Miksuję 5 składników i układam plastry jabłek. To najprostszy jabłecznik dla niezapowiedzianych gości

W tym artykule:
- Jak zrobić jabłecznik? Wystarczy 5 składników i chwila miksowania
- Najprostszy przepis na jabłecznik
- Czym podkręcić prosty jabłecznik? Pomysły na dodatki
- Inne pomysły na desery z jabłkami
Aby poczęstować gości smacznym domowym ciastem do kawy wcale nie musicie się wcześniej narobić. Wystarczy, że krótko zmiksujecie 5 bazowych składników i pokroicie jabłka w plasterki, a genialny deser będzie gotowy w 25 minut. Gdy raz spróbujecie tego wypieku już nie będziecie chcieli bawić się w żadne szarlotki z kruszonką, ciasta z jabłkami i budyniem, czy jabłecznik z bezą. Zobaczcie, jak zrobić to prościej i szybciej.
Jak zrobić jabłecznik? Wystarczy 5 składników i chwila miksowania
Aby przygotować najprostszy jabłecznik potrzebujecie tylko jajek, cukru, mąki, masła i odrobiny proszku do pieczenia. Możecie odpuścić sobie ucieranie masła z cukrem i oddzielne dodawanie żółtek oraz ubijanie piany z białek. Tutaj nie będzie to potrzebne, bo wszystko miksuje się w jednej misce. Potem macie więc także bardzo mało sprzątania, bo po całym szykowaniu ciasta do umycie zostaje tylko miska, rondelek i końcówki od miksera. Zobaczcie, jak przygotować taki jabłecznik krok po kroku i koniecznie go spróbujcie, bo z pewnością skradnie wasze serca.

Najprostszy przepis na jabłecznik
Składniki:
- 2 jabłka,
- 4 średnie jajka,
- 50 g cukru,
- 40 g mąki pszennej,
- 4 łyżki masła (+ 1 do wysmarowania formy),
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- 4 łyżki masła rozpuśćcie w rondelku i odstawcie do wystudzenia. Jabłka dokładnie umyjcie, wytnijcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie miąższ w plasterki.
- W dużej misce zmiksujcie jajka z cukrem, a gdy całość dobrze się już połączy, stopniowo dodawajcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajcie wystudzone płynne masło i po raz ostatni krótko zmiksujcie całość,
- Formę dokładnie wysmarujcie masłem i przelejcie do niej ciasto. Na wierzchu ułóżcie plasterki jabłek.
- Gotowy jabłecznik pieczcie w 180 stopniach przez około 20-25 minut.

Czym podkręcić prosty jabłecznik? Pomysły na dodatki
Taki podstawowy przepis na prosty jabłecznik możecie oczywiście urozmaicać, dorzucając przeróżne dodatki. W tym celu sprawdzi się na przykład szczypta cynamonu, który jak wiadomo jest najlepszym przyjacielem wszystkich deserów z jabłkami. Oprócz niego możecie też sypnąć do masy odrobinkę mielonych goździków i kardamonu, a wtedy podczas pieczenia ciasta korzenny aromat będzie roznosił się po całym domu.
A jeśli nie jesteście fanami "świątecznych" zapachów, wybierzcie klasyczną wanilię w formie 1 łyżeczki cukru wanilinowego lub kilku kropelek waniliowego aromatu do ciast. A jeśli o aromatach mowa, to świetnym wyborem będzie tu też odrobina świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub startej z niej skórki.
Natomiast wszystkim fanom czekoladowych deserów z pewnością posmakuje kakaowy jabłecznik, który zrobicie dokładnie tak samo, dorzucając tylko podczas miksowania 1 czubatą łyżkę gorzkiego kakao. W tym wariancie możecie jednak nieco zwiększyć ilość cukru, aby przełamać gorzkie kakao.

Inne pomysły na desery z jabłkami
Tak przygotowany szybki jabłecznik niewątpliwie uratuje was , gdy potrzebujecie ciasta na szybko, jednak jeśli macie więcej czasu i chęci, żeby upichcić coś słodkiego, przetestujcie też inne desery z jabłkami. Wśród dziesiątek przepisów na szczególną uwagę zasługują:
- jabłkowa charlotte,
- ciasto francuskie z jabłkami i marcepanem,
- rogaliki z jabłkami,
- drożdżówki z jabłkami,
- ciasteczka z jabłkami,
- spiralna szarlotka,
- strudel z jabłkami,
- muffiny z jabłkami.


