Mięso na gulasz zmiękczam 2 łyżkami produktu ze słoiczka. Wychodzi tak kruche, że rozpada się pod widelcem

W tym artykule:
- Z jakiego mięsa jest najlepszy gulasz?
- Jak zrobić gulasz wieprzowy, żeby mięso było miękkie?
- Ile marynować mięso na gulasz?
- Czym doprawić gulasz?
Gulasz wieprzowy z tym dodatkiem wychodzi przepyszny i aromatyczny, a mięso jest kruche i mięciutkie jak marzenie. Wszystko to dzięki 2 łyżkom pewnego popularnego dodatku ze słoiczka. Dobrze go znacie, ale zwykle wylewacie go do zlewu, a to prawdziwe marnotrawstwo. Zobaczcie, co potrafi ten płyn, a już nigdy go nie zmarnujecie i wykorzystacie nawet ostatnią kropelkę.
Z jakiego mięsa jest najlepszy gulasz?
Podstawą dobrego gulaszu jest oczywiście właściwe mięso. Jaka część wieprzowiny jest najlepsza na gulasz? Do tego dania zdecydowanie warto wybrać łopatkę lub szynkę wieprzową. Jeśli jednak akurat macie pod ręką karkówkę, to też będzie ona całkiem dobrym materiałem na gulasz wieprzowy. Oczywiście jakiekolwiek mięso wykorzystacie, powinno być ono dobrej jakości ze sprawdzonego źródła. Ważne jest także to, w jaki sposób rozdrobnicie wieprzowinę, a tutaj trzeba pamiętać o tym, aby kroić mięso ostrym nożem w poprzek włókien. Dzięki temu po ugotowaniu zyska ono idealną miękkość i nie stanie się suche jak wiór.

Jak zrobić gulasz wieprzowy, żeby mięso było miękkie?
Pokrojone mięso na gulasz często od razu poddajemy obróbce, ale warto jest zastosować 1 dodatkowy krok przygotowania i wcześniej je zamarynować. Najlepiej wykorzystać do tego marynatę na bazie oleju i przypraw z dodatkiem jakiegoś kwaśnego składnika, takiego jak ocet, sok z cytryny, musztarda, wino, maślanka lub kefir. My jednak mamy jeszcze ciekawszy patent, czyli marynowanie mięsa w soku z ogórków kiszonych, bo dzięki niemu nie tylko zyska ono świetną konsystencję, ale też stanie się bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.
W ten sam sposób możecie też wykorzystać sok z kiszonej kapusty i wystarczą już 2 łyżki tego dodatku, a efekt będzie zachwycający. Liczy się tu jednak także czas marynowania, dlatego sprawdźcie, ile powinno leżeć mięso w kwaśnej marynacie.

Ile marynować mięso na gulasz?
Jak długo marynować mięso w soku z ogórków? Najlepiej odstawić mięso w takiej marynacie na 2 do 8 godzin. Spróbujcie więc znaleźć na to czas, a taka dodatkowa czynność sprawi, że gotowy gulasz wieprzowy będzie doskonały. Warto tu też zaznaczyć, że zostawianie mięsa w marynacie na 24 godziny to zdecydowanie za długo. Choć niektóre przepisy radzą, aby to robić, to prawda jest taka, że zbyt długie marynowanie może wyrządzić więcej szkody, niż pożytku. Zostańcie więc przy maksymalnie 8 godzinach.

Czym doprawić gulasz?
Zamarynowane mięso zostaje już tylko przesmażyć na patelni, najlepiej na smalcu. Do tego można też dorzucić posiekaną cebulkę i czosnek i podsmażyć całość razem. Potem zalewamy wieprzowinę wodą i wrzucamy aromatyczne przyprawy, takie jak liść laurowy, ziele angielskie oraz mieloną paprykę słodką oraz ostrą. Sól i pieprz lepiej natomiast dodać pod koniec gotowania. A jeśli macie pod ręką sos sojowy, również możecie dolać odrobinę do mięsa w sosie, a dzięki temu gulasz wieprzowy zyska więcej cennego smaku umami.
Tak przygotowany gulasz wieprzowy powinien gotować się na małej mocy palnika od 30 do 60 minut. Ważne, aby cały ten czas gotował się pod przykryciem, bo tylko wtedy mięso w sosie będzie idealnie mięciutkie i zachowa maksimum smaku oraz aromatu.


