Moje kruche ciasto ze śliwkami przykrywam bezową pierzynką. Ślinka cieknie na sam widok

W tym artykule:
- Jakie owoce pasują do kruchego ciasta?
- Składniki na kruche ciasto ze śliwkami z pianką
- Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami z pianką?
Kruche ze śliwkami to jeden z wielu sezonowych wypieków. To niesamowite połączenie kruchego ciasta, słodko-kwaśnych owoców i aksamitnej bezy, która chrupie na wierzchu, bo jest dodatkowo otulona startym ciastem. Jeśli macie ochotę na jeszcze większą rozpustę, zamiast niego zróbcie kruszonkę, w proporcji 1:1:1, na przykład 50 g zimnego masła, 50 mąki i 50 g cukru. Wystarczy zagnieść i posypać nią ciasto.
Jakie owoce pasują do kruchego ciasta?
Dodatkową, ogromną zaletą tego przepisu jest też to, że wystarczy zamienić w nim owoce, żeby stworzyć nowe smaki. Cała reszta może pozostać bez zmian. Podpowiadamy, z jakimi owocami warto je przetestować:
- truskawki
- maliny
- wiśnie
- czereśnie
- porzeczki, zwłaszcza czarna
- brzoskwinie
- borówki
- jagody
Sprawdźcie je też z różnymi odmianami śliwek, z każdą będzie to coś trochę innego. Zwłaszcza wyróżniają się tu mirabelki. Uniwersalność przepisu to jedno, a drugie to, że jest to ciasto całoroczne. Poza sezonem odpowiednie będą mrożone owoce i nie trzeba ich nawet wcześniej ogrzewać. Inną opcją są dżemy i konfitury – wystarczy obficie przesmarować nimi kruche ciasto.
Składniki na kruche ciasto ze śliwkami z pianką
- 500 g śliwek – najlepsze będą węgierki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej do śliwek
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 50 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 350 g mąki pszennej, typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami z pianką?
- Zimne masło pokrójcie w kostkę. Dosypcie do niego cukier puder, cukier waniliowy. Przesiejcie też mąkę i proszek do pieczenia bezpośrednio do miski z wcześniej dodanymi składnikami.
- Jajka umyjcie i osuszcie. Oddzielcie białka od żółtek, będą potrzebne jedne i drugie. Żółtka przełóżcie do miski, białka odstawcie na później.
- Ciasto zagniećcie szybko, tylko do połączenia, masło nie powinno się zbytnio ogrzać od dłoni. Jeśli macie mikser planetarny, skorzystajcie z niego, będzie po prostu szybciej. Masę uformujcie w kulę, podzielcie na pół i każdą z nich owińcie folią spożywczą. Wsadźcie je na 30 minut do lodówki albo na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmijcie tylko jedną z nich. Druga może się jeszcze spokojnie chłodzić, ale już tylko w lodówce, w zamrażalniku po prostu zamarznie.
- Prostokątną, większą blaszkę, wyłóżcie papierem do pieczenia. Jeśli bardzo się zwija, koniecznie zgniećcie go wcześniej w kulę, pougniatajcie go. Im będzie więcej załamań na nim, tym mniej będzie się przesuwał. Dodatkowo polecamy przypięcie go spinaczami do rantu. Rozgrzejcie też piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół.
- Gotową blaszkę wylepcie ciastem. Odrywajcie po kawałku i rozprowadzajcie je na dnie. Możecie też je rozwałkować na kształt formy. Następnie nakłujcie je widelcem, na całej powierzchni. Podpieczcie je w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut. Odstawcie je do lekkiego przestudzenia.
- Śliwki umyjcie dokładnie, osuszcie. Przekrójcie je na pół, wyjmijcie pestki. Potem miąższ podzielcie na ćwiartki. Do owoców wsypcie mąkę ziemniaczaną i wymieszajcie. Przełóżcie je na ciasto.
- Do czystej i suchej miski przełóżcie jajka, dosypcie szczyptę soli. Zacznijcie ubijanie od najmniejszych obrotów, potem stopniowo je zwiększajcie. Jak biała będą sztywne (nie przemieszczają się w misce, a pod spodem nie ma żadnego płynu) i będą ładnie błyszczały, zacznijcie partiami dosypywać cukier. Mieszajcie po każdej porcji. Na koniec dosypcie jeszcze mąkę ziemniaczaną. Mieszajcie jeszcze przez 60 sekund. Bezę przełóżcie na śliwki.
- Pora wyjąć z lodówki drugą porcję ciasta. Zetrzyjcie je na tarte na dużych oczkach, bezpośrednio do blaszki. Pokryje warstwę bezową. Kruche ciasto ze śliwkami i pianką wsadźcie do piekarnika na 50 minut. Gotowe studźcie w uchylonym piekarniku.


