Mannowiec (kaszak), czyli najlepsze ciasto z kaszy manny bez pieczenia. Prosty przepis na dużą blachę

W tym artykule:
- Jak zrobić mannowiec bez pieczenia?
- Przygotowanie mannowca
- Kasza manna - cenne drobinki
- Do czego wykorzystać kaszę mannę
Kiedy pierwszy raz spróbowałam to ciasto, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Pamiętam, jak koleżanka przyniosła je do redakcji w blaszce i na początku nie zrobiło na mnie wrażenia. Ot, zwykły placek, trochę ubity, mało atrakcyjny z wyglądu. Co może być w nim wyjątkowego? Ale kiedy dostałam kawałek do spróbowania wiedziałam, że to moje ciasto marzeń. Od razu zarezerwowałam sobie drugi kawałek, bo wiedziałam, że jeden to za mało.
Cała moc tego ciasta tkwi w głównym składniku, jakim jest kasza manna. Uwielbiam kaszę za jej delikatność, konsystencję, wilgotność. I to ciasto właśnie takie jest, delikatne, wilgotne, słodkie i po prostu pyszne. Oczywiście od razu wzięłam przepis, ale jeszcze nie raz prosiłam, żeby koleżanka przyniosła je do pracy. Teraz, gdy nauczyłam się je robić praktycznie na pamięć, przygotowuję je na wszelkie okazje rodzinne, spotkania ze znajomymi, czy bez okazji, na weekend. Zawsze smakuje obłędnie.

Jak zrobić mannowiec bez pieczenia?
Jeśli chcecie zrobić mannowiec, nie obawiajcie się, jest tak prosty, ze poradzicie sobie z nim bez problemu i zawsze wychodzi. Pracy przy nim nie jest wiele, trzeba tylko przypilnować, by nie zrobiły się grudki, a resztę robi lodówka. Gdy raz zrobicie, na stałe zagości w waszym słodkim menu.
Ciasto jasne:
- 1 litr mleka
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto ciemne:
- 1 litr mleka
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki gorzkiego kakao
plus:
- 8 paczek maślanych herbatników
Przygotowanie mannowca
Na dnie blachy o wymiarach 28x34 cm rozłóżcie warstwę herbatników.
Przygotujcie najpierw jasną warstwę ciasta. Do garnka wlejcie mleko i je zagotujcie. Dodajcie masło, ciągle mieszając wsypcie cukier i kaszę mannę. Wsypujcie ją stopniowo ciągle mieszając, by nie porobiły się grudki. Kiedy zobaczycie, że masa zaczyna gęstnieć wylejcie ją na herbatniki. Równomiernie rozprowadźcie i dobrze wyrównajcie górę. Na białe warstwie ułóżcie drugą warstwę herbatników.
Teraz przygotujcie ciemną masę. Odlejcie 1/2 szklanki mleka, wsypcie do niego 3 łyżki kakao i wymieszajcie. Resztę mleka zagotujcie, dodajcie wymieszane kakao z mlekiem, masło i ciągle mieszając wsypcie cukier i kaszę mannę. Podobnie jak wcześniej pilnujcie by nie porobiły się grudki i gdy masa zacznie gęstnieć, wylejcie ją na herbatniki i na górę połóżcie ostatnią warstwę herbatników. Całość odstawcie do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie już zimne, możecie je polać czekoladą, lukrem, albo inną dowolną polewą, jaka akurat będzie wam odpowiadać.
Kasza manna - cenne drobinki
Kasza manna to drobnoziarnista kasza, która powstaje z ziaren pszenicy zwyczajnej. W 100 g kaszy mieści się ok. 348 kcal. Z minerałów, które zawiera, na pierwszym miejscach są fosfor i potas. Jest także źródłem białka, błonnika i witaminy B. Jest lekkostrawna, dzięki czemu nie powoduje zalegania pokarmu oraz nie obciąża przewodu pokarmowego. Dzięki wysokiej wartości energetycznej (ok. 350 kcal/100 g) kasza manna jest sycąca.
ma niską zawartość błonnika pokarmowego, 2,5 g błonnika/100 g suchego produktu. Jest za to bogata w żelazo. Już 1 porcja zawiera około 10% dobowego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.
Warto więc włączyć te drobinki do stałej diety tym bardziej, że kaszę można podawać zarówno na słodko, jak i na słono.
Do czego wykorzystać kaszę mannę
Z dodatkiem kaszy manny można przygotować szereg dań, na słodko i na słono. Proponujemy:

