W tym artykule:

  1. Jak zrobić jabłecznik? Wystarczy 5 składników i chwila miksowania
  2. Najprostszy przepis na jabłecznik
  3. Czym podkręcić prosty jabłecznik? Pomysły na dodatki
  4. Inne pomysły na desery z jabłkami
Reklama

Aby poczęstować gości smacznym domowym ciastem do kawy wcale nie musicie się wcześniej narobić. Wystarczy, że krótko zmiksujecie 5 bazowych składników i pokroicie jabłka w plasterki, a genialny deser będzie gotowy w 25 minut. Gdy raz spróbujecie tego wypieku już nie będziecie chcieli bawić się w żadne szarlotki z kruszonką, ciasta z jabłkami i budyniem, czy jabłecznik z bezą. Zobaczcie, jak zrobić to prościej i szybciej.

Jak zrobić jabłecznik? Wystarczy 5 składników i chwila miksowania

Aby przygotować najprostszy jabłecznik potrzebujecie tylko jajek, cukru, mąki, masła i odrobiny proszku do pieczenia. Możecie odpuścić sobie ucieranie masła z cukrem i oddzielne dodawanie żółtek oraz ubijanie piany z białek. Tutaj nie będzie to potrzebne, bo wszystko miksuje się w jednej misce. Potem macie więc także bardzo mało sprzątania, bo po całym szykowaniu ciasta do umycie zostaje tylko miska, rondelek i końcówki od miksera. Zobaczcie, jak przygotować taki jabłecznik krok po kroku i koniecznie go spróbujcie, bo z pewnością skradnie wasze serca.

szarlotka z podwójną kruszonką

Najprostszy przepis na jabłecznik

Składniki:

  • 2 jabłka,
  • 4 średnie jajka,
  • 50 g cukru,
  • 40 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki masła (+ 1 do wysmarowania formy),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

  1. 4 łyżki masła rozpuśćcie w rondelku i odstawcie do wystudzenia. Jabłka dokładnie umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie miąższ w plasterki.
  2. W dużej misce zmiksujcie jajka z cukrem, a gdy całość dobrze się już połączy, stopniowo dodawajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajcie wystudzone płynne masło i po raz ostatni krótko zmiksujcie całość,
  3. Formę dokładnie wysmarujcie masłem i przelejcie do niej ciasto. Na wierzchu ułóżcie plasterki jabłek.
  4. Gotowy jabłecznik pieczcie w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Czym podkręcić prosty jabłecznik? Pomysły na dodatki

Taki podstawowy przepis na prosty jabłecznik możecie oczywiście urozmaicać, dorzucając przeróżne dodatki. W tym celu sprawdzi się na przykład szczypta cynamonu, który jak wiadomo jest najlepszym przyjacielem wszystkich deserów z jabłkami. Oprócz niego możecie też sypnąć do masy odrobinkę mielonych goździków i kardamonu, a wtedy podczas pieczenia ciasta korzenny aromat będzie roznosił się po całym domu.

A jeśli nie jesteście fanami "świątecznych" zapachów, wybierzcie klasyczną wanilię w formie 1 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilku kropelek waniliowego aromatu do ciast. A jeśli o aromatach mowa, to świetnym wyborem będzie tu też odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub startej z niej skórki.

Natomiast wszystkim fanom czekoladowych deserów z pewnością posmakuje kakaowy jabłecznik, który zrobicie dokładnie tak samo, dorzucając tylko podczas miksowania 1 czubatą łyżkę gorzkiego kakao. W tym wariancie możecie jednak nieco zwiększyć ilość cukru, aby przełamać gorzkie kakao.

tarta bananowa

Inne pomysły na desery z jabłkami

Tak przygotowany szybki jabłecznik niewątpliwie uratuje was , gdy potrzebujecie ciasta na szybko, jednak jeśli macie więcej czasu i chęci, żeby upichcić coś słodkiego, przetestujcie też inne desery z jabłkami. Wśród dziesiątek przepisów na szczególną uwagę zasługują:

Reklama
ciasto
Reklama
Reklama
Reklama