniki:

  • 4 jajka rozmiar L,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka białej oranżady,
  • 100 g świeżych malin,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji,
  • opcjonalnie: kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Świeże maliny myjemy i blendujemy na gładki mus. Możemy przelać go przez gęste sitko, by nie zostały resztki pestek. Do dwóch misek wybijamy jajka, oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie już sztywna, dodajemy kolejno po jednym żółtku, ciągle miksując.
  2. Następnie do masy wlewamy oranżadę i olej. Łączymy całość i na koniec stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli.
  3. Gotową masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy mus malinowy (aby kolor był jeszcze bardziej intensywny, można w tym momencie dodać też kilka kropelek czerwonego barwnika spożywczego) i dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zaczynamy wylewać na dno na przemian po trochu jasnego i różowego ciasta. Tak porcjujemy na zmianę do końca, aż obie masy się się skończą.
  5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 170 stopni i pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka. Malinowa zebra po upieczeniu musi całkowicie wystygnąć i dopiero wtedy wyjmujemy ją z blachy i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
ciasto trzy mleka
Reklama
Reklama
Reklama