Kiedy kupimy za dużo kajzerek często zostają w chlebaku i po kilku dniach nie nadają się do jedzenia. Jedynie, co można z nich wtedy zrobić to wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Jeśli jednak nie potrzebujemy bułki tartej warto zamienić je na coś innego. Najczęściej przygotowujemy z nich bułkę w jajku na słono. Z przyprawami, zapieczona na maśle, to szybkie i pyszne danie, które kochają wszyscy. My jednak mamy inny pomysł na czerstwe bułki. Tym razem na słodko.

Reklama

Budyniowe bułki na maśle

Jeśli macie ochotę na słodkie śniadanie, wykorzystajcie czerstwe bułki i zróbcie je w budyniowej masie. Bułka zmięknie błyskawiczna, a przypieczona na maśle będzie smakować jak najlepsza drożdżówka z budyniem. Przygotujcie:

  • 3 kajzerki
  • jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
  • cukier puder
  • masło

Kajzerki pokrójcie na kromki o grubości ok 1 cm. W misce połączcie mleko, jajko i budyń. Wymieszajcie je do czasu, aż powstanie gładka masa. W powstałej masie jajecznej obtoczcie z obu stron kromki pokrojonych bułek. Smażcie na rozgrzanym maśle na małym ogniu do czasu, aż ładnie się zrumienia z obu stron. Na koniec, tuż przed podaniem gotowe bułki oprószcie cukrem pudrem. Gorące bułeczki można też podać z miodem, ulubionym dżemem, albo położyć na górę owoce. To danie smakuje tak dobrze, że następnym razem specjalnie kupicie więcej bułek, żeby przygotować ten przysmak na śniadanie dla całej rodziny.

bułki Tomasza Strzelczyka

Co zrobić z czerstwego pieczywa?

Jeśli nie macie ochoty na słodkie bułki z patelni, czerstwe pieczywo można wykorzystać jeszcze na kilka innych sposobów. Można z nich zrobić dania zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. A obiad z czerstwego chleba zaspokoi głód całej rodziny. Oto nasze pomysły:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama