W tym artykule:

  1. Składniki na klasyczny deser melba dla 2 osób
  2. Jak powstaje melba? Deser na szybko do pucharków
  3. Deser melba – wariacje
Reklama
Make eat easy

Składniki na klasyczny deser melba dla 2 osób

  • 185 ml wody
  • 165 g cukru
  • 20 ml soku z cytryny
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 brzoskwinie
  • 125 g malin
  • 2 gałki lodów waniliowych

Jak powstaje melba? Deser na szybko do pucharków

Krok 1:

Wlejcie wodę do garnuszka, w którym zmieszczą się później połówki brzoskwiń ułożone obok siebie. Dosypcie 150 g białego drobnego cukru. Poczekajcie, aż się całkiem rozpuści. Zredukujcie trochę, żeby powstał syrop. Dodajcie 15 ml soku z cytryny (jedna duża łyżka), a także pastę lub esencję waniliową. Ciekawą alternatywą jest wlanie do garnuszka odrobiny rumu, jeśli nie przeszkadza wam, żeby szybki deser z brzoskwiniami miał delikatny posmak alkoholu. Taki prosty syrop cukrowy do pokrycia owoców możecie też zrobić z użyciem miodu, syropu klonowego lub ksylitolu (w wersji fit).

Make eat easy

Krok 2:

Przekrójcie świeże brzoskwinie na połówki. Ostrożnie wyjmijcie pestki, tak żeby nie naruszyć miąższu. Wybierzcie nie bardzo dojrzałe okazy, inaczej rozpadną się w obróbce termicznej. Dobrze, żeby był soczyste, ale jędrne. Możecie od razu zdjąć z nich skórkę, ale lepiej ją zostawić do gotowania. Dzięki temu brzoskwinie zachowają swój kształt. Włóżcie je do gotującego się syropu. Zmniejszcie moc palnika do minimum. Przykryjcie garnek i duście je do miękkości, przez około 10–15 minut. W połowie gotowania przekręćcie je na drugą stronę szczypcami. Zdejmijcie garnek z ognia. Nie wyciągajcie brzoskwiń od razu, wystudźcie je w syropie. Zdejmijcie z nich skórkę, powinna odejść bez problemu. Nie wrzucajcie jej, możecie ją później na przykład wrzucić do lemoniady. Syrop też się przyda – zarezerwujcie trochę do wykończenia deseru, a reszta przyda się do dosłodzenia koktajlu lub herbaty.

Make eat easy

Krok 3:

Podgrzejcie maliny (poza sezonem mogą być mrożone, można też wykorzystać truskawki) z pozostałym cukrem w rondelku. Na początku na małej mocy palnika, żeby zmiękły i puściły sok. Potem możecie trochę podkręcić ogień. Mieszajcie owoce co kilka minut. Kiedy prawie całkiem się rozpadną, dodajcie sok z cytryny lub limonki. Zmiksujcie ręcznym blenderem. Przelejcie przez gęste sitko, żeby oddzielić pestki. Wystudźcie. Taki prosty sos malinowy to uniwersalny dodatek do słodkości. Jeśli macie ochotę, zróbcie go od razu więcej i przelejcie do słoiczka. Możecie polewać nim na przykład domowe lody, desery w pucharku z bitą śmietaną i mascarpone lub miniserinczki na zimno.

Make eat easy

Krok 4:

W szklankach, miseczkach, słoiczkach do minideserów lub pucharkach umieśćcie po 2 połówki brzoskwiń. Skropcie je odłożonym wcześniej syropem z gotowania owoców. Dodajcie po gałce lodów. Pysznie sprawdzą się na przykład lody waniliowe domowej roboty. Polejcie deser melba aksamitnym sosem malinowym.

Make eat easy

Deser melba – wariacje

Deser melba to klasyczna francuska propozycja. Ojcem przepisu jest słynny kucharz i restaurator Auguste Escoffier. Tradycyjna wersja składa się z brzoskwiń, sosu malinowego lub truskawkowego i lodów waniliowych. To świetny pomysł na deser bez pieczenia – komponuje się go błyskawicznie i w prosty sposób łączy uniwersalne smaki. Przepis da się też nieco podkręcić (chociaż sam Escoffier powiedziałby, że każda wariacja rujnuje subtelność i balans podstawowych składników). Zróbcie na przykład:

  • deser melba z mascarpone – zamiast lodów waniliowych ukręćcie bitą śmietanę z kremowym włoskim serkiem.
  • melbę z gruszkami – to dobry pomysł na jesień i zimę, kiedy w sklepach brakuje słodziutkich polskich brzoskwiń.
  • wyjątkowo słodki deser melba z polewą kajmakową zamiast sosu malinowego.
Reklama

Miłośnikom serników na zimno na pewno znane jest też ciasto melba bez pieczenia, ale nie ma zbyt dużo wspólnego z klasycznym francuskim deserem w pucharku. Przede wszystkim nie zawiera brzoskwiń. Ale jest to świetna propozycja w sezonie na świeże maliny – to one, zatopione w galaretce wieńczą ciasto.

Reklama
Reklama
Reklama