W tym artykule:

  1. Jak zrobić marynowaną marchewkę?
  2. Marynowana marchewka - dodatki
  3. Do czego podawać marynowaną marchewkę?
  4. Marynowana marchewka - przepis
Reklama

Zamiast ciągle jeść tylko przetwory z ogórków, spróbujcie czasem czegoś innego, a najlepsza na początek będzie marynowana marchewka. To banalnie prosty przepis z minimalnej ilości składników, a efekt zachwyca każdego. Chrupiące, aromatyczne i pełne smaku słupki pomarańczowego warzywa to genialny dodatek do wszystkiego i trudno się od nich oderwać. Spróbujcie sami, a pokochacie taką przekąskę.

Jak zrobić marynowaną marchewkę?

Marynowana marchewka to prawdziwy przysmak, który robi się banalnie łatwo i błyskawicznie. Co najlepsze, marchewka w marynacie nie musi stać tygodniami w zamkniętych słoikach, aby nabrać pełni smaku. Można ją chrupać już po kilku godzinach, więc to doskonały przepis, gdy chcecie podać na szybko ciekawy dodatek do obiadu lub kanapek. Sam przepis na marynowaną marchewkę jest banalnie prosty i potrzebujecie tylko 4 tanich składników na podstawową zalewę. Będą to woda, ocet, cukier i sól w odpowiednich proporcjach.

Wszystko zagotowujemy i dokładnie mieszamy, a następnie wypełniamy gorącym płynem słoik z pokrojoną w słupki marchewką i gotowe. Ważne jest tylko to, aby wszystkie kawałki marchewki były całkowicie przykryte zalewą, bo inaczej marynowanie nie wyjdzie tak, jak trzeba.

marchewki

Marynowana marchewka - dodatki

Podstawowa zalewa z 4 składników w zupełności wystarczy, aby marynowana marchewka była pełna smaku i doskonale chrupała, jednak do słoika możecie dodatkowo wrzucić ulubione dodatki, dzięki którym całość będzie miała jeszcze więcej wyrazu. W tej roli świetnie sprawdzą się takie składniki jak:

  • czosnek,
  • korzeń chrzanu,
  • świeży imbir,
  • gorczyca,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty,
  • świeża papryczka chili lub suszone płatki chili.

Do czego podawać marynowaną marchewkę?

Tak przygotowana piklowana marchew świetnie sprawdzi się do chrupania solo, ale również jako dodatek do wszelkiego rodzaju posiłków na zimno i ciepło. Można ją jeść do kanapek, a także zawijać we wrapach czy tortilli. Takie wyraziste słupki marchewki świetnie sprawdzą się też do moczenia w hummusie, guacamole czy wszelkich innych ulubionych dipach.

Jeśli natomiast chcecie przygotować posiłek na ciepło, ugotujcie ryż lub kaszę, dodajecie do tego jakieś źródło białka, takie jak kurczak, łosoś czy krewetki, a na bokach miski rozłóżcie pikle z marchewki i inne warzywa, które akurat macie w lodówce. W ten sposób powstanie pyszny i pięknie prezentujący się bowl, idealny na letni obiad.

Marynowana marchewka - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg marchewki,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • opcjonalnie: kawałek imbiru, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki ziarenek gorczycy.

Przygotowanie:

Reklama
  1. W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą.
  2. W międzyczasie obieramy marchewkę i kroimy ją w cienkie słupki, a potem przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. W tym momencie można opcjonalnie dorzucić do słoiczków ulubione dodatki, takie jak ząbek czosnku, kawałek imbiru czy odrobinę gorczycy.
  3. Gotowe słoiki wypełniamy gorącą zalewą, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od zakrętki.
  4. Następnie dokładnie zakręcamy wieczka i odstawiamy całość na kilka godzin. Marynowana marchewka jest gotowa do jedzenia już po około 3-4 godzinach, ale najlepiej smakuje po włożeniu do lodówki na całą dobę.
kiszona marchewka
Reklama
Reklama
Reklama