Mięciutkie ciasto ze śliwkami robię na jogurcie greckim. Bez wyrabiania i czekania

W tym artykule:
- Jakie owoce do ciasta jogurtowego?
- Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami
- Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami?
- Inne wypieki ze śliwkami
Letnie ciasta są najlepsze, są szybkie, nie ma przy nich dużo pracy, a ich podstawą są sezonowe owoce, nie tylko śliwki. Choć i te nie wszystkie przecież rosną w tym samym czasie. Jogurtowe ciasto ze śliwkami zakłada wymieszanie wszystkich składników ze sobą, owoce znajdują się w całej masie. Ale możecie również położyć je na wierzchu, jedynie lekko je dociskając lub na spodzie, wtedy zalewa się je ciastem.
Jakie owoce do ciasta jogurtowego?
Samo ciasto jest bardzo uniwersalne, może być świetną bazą pod różne owoce. Najlepsze będą te mniej soczyste, wśród nich wiodą prym właśnie śliwki. Najlepiej pasują węgierki, ponieważ są niewielkie, mają mniej soku, a przy tym dużo smaku, są słodkie i lekko kwaśne. Dobrą opcją jest też deserowa renkloda, a także nieco już zapomniana mirabelka. Poza sezonem sprawdzą się też mrożone śliwki, z kompotu lub powidła śliwkowe. Dorośli mogą rozkoszować się śliwkami na alkoholu. A co oprócz śliwek? Przede wszystkim najlepiej jest wybierać owoce sezonowe, jak maliny, truskawki, borówki, jeżyny, jagody, wiśnie i czereśnie, a także morele. Niestety brzoskwinie i nektarynki mogą okazać się zbyt soczyste. Zawsze w cenie będą jabłka, papierówki, antonówki, a w zimę szara reneta. Podobnie będzie też z gruszkami, które również są dostępne przez cały rok.
Składniki na jogurtowe ciasto ze śliwkami
- 240 g mąki pszennej
- 70 g cukru lub 50 g erytrytolu bądź ksylitolu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 180 g jogurtu greckiego
- 35 ml oleju
- 200 g śliwek, najlepiej węgierek, ale wszystkie inne, polskie będą dobre
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- dodatkowo 10 g cukru do owoców, ale można pominąć, śliwki powinny być dostatecznie słodkie
- opcjonalnie cukier puder do posypania ciasta
Jak zrobić ciasto jogurtowe ze śliwkami?
- Jogurt grecki i jajka powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że musicie wyjąć je co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Przesiejcie mąkę, razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypcie też cukier (lub zamiennik), a także szczyptę soli.
- Do sypkich składników wbijcie 2 jajka. Wlejcie też jogurt grecki. Mieszajcie, aż powstanie jednolita masa. W tym celu najlepiej sprawdzi się drewniana łyżka lub silikonowa łopatka.
- Śliwki dokładnie umyjcie i osuszcie. Przekrójcie na pół, żeby usunąć pestkę. Następnie miąższ pokrójcie na mniejsze kawałki, na przykład w kosteczkę.
- Do śliwek wsypcie odrobinę cukru (można pominąć) i skrobię ziemniaczaną, wymieszajcie całość. To sprawi, że nie opadną na dno.
- Owoce przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy, żeby rozłożyć je w miarę równomiernie.
- Gotowe ciasto przełóżcie do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W tym czasie piekarnik nagrzejcie do 180 stopni Celsjusza. Włóżcie formę na 50 minut.
- Jak ciasto przestygnie, wyjmijcie je na kratkę cukierniczą, żeby się nie zaparzyło.
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami możecie posypać samym cukrem pudrem lub wymieszanym z cynamonem. Sprawdzi się też klasyczny szybki lukier na soku z cytryny, kruszonka z patelni, a nawet polewa czekoladowa.

Inne wypieki ze śliwkami
Na szczęście śliwki pasują do różnego rodzaju ciast i innych wypieków. Poniżej podamy wam kilka najpopularniejszych opcji, każdą z nich warto przetestować i znaleźć swoją ulubioną. I będą to:
- muffiny ze śliwkami - tu sprawa jest naprawdę prosta, suche składniki łączy się z mokrymi, dodaje owoce i gotowe
- crumble ze śliwkami - ten deser broni się prostotą, łatwiejszego nie znajdziecie, bo to tylko owoce zapieczone pod kruszonką - pyszne jak mało co
- ciasto francuskie ze śliwkami - i tu będzie łatwo, wystarczy arkusz pociąć na wybrany kształt i zawinąć w nie owoce
- ciasto ze śliwkami i budyniem - kruchy spód, warstwa budyniowa, owoce posypane startym ciastem - tu nie potrzeba niczego więcej
- ciasto drożdżowe ze śliwkami - to doskonałe połączenie, składniki komponują się tu świetnie, a ciasto szybko i ładnie wyrasta w ciepłe dni
- tarta ze śliwkami - to kolejna, szybka i smakowita propozycja, która nie wymaga wiele pracy

