Mieszam truskawki z prostą masą i mam szybkie ciasto jak od babci. Porcja na małą blaszkę

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto z truskawkami? Sprawdzony sposób babci
- Szybkie ciasto z truskawkami - przepis
- Co zrobić z truskawek? Inne pomysły na desery
Truskawki z dnia na dzień stają się coraz tańsze, więc kupujemy je na kilogramy i zajadamy solo lub z dodatkiem jogurtu czy śmietany. Wielu z nas właśnie teraz piecze też przeróżne słodkości z tym dodatkiem w postaci ciast, bułeczek czy babeczek. Jeśli wy też szukacie sprawdzonego przepisu na domowe ciasto z truskawkami, zaufajcie recepturze z babcinego zeszytu, a z pewnością będziecie zadowoleni. Zobaczcie, jak łatwo zrobić wypiek, który oczaruje każdego i to nie tylko smakiem, ale i wyglądem.
Jak zrobić ciasto z truskawkami? Sprawdzony sposób babci
W książkach kucharskich i sieci co roku mnożą się przepisy na ciasta z truskawkami, na kruchym spodzie, drożdżowe czy ucierane. Pysznymi deserami są też takie propozycje jak rolada z truskawkami, tort biszkoptowy z truskawkami czy pleśniak z truskawkami. Czasem jednak zamiast testować nowości, warto pozostać wiernym klasyce i wybrać sprawdzoną babciną recepturę. Okazuje się, że wcale nie trzeba tu wymyślnych składników, ani skomplikowanych technik. Idealnie pulchne, puszyste i pięknie wyrośnięte ciasto z truskawkami możecie zrobić z prostej masy, na bazie jajek, mąki, oleju, cukru i proszku do pieczenia.
Do tego oczywiście główna gwiazda, czyli świeże truskawki oraz prosta kruszonka na wierzch i najlepszy wypiek na lato gotowy. Oczywiście możecie wzbogacić masę, dodając do niej cukier wanilinowy lub esencję waniliową, czy nawet ziarenka z całej laski wanilii. Weźcie więc to, co akurat macie pod ręką, a jedyne, czego musicie pilnować, to dokładne proporcje. Znajdziecie je w przepisie poniżej.

fot. Marta Mrugacz
Szybkie ciasto z truskawkami - przepis
Składniki:
na masę:
- 3 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
na kruszonkę:
- pół szklanki mąki pszennej,
- ćwierć kostki masła,
- ćwierć szklanki cukru pudru,
dodatkowo:
- 300 g świeżych truskawek,
- bułka tarta do posypania,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, a gdy masa będzie już jasna i puszysta, powoli dolewamy olej, ciągle miksując. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i krótko mieszamy całość, aż masa będzie jednolita i bez grudek.
- Teraz szykujemy prostą kruszonkę, czyli mieszamy w misce mąkę, cukier puder i miękkie masło. Wszystko rozcieramy w palcach, aż powstaną niewielkie grudki ciasta.
- Wcześniej przygotowaną masę przelewamy do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy wierzch bułką tartą. Na tym układamy umyte, odszypułkowane truskawki i całość pokrywamy kruszonką.
- Tak przygotowane ciasto z truskawkami pieczemy w 180 stopniach przez około 55-60 minut, aż do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy wypiek z piekarnika, studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem i gotowe.

Co zrobić z truskawek? Inne pomysły na desery
Babcine ciasto z truskawkami i kruszonką to absolutny hit, ale w sezonie na te owoce warto też przetestować inne receptury, takie jak:

