W tym artykule:

  1. Marmurkowe ciasto na pierogi - prosty patent na efektowne danie
  2. Jak zrobić marmurkowe ciasto na pierogi? Inne dodatki
  3. Marmurkowe pierogi z jagodami - przepis
Reklama

Marmurkowe ciasto na pierogi to coś, o czym wcześniej nie słyszeliśmy, a od razu podbiło nasze serca. Sam przepis jest banalnie prosty i nie wymaga dużo pracy, ale efekt zachwyca każdego i zawsze robi wielkie wrażenie na stołach. Zobaczcie, jak zrobić pierogi w takiej wersji, a być może ten patent już na stałe zagości w waszych kuchniach.

Marmurkowe ciasto na pierogi - prosty patent na efektowne danie

Przepis na ciasto na pierogi zna chyba każdy, nawet początkujący kucharz, ale okazuje się, że oprócz mąki i wody (oraz ewentualnie jajka) można do niego dorzucić coś jeszcze, dzięki czemu uzyskamy kompletnie nowy wygląd. Wystarczy zrobić masę jak zwykle, a następnie podzielić gotowe ciasto na pół i do jednej części dolać odrobinę soku z jagód.

Po dokładnym wyrobieniu ciasta z sokiem, naturalnie zabarwimy je na uroczy różowo-fioletowy kolor, a potem będziemy już tylko musieli znów połączyć oba ciasta i lekko je zagnieść, aby powstał marmurkowy wzór. Tak przygotowane pierogi z jagodami nie tylko wyglądają przepięknie, ale i mają więcej smaku, ale poza sezonem na jagody można je też przygotować w wielu innych wersjach.

lepienie pierogów

Jak zrobić marmurkowe ciasto na pierogi? Inne dodatki

Aby móc robić marmurkowe ciasto na pierogi przez cały rok, możecie wykorzystywać do tego patentu różne dodatki barwiące masę na różne kolory. W tym celu świetnie sprawdzą się nie tylko jagody, ale i soki z wiśni, czereśni, jeżyn czy aronii. Ponadto można też wykorzystać do tego przeróżne przyprawy, takie jak gorzkie kakao lub cynamon.

Jeśli natomiast przygotowujecie pierogi wytrawne, sypnijcie do połowy ciasta odrobinę kurkumy, aby powstał przepiękny marmurek w wersji żółtej. W okresie świątecznym, możecie też przygotować aromatyczne i efektowne pierogi w cieście grzybowym lub różowe pierogi buraczane. A gdy dodacie zmiksowane liście szpinaku, zrobicie piękne ciasto w zielonym kolorze.

Marmurkowe pierogi z jagodami - przepis

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka śmietany,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka soku z jagód,
  • 2 szklanki świeżych jagód,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka budyniu w proszku.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski i dodajemy szczyptę soli. Następnie do suchych składników wbijamy jajko, dodajemy płynne masło, śmietanę i wlewamy ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
  2. Gotowe ciasto na pierogi dzielimy na 2 równe części i do jednej z nich dodajemy sok z jagód. Ponownie zagniatamy masę aż stanie się różowa, a następnie łączymy ją ze zwykłym ciastem, tworząc marmurkowy wzór. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą lub wkładamy do reklamówki i odstawiamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  3. W tym czasie przygotowujemy jagody, czyli dokładnie je myjemy i osuszamy, a następnie mieszamy z cukrem i proszkiem budyniowym. Następnie marmurkowe ciasto na pierogi cienko wałkujemy i wykrajamy z niego kółeczka przy pomocy szklanki.
  4. Każdy krążek ciasta wypełniamy sporą ilością jagód, po czym dokładnie zlepiamy pierożki i robimy palcami falbankę lub dociskamy brzegi widelcem. Marmurkowe pierogi z jagodami gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4 minuty i podajemy z kleksem śmietany i cukrem lub innymi ulubionymi dodatkami.
pierogi
Reklama
Reklama
Reklama