W tym artykule:

  1. Jak zrobić szybkie ciasto?
  2. Szybkie ciasto - dodatki
  3. Przepis na szybkie ciasto z owocami
Reklama

Przeróżne przepisy na ciasta często są skomplikowane i wieloetapowe, ale wcale nie musi to tak wyglądać. Wystarczy w 3 minuty wymieszać ze sobą kilka podstawowych produktów i zalać nimi ulubione owoce, a potem chwilę cierpliwie poczekać. W ten sposób powstanie najpyszniejsze szybkie ciasto do kawy, jakie można sobie wyobrazić. Zobaczcie, jakie to proste.

Jak zrobić szybkie ciasto?

Aby przygotować szybkie ciasto w 3 minuty, wystarczy wymieszać jajka, olej, mleko, mąkę. Do tego dodajcie cukier, miód lub inne ulubione słodzidło oraz szczyptę proszku do pieczenia i gotowe. Należy jednak pilnować odpowiednich proporcji składników, bo łatwo można przesadzić w obie strony i zrobić za rzadką lub zbyt gęstą masę. Zobaczcie więc dokładne ilości i bierzcie się za miksowanie.

Szybkie ciasto - dodatki

Gotową masą zalewamy owoce, ale jakie wybrać? Genialnie sprawdzą się tu truskawki, ale możecie użyć też bananów, jabłek, gruszek czy śliwek. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wykorzystać mrożone owoce, na przykład maliny czy jagody, jednak nie należy przesadzać z ich ilością, bo w zbyt dużej dawce mogą spowodować, że w cieście zrobi się zakalec.

Oprócz owoców, można też wzbogacić ciasto przeróżnymi przyprawami, które dodadzą wypiekowi jeszcze więcej smaku i aromatu. W tym celu najlepiej sprawdzi się szczypta cynamonu, imbiru, mielonych goździków lub odrobina wanilii. Jeśli natomiast wolicie ciasto czekoladowe, nie bójcie się dodać 1-2 łyżek kakao. Przepis na szybkie ciasto można urozmaicać do woli, dzięki czemu nigdy się nie nudzi.

Ciasto czekoladowe

Przepis na szybkie ciasto z owocami

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 3 jajka L
  • pół szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 kg truskawek lub inne dowolne owoce sezonowe

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dolewamy olej oraz mleko. Wszystko miksujemy na jednolitą masę, a następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Reklama

Formę wysmarowaną odrobiną oleju wykładamy plasterkami truskawek, a na ich wierzchu wylewamy ciasto. Tak przygotowany wypiek wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama