W tym artykule:

  1. Jak zrobić delikatne ciasto na pierogi?
  2. Ciasto na pierogi z maślanką - przepis
  3. Czy ciasto na pierogi można mrozić?
Reklama

Przepis na ciasto na pierogi wcale nie jest trudny, mimo to wiele osób nie przepada za jego przygotowywaniem. Jeśli wy też nie jesteście fanami mozolnego wałkowania i zlepiania ciasta, wykorzystajcie prosty patent, aby masa od razu stała się idealnie delikatna i plastyczna, bez nadprogramowej pracy. Okazuje się, że wystarczy tylko podmienić 1 składnik w przepisie, a ciasto pierogowe z miejsca zachwyci miękkością i będzie idealnie się sklejało w szczelne pierożki. To coś, co wielu z was regularnie ma w swoich lodówkach. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami, a gdy skosztujecie ugotowanych pierogów, już zawsze będziecie robili je właśnie w ten sposób.

Jak zrobić delikatne ciasto na pierogi?

Ile domów, tyle sposobów na pierogi. Nie chodzi już nawet o same farsze, bo przecież tych można wymyślać całe mnóstwo, ale o samą mączną bazę, z której lepimy te pyszności. Niektórzy robią ciasto na pierogi bez jajka, a inni wbijają je, aby masa była bardziej plastyczna. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ciasto pierogowe z dodatkiem jajka będzie nieco twardsze i bardziej przypominające makaron. Oprócz tego istnieją też przepisy na ciasto pierogowe z dodatkiem masła, oleju czy nawet mleka, ale jeden sposób jest szczególnie wart przetestowania.

Mało kto wie, że do ciasta na pierogi warto dolać maślankę zamiast wody, a wtedy masa będzie idealnie elastyczna, ale przy tym delikatna i mięciutka. Takie ciasto pierogowe na maślance jest też znacznie łatwiejsze do rozwałkowania i przyjemnie się klei, więc z łatwością przygotujemy z niego cały stos szczelnych pierożków, które nie rozpadną się w garnku. Jakby tych korzyści było mało, to warto jeszcze zaznaczyć, że dodatkowym walorem takiego ciasta jest jego smak, bo dodatek maślanki sprawia, że po ugotowaniu pierożki są bardzo lekkie i delikatne, przez co można ich zjeść całe mnóstwo.

lepienie pierogów

Ciasto na pierogi z maślanką - przepis

Przepis to tylko 3 składniki, które odpowiednio połączone i wyrobione sprawią, że ciasto na pierogi będzie idealne. Przygotujcie:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 l maślanki,
  • duża szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mąkę najpierw przesiewamy, a potem mieszamy z porządną szczyptą soli.
  2. Następnie dolewamy stopniowo maślankę, ciągle mieszając masę, a gdy ciasto będzie już zwarte, wyrabiamy je na stolnicy ręcznie.
  3. Tak przygotowane ciasto na pierogi z maślanką wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło.
  4. Dopiero po tym czasie będzie idealnie elastyczne, więc wałkowanie, wykrajanie kółek i faszerowanie pierożków pójdzie jak z płatka.
kruche ciasto

Czy ciasto na pierogi można mrozić?

To nie jest tak oczywiste a wszystko zależy od rodzaju ciasta i sposobu przygotowania.

Jeśli robicie je jedynie z mąki, wody, oleju i czasem jajka, bez problemu można gotowe i zlepione w kulę ciasto umieścić w zamrażarce. Jednak, jeśli ciasto mamy zamrozić, musi koniecznie być chłodne (czyli nie możemy wsadzić go od razu po zlepieniu). Powinno też odleżeć na stolnicy przynajmniej kwadrans, pod ściereczką. Określamy to jako „odpoczywanie” ciasta.

Zwykłe, drożdżowe, pieczone pierogi, możemy podobnie jak te z cienkiego, mącznego ciasta mrozić i surowe, i pieczone.

Jeśli jedna są to pierogi z drożdżowego ciasta, ale smażone w głębokim tłuszczu, nie nadają się do mrożenia. Przede wszystkim dlatego, że po wyjęciu z zamrażarki stracą właściwą sobie strukturę – a więc chrupkość i kruchość. Staną się przez to miękkie i papkowate. Trudno też będzie je sensownie odgrzać. Zarówno wsadzone do piekarnika, jak i mikrofali staną się mokrą pulpą.

Surowe pierogi z farszem, mogą przebywać w zamrażarce 3 miesiące, gotowane z nadzieniem tylko 4 tygodnie. Pieczone pierogi, szczególnie jeśli są z mięsem w środku, przechowujemy około 3 miesięcy.

Zobacz też: Zawsze wrzucałam mrożone pierogi do takiej wody i się rozpadały. Już wiem, gdzie robiłam błąd
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama