W tym artykule:

  1. Placuszki na serku ricotta - wysokobiałkowe śniadanie lub deser
  2. Jak zrobić placuszki na serku ricotta?
  3. Placuszki na serku ricotta - przepis
Reklama

Jeśli macie w lodówce serek ricotta, ale brakuje wam pomysłu na to, jak go wykorzystać, to ten przepisem będzie strzałem w dziesiątkę. Kremowy nabiał idealnie sprawdzi się bowiem do przygotowania wysokobiałkowych placuszków, które nie tylko ucieszą podniebienie, ale i nasycą was na długo. Przy tym wszystkim jednak nie dostarczą nadprogramowego cukru, za to zapewnią sporą ilość cennych protein.

Placuszki na serku ricotta - wysokobiałkowe śniadanie lub deser

Jakiś czas temu na naszych stołach bardzo popularne stały się wszelkiego rodzaju serniczki, syrniki, czy wszelkiego innego rodzaju placki serowe. Zwykle powstają one na bazie zwykłego białego sera, ale okazuje się, że można zrobić tu jedną małą podmiankę, a efekt będzie jeszcze lepszy.

Chodzi o to, aby zamiast kruchego twarogu wykorzystać kremowy i idealnie gładki serek ricotta, a sprawi to, że gotowe placuszki wyjdą jeszcze bardziej miękkie, puszyste i delikatne. Reszta składników zostaje taka sama jak w innych tego typu recepturach twarogowych, choć placuszki na serku ricotta można dodatkowo pozbawić cukru i pszennej mąki, a wtedy będą idealnie dla osób na każdej diecie.

Pomysł na wysokobiałkowe placki z ricotty podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @nutritionbyrachel. Poniżej znajdziecie dokładny opis przygotowania oraz precyzyjne proporcje wszystkich składników.

placki serowe

Jak zrobić placuszki na serku ricotta?

Aby przygotować to szybkie i proste danie, wystarczy tylko bazowa ricotta i kilka dodatków. Niezbędne będą oczywiście jajka, które skleją całą masę i sprawią, że jeszcze bardziej podbijemy białko z serka. Do tego dorzucamy mąkę ryżową i odrobinę kokosowej, które są już dostępna niemal w każdym większym sklepie, a będą zdrowszymi zamiennikami pszennego klasyka.

Do takiego podstawowego zestawu musimy już tylko dorzucić świeże owoce oraz aromatyczne i smakowe dodatki, a w tej roli występują odrobina soli, wanilia oraz ulubione słodzidło. Aby otrzymać placuszki bez cukru możecie wykorzystać ksylitol, erytrol, stewię, albo (jak robi to autorka przepisu) wybrać monk fruit powder, czyli proszek z owoców mnicha. Ten produkt nie jest jeszcze u nas tak popularny jak za granicą, ale świetnie sprawdza się tym, którzy eliminują cukier z jadłospisu.

Zobaczcie pełny przepis i modyfikujcie go według własnych upodobań i tego, co akurat macie w swoich lodówkach i kuchennych szafkach. Wymieniajcie owoce na te, które macie pod ręką i użyjcie takiego słodzidła, jakie lubicie najbardziej.

Placuszki na serku ricotta - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki serka ricotta,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka jagód,
  • 1 szklanka + 1 łyżeczka mąki ryżowej,
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki proszku z owocu mnicha (lub inny dowolny słodzik do smaku),
  • 1 łyżeczka wanilii.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, a na koniec dosypujemy umyte owoce (mogą to być jagody lub jakiekolwiek inne sezonowe skarby). Gotowe ciasto wykładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnię (najlepiej użyć tej z nieprzywierającą powłoką, a wtedy nie będzie tu potrzebny żaden tłuszcz).
wymieszaj wszystko oprócz jagód w robocie kuchennym na gładką masę lub w misce (najpierw ubij jajka, potem dodaj wszystko oprócz jagód) po uzyskaniu gładkości dodaj jagody
smaż na rozgrzanej patelni – formuj kształty (aby ciasto nie sklejało się, jeśli posmarujesz dłonie olejem) smaż na złoty kolor, a następnie smaż przez 2 minuty pod przykryciem

Reklama

Źródło: Instagram.com/nutritionbyrachel/

placki na mleku skondensowanym
Reklama
Reklama
Reklama