Mało kto pamięta babciny przepis na kruche ciasto. 1 składnik zaskakuje, ale szarlotka wychodzi popisowa

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto kruche? Sprawdzony babciny patent
- Idealny kruchy spód na szarlotkę - zróbcie 1 dodatkową rzecz
- Co zrobić z kruchego ciasta? Najpyszniejsze pomysły
Kruche ciasto to bez wątpienia jeden z najważniejszych przepisów w cukiernictwie. Właśnie na jego bazie powstają przecież spody do takich kultowych ciast jak szarlotka, sernik, budyniowiec czy pleśniak. Nie każdy jednak wie, że do klasycznego trio, czyli mąki, masła i cukru, warto dodać jeszcze jeden składnik i wcale nie są to żółtka ani śmietana. Nasze babcie dorzucały do kruchej masy coś innego i wszystkie wypieki mocno na tym zyskiwały. Zobaczcie o czym mowa i spróbujcie sami, a efekt po wyjęciu z piekarnika was zachwyci.
Jak zrobić ciasto kruche? Sprawdzony babciny patent
Klasyczne ciasto kruche robi się na bazie masła, jednak nasze babcie często mieszały dwa rodzaje tłuszczu i w tej sposób osiągały jeszcze lepszą masę. Wystarczyło na 120 g masła dodać 80 g smalcu, a w ten sposób ciasto kruche wychodziło maksymalnie chrupiące i rozpływające się w ustach. Jakby tego było mało, to koszt takiego wypieku znacznie maleje, gdyż jak wiadomo kostka masła potrafi teraz sporo kosztować, a smalec jest o wiele tańszy. Nie musicie się też bać charakterystycznego posmaku i zapachu tego tłuszczu, bo po wymieszaniu z innymi składnikami i upieczeniu nie są one wyczuwalne.
Do takiego tłuszczowego miksu dodajemy jeszcze tylko mąkę i cukier, zachowując złotą proporcję 3:2:1, czyli 300 g mąki, 200 g masła i smalcu oraz 100 g cukru. Potem taką masę już tylko szybko zagniatamy, aby składniki jak najkrócej miały kontakt z ciepłem dłoni i chłodzimy ciasto. To bardzo ważny etap, więc nie pomijajcie wkładania masy do lodówki, a jeśli macie wyjątkowo mało czasu to po prostu schowajcie je do zamrażarki.

Idealny kruchy spód na szarlotkę - zróbcie 1 dodatkową rzecz
Schłodzoną masę cienko wałkujemy na podsypanym mąką blacie, a potem wykrajamy z niej dowolne kształty lub po prostu równo wylepiamy blachę. A jeśli planujecie wykorzystać swoje kruche ciasto jako właśnie taki spód do szarlotki czy jakiegokolwiek innego ciasta z owocową masą, to powinniście poznać jeszcze jeden stary trik.
Obecnie już mało się o tym mówi, ale nasze babcie często robiły 1 dodatkową rzecz przed wyłożeniem wszelkiego rodzaju nadzienia na spód. Chodzi tu o to, aby posmarować surowe kruche ciasto żółtkiem i posypać cienką warstwą bułki tartej, a dzięki temu wilgotna owocowa masa nie wsiąknie aż tak mocno w spód i zachowa on większą kruchość. Dzięki temu nie musicie już dzielić pieczenia na dwa etapy, czyli najpierw podpiekać samego kruchego ciasta, a dopiero potem wykładać owoców i znów wkładać całości do piekarnika. Pamiętajcie jednak, żeby nie przesadzać z ilością bułki i sypnąć jej dosłownie garstkę, aby tylko lekko okryła ona ciasto kruche i przylepiła się do płynnego żółtka.

Co zrobić z kruchego ciasta? Najpyszniejsze pomysły
Tak przygotowane kruche ciasto idealnie sprawdzi się na spód do szarlotki, sernika, czy pleśniaka, ale nie tylko. Co można zrobić z takiej bazy? Pomysłów na pyszne kruche wypieki są dziesiątki, ale czasem lepiej wybrać proste opcje i nie kombinować. Jedne z najlepszych przepisów, któe zawsze się udają i nie wymagają wiele pracy to:
- kruche rogaliki z marmoladą lub czekoladą,
- jabłecznik na kruchym cieście,
- chrupiące babeczki kajmakowe,
- kruche ciasto z budyniem,
- kruche ciasteczka z mascarpone,
- kruche ciasto z wiśniami i bezą,
- kruche ciasteczka czekoladowe,
- krucha tarta ze śliwkami.


