Moje kluski śląskie są sprężyste i mięciutkie. Sypię do ciasta 2 łyżki tanich drobinek i to cała tajemnica

W tym artykule:
- Co zrobić, żeby kluski śląskie był miękkie?
- Jak prawidłowo gotować kluski śląskie?
- Przepis na miękkie kluski śląskie
- Z czym podać kluski śląskie?
Klasyczny przepis na kluski śląskie to połączenie ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli. Wszystkie te składniki wystarczy zagnieść na jednolitą masę, a następnie uformować w dłoniach niewielkie kuleczki i w każdej z nich zrobić charakterystyczną dziurkę. To bardzo ważny element, gdyż to właśnie w tym wgłębieniu będzie zbierał się aromatyczny sos, którym polejemy potem nasze kluseczki.
Choć sama receptura jest banalnie prosta, to niestety kluski śląskie nie każdemu wychodzą miękkie i sprężyste. Częstym problemem jest to, że masa po ugotowaniu staje się twarda, a tego przecież nie chcemy, więc jest na to pewien sprytny sposób. Wystarczy dodać do podstawowych składników kilka łyżek czegoś ekstra, a wtedy ciasto na kluski śląskie wyjdzie perfekcyjnie. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie spróbujcie takiej wersji.
Co zrobić, żeby kluski śląskie był miękkie?
Jak zrobić kluski śląskie, żeby były miękkie? Okazuje się, że jest na to banalnie prosty patent, a pomoże wam w tym pewien popularny i tani jak barszcz składnik z kuchennej szafki. Chodzi o zwykły grysik, który zwykle gotujemy na mleku i zajadamy z syropem owocowym lub dżemem. Okazuje się, że wystarczy dodać do masy na kluski odrobinę kaszy manny, a kluski śląskie będą idealnie mięciutkie i jednocześnie elastyczne.
Ważne są jednak odpowiednie proporcje, aby nie przesadzić z ilością grysiku, bo wtedy efekt może być odwrotny. Zapamiętajcie więc, że na każdy kilogram ziemniaków dodajemy 2 łyżki tego sypkiego produktu. Gdy macie już gotowe ciasto, nie pozostaje nic innego, jak tylko brać się za lepienie i gotowanie, ale tutaj też trzeba przypilnować pewnych zasad.

Jak prawidłowo gotować kluski śląskie?
Gotowanie klusek śląskich to ostatni etap przygotowań, jednak i tu pojawiają się błędy. Zarówno zbyt krótkie, ja i za długie trzymanie kluseczek we wrzątku może się bowiem skończyć klapą, dlatego trzeba to robić z zegarkiem w ręku. Jak długo gotować kluski śląskie z kaszą manną? Oczywiście dokładny czas zależy od wielkości klusek, ale jeśli są one średniego rozmiaru, to ogólna zasada jest prosta. Aby uzyskać idealną konsystencję klusek, gotujemy je przez 3 minuty od momentu wypłynięcie na powierzchnię. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i bierzcie się za przygotowania.
Przepis na miękkie kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 średnie jajka
- 300 g mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kaszy manny,
- sól.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy je w osolonym wrzątku, a następnie lekko studzimy. Ugotowane i przestudzone (ale jeszcze ciepłe) ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną oraz kaszą manną.
- Wszystko wyrabiamy na gładkie, jednolite ciasto i dzielimy na małe kuleczki. Każdą taką porcję rolujemy w dłoniach, a na koniec spłaszczamy i robimy w środku charakterystyczną dziurkę.
- Tak przygotowane kluski śląskie gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe kluski podajemy z ulubionym sosem lub okrasą.

Z czym podać kluski śląskie?
Kluski śląskie potrzebują sosu, by być kompletne. Właśnie po to przecież robimy w nich dziurkę. Pomysłów na sosy jest całe mnóstwo, ale tu sprawdza się klasyczne, domowe sosy na bazie mięsa, grzybów, albo cebuli. Najlepsze do klusek będą:

