Młoda kapusta w cieście naleśnikowym zastąpiła mi kotlety. Nie nadążam z robieniem kolejnych porcji

W tym artykule:
- Młoda kapusta w cieście naleśnikowym - składniki
- Jak zrobić młodą kapustę w cieście naleśnikowym?
- Jak przyprawić kapustę w cieście?
Reklama
Kapusta w cieście to ciekawa propozycja i nie tak oczywista, jak na przykład cukinia, która już zdążyła się na dobre zadomowić w naszym menu. I bez obaw, nie rozpadnie się w czasie smażenia, mamy na to prosty sposób. Można ją jeść jako samodzielne danie albo z dodatkami, szczególnie pasują tu ziemniaczki.
Młoda kapusta w cieście naleśnikowym - składniki
- 1 mała główka kapusty – ok. 800 g
- jajka 2 duże lub 3 średnie
- 60–70 g mąki pszennej
- 125 ml mleka – można zwiększyć do 250 ml, ciasto będzie rzadsze
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki cukru
- olej do smażenia, np. rzepakowy lub z pestek winogron
Jak zrobić młodą kapustę w cieście naleśnikowym?
- Z główki kapusty zdejmujemy wierzchnie liście – wszystkie uszkodzone i luźniej przylegające do całości. Zewnętrznych liści nie trzeba wyrzucać, można je udusić z marchewką, koperkiem i kiełbasą lub szynką, zrobimy z nich również zupę z młodej kapusty.
- Po dotarciu do jędrnej części kapusty, w której liście doskonale do siebie przylegają, możemy przejść do krojenia. Najpierw na pół, później na ćwiartki i ostatecznie na ósemki. Ważne jest, żeby zostawić głąb, będzie trzymał liście w całości, dzięki temu nie rozpadną się i nie będą rozchodzić. Nie ma się, co go obawiać, młody jest naprawdę przyjemny w smaku, jędrny i chrupiący, przypomina młodą kalarepkę.
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy do niej cukier i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsadzamy do niej pokrojoną kapustę. Obgotowujemy ją na małym ogniu przez 4 minuty, można trochę przeciągnąć, ale niech nie będzie to więcej niż 5 minut. Po tym procesie powinna nadal być chrupiąca. Odsączamy ją – można ją ostrożnie przenieść ją łopatką lub łyżką cedzakową na sitko.
- Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je widelcem lub mikserem na niezbyt dużych obrotach. Dosypujemy szczyptę soli i mąkę, nie przerywamy mieszania, żeby nie powstały grudki. Można to robić zarówno ręcznie – drewnianą łyżką – lub mechanicznie, mikserem lub blenderem ze specjalną końcówką. Powoli dolewamy mleko, ilość kontrolujemy na bieżąco. Chodzi o to, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany, inaczej może ściekać z liści i nie pokryć ich wystarczająco. W efekcie kapusta będzie wystawała i może się przypalić.
- Plastry kapusty przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w cieście naleśnikowym. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, do zrumienienia.
- Kapusta w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje podana na gorąco. Pasują do niej ziemniaki z wody lub puree albo po prostu pajda świeżego chleba. Można podawać ją również z domowym sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Jak przyprawić kapustę w cieście?
Sól i pieprz to podstawowe przyprawy, które sprawdzają się w większości wytrawnych przepisów. Pasują również do młodej kapusty, nie zagłuszają jej świeżego, przyjemnego smaku. Ale nie wszystkim musi odpowiadać taki minimalizm. Co w takim razie jeszcze do niej pasuje? Całkiem sporo:
Reklama
- papryka słodka lub ostra, mieszanka też będzie w porządku
- płatki chili, zazwyczaj są z pestkami, więc może zrobić się już konkretnie pikantnie
- majeranek suszony, zapobiegnie rewelacjom ze strony układu pokarmowego
- kminek – to dobry towarzysz kapusty
- zioła prowansalskie – może trochę nietypowo, ale nadal smacznie
- oregano suszone – delikatne nawiązanie do kuchni włoskiej
- bazylia suszona zazwyczaj kojarzy się z pomidorami, jednak to niejedyne dobre połączenie
- czosnek, ale lepszy będzie granulowany
- kurkuma lub curry – nawiązują do orientalnego stylu
Reklama
Reklama
Reklama

