Między dwa kotlety wkładam ser i zawijam. Wybieram konkretny rodzaj i nic nie wypływa

W tym artykule:
- Kotlety schabowe inaczej - dorzućcie do nich kilka plasterków sera
- Jak zrobić kotlety schabowe z serem?
- Czym jeszcze można nadziewać kotlety schabowe?
Gdy nie macie pomysłu na obiad i chcecie dogodzić wszystkim gościom, często najbezpieczniejszym wyjściem są kotlety schabowe. To danie kochają niemal wszyscy, ale aby zaimponować wszystkim przy stole, można je zrobić w jeszcze ciekawszy sposób. Wystarczy wziąć dwa plastry schabu i schować między nimi trochę sera, ale nie byle jakiego. Zobaczcie, jak zrobić kotlety schabowe z serem, aby zachwycały nie tylko wypływającym nadzieniem, ale i wyjątkowym, głębokim smakiem oraz aromatem.
Kotlety schabowe inaczej - dorzućcie do nich kilka plasterków sera
Aby zamienić zwykły kotlet schabowy w ciekawie wyglądające i jeszcze smaczniejsze danie, wystarczy nadziać go serem, ale nie byle jakim. Zwykła gouda czy edamski szybko się bowiem rozpuszczają, a przez to mogą zacząć wypływać z mięsa podczas smażenia. Aby więc uniknąć takiej sytuacji i nie musieć zbierać rozlanego, przypalonego sera z patelni, lepiej wybrać twarde sery, takie jak parmezan, grana padano czy pecorino, które wolniej się rozpuszczają.
Co więcej, takie rodzaje będą nie tylko bardziej zwarte i wolniej się rozpłyną, ale dodatkowo nadadzą kotletom o wiele więcej smaku. Dojrzewający parmezan, czy pecorino mają bowiem bardzo intensywny aromat i są maksymalnie wyraziste, przez co gotowe danie stanie się przysmakiem jak z najlepszej restauracji.

Jak zrobić kotlety schabowe z serem?
Aby przygotować kotlety schabowe z serem, wystarczy tylko rozbić plastry schabu jak zwykle, a następnie doprawić je z obu stron solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami czy ziołami. Pamiętajcie jednak, żeby rozbijać mięso ostrożnie, bo jeśli zrobicie w nim dziury, to trudno już będzie je potem smażyć bez wyciekania sera.
Gdy schab jest już przyprawiony i cienko rozbity, przychodzi czas na wspominane wyżej nadziewanie serem, ale wbrew pozorom wcale nie trzeba go ścierać na tarce. Takie drobne wiórki szybko zaczęłyby się rozpuszczać, a przecież nie o to tu nam chodzi, dlatego lepiej po prostu pokroić kilka plasterków sera, ułożyć go na jednym kawałku schabu (na samym środku, aby zachować wolne brzegi), a potem przykryć całość drugim plastrem mięsa.
Ważne jest jednak, aby dodatkowo rozbić brzegi złączonych kotletów, żeby szczelnie zamknąć w nich ser. Potem całość ostrożnie panierujemy, więc taką mięsną "kanapkę" musimy jak zwykle obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Pamiętajcie jednak, aby robić to powoli i delikatnie, bo nawet najlepiej sklejone plasterki mięsa mogą się na tym etapie rozpaść.
Na koniec zostaje już tylko smażenie na rozgrzanym tłuszczu, ale pamiętajcie aby robić to na średniej mocy palnika, bo w przeciwnym razie panierka szybko się spali, a wnętrze kotletów wciąż pozostanie surowe. Dobrze jest też nie przewracać kotletów zbyt często, a jedynie raz, gdy będą już chrupiące i rumiane z jednej strony.

Czym jeszcze można nadziewać kotlety schabowe?
Jeśli kotlety schabowe z serem wam posmakują, możecie też wypróbować różne inne wersje takich faszerowanych mięsnych pyszności. W plastrów schabu możecie bowiem ukryć wiele innych smakołyków, a najlepiej sprawdzą się tutaj różnego rodzaju warzywa. Możecie więc naładować pomiędzy mięso podsmażone pieczarki z cebulą, duszony szpinak, czy drobno pokrojone suszone pomidory z oliwkami. Oprócz tego świetnie będą smakowały też kotlety schabowe nadziewane kiszoną kapustą lub schabowe faszerowane boczkiem wędzonym.


