W tym artykule:

  1. 3-warstwowe wafle przekładane
  2. Jak zrobić dżem figowy?
Reklama

Wafle przełożone masą kakaową to symbol czasów PRL-u, ale nie tylko. W obecnych czasach ten przysmak nadal robi się w wielu domach. Gdy można dostać gotową masę kajmakową, przygotowanie wafli zajmuje dosłownie chwilę. W wielu domach można tez nadal skosztować kultowy blok czekoladowy na mleku w proszku i z herbatnikami. Ten smak nie da się porównać z żadnym innym, a przepis na blok czekoladowy przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Tym razem jednak mamy dla was przepis na połączenie wafli z blokiem, bo między płaty wafli włożymy 3 masy, w tym dwie zrobione na bazie właśnie mleka w proszku.

blok czekoladowy

3-warstwowe wafle przekładane

Do przygotowania tych wafli potrzebujecie 3 warstw. Dwie zrobicie na bazie mleka w proszku, trzecia to zaskoczenie. Będzie to dżem figowy, który fantastycznie przełamie słodycz dwóch mas. Żeby przygotować masę z mleka w proszku wystarczy połączyć mleko, cukier, masło, a następnie podzielić ją na pół. Do jednej części trzeba jeszcze tylko dodać trochę kakao i w ten sposób powstaną aż dwa różnokolorowe nadzienia o oddzielnych smakach. Zobaczcie dokładne proporcje składników i cieszcie się jeszcze pyszniejszą i bardziej efektowną wersją domowych wafli.

Prosty przepis na wafle przekładane

Składniki:

  • 4 wafle kwadratowe
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 słoiczek dżemu z fig

Do garnka wlejcie mleko, wsypcie cukier i dorzućcie pokrojone masło. Całość podgrzewajcie na małym ogniu cały czas mieszając do momentu połączenia się składników. Nie wolno doprowadzić do wrzenia.
Gdy składniki się rozpuszcza i połączą garnek zdejmijcie z ognia do lekkiego ostygnięcia.
Do przestudzonej masy dodawajcie partiami przesypane przez sitko mleko w proszku i mieszajcie za pomocą miksera zaczynając od najmniejszych obrotów i zwiększając je wraz z dodawaniem kolejnej porcji.
Masa będzie gotowa, gdy na powierzchni pojawią się gęste ślady po mikserze. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodajcie jeszcze trochę mleka w proszku.
Wymieszaną masę na wafle podzielcie na 2 części i odstawcie na 10 min, aby jeszcze delikatnie zgęstniała.

Do 1 części dodajcie czubatą łyżkę kakao i jeszcze raz zmiksujcie, by powstała jednolita w kolorze masa kakaowa. Jeśli lubicie mocniejszy smak kakao, możecie go dodać więcej.
Obie masy przykryjcie folią i odstawcie do całkowitego przestygnięcia.

Gdy masy będą już chłodne, połóżcie pierwszy wafel i posmarujcie go równo na całej powierzchni dżemem z fig, na grubość ok 2-3 mm. Przykryjcie drugim waflem, dociśnijcie by przykleił się do dżemu i rozsmarujcie masę mleczną. Znów wyrównajcie powierzchnie i połóżcie 3 wafel. Na nim rozprowadźcie masę kakaową. Przykryjcie ostatnim waflem.
Tak przygotowane wafle przykryjcie folią aluminiową, na górę połóżcie deskę do krojenia i całość włóżcie do lodówki by masy stężały. Przekładane wafle najlepiej smakują na drugi dzień, gdy wafle lekko zmiękną, a masy zastygną.

naleśniki z mlekiem w proszku

Jak zrobić dżem figowy?

Teraz jest sezon na figi, więc wykorzystajcie ten czas i przygotujcie dżem figowy samodzielnie. Potrzebujecie:

  • 1/5 kg dojrzałych fig
  • 1/4 kg cukru
  • 1 świeży liść laurowy
  • skórka z 1/4 pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody

Figi umyjcie, obierzcie ze skórki i pokrójcie na 4 części.
W garnku z grubym dnem umieśćcie figi, dodajcie cukier, liść laurowy i wodę. Zagotujcie całość i od razu zmniejszcie ogień do minimum. Gotujcie następnie pod przykryciem około godziny, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodajcie drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i gotujcie jeszcze pół godziny. Wyjmijcie liść laurowy. Przełóżcie dżem do wyparzonych słoiczków, zakręćcie i postawcie do góry dniem do całkowitego wystygnięcia. Dżem jest gotowy do spożycia. Jeśli zrobicie więcej słoiczków, przechowujcie je w chłodnym miejscu.

dżem z zielonych pomidorów
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama