W tym artykule:

  1. Co będzie potrzebne do ciasta z wiśniami?
  2. Jak zrobić ciasto francuskie z wiśniami?
  3. Z czym zrobić ciasto francuskie z wiśniami?
Reklama

Zawsze warto mieć w lodówce ciasto francuskie (albo w zamrażalniku), to bardzo wdzięczny produkt, z którego można zrobić wiele prostych i pysznych wypieków. Do tego pełne smaku kwaskowe wisienki, zalane słodką masą. To idealny deser na lato, nie wymaga wiele pracy i właściwie robi się sam. Pozwala godnie przyjąć niezapowiedzianych gości - nie musimy już podawać ciasteczek ze sklepu.

Co będzie potrzebne do ciasta z wiśniami?

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego
  • 500 g wiśni

składniki na masę:

  • 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowe (2 opakowania)
  • 2 duże gęste jogurty naturalne
  • 4 białka
  • 150 g cukru

Jak zrobić ciasto francuskie z wiśniami?

Potrzebna nam będzie owalna forma ceramiczna do zapiekania. Jeśli takiej nie mamy to sprawdzi się też keksówka. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, na co najmniej 30 minut przed rozpoczęciem pracy. Inaczej może popękać przy wsadzaniu do formy, a masa będzie wyciekać w czasie pieczenia. Można oczywiście skorzystać również z mrożonych płatów, ale tutaj trzeba to wcześniej zaplanować. Ciasto rozmrażamy w lodówce.

  1. Wiśnie dokładnie płuczemy na cedzaku, osuszamy je. I teraz czeka nas najbardziej pracochłonny etap, czyli drylowanie. W tym celu może zostać użyta drylownica, to zmechanizowana metoda, która nieco ułatwia i przyspiesza cały proces. Druga opcja to wydobywanie pestki za pomocą ostrego nożyka, trzeba naciąć każdy owoc. Niestety powoduje to sporą utratę soku. Na koniec zostawiamy stary, nieco już zapomniany sposób z agrafką lub grubą igłą. Przekłuwamy wiśnie i wyciskamy pestkę.
  2. Do naczynia wsypujemy proszek budyniowy, dokładamy jogurty i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek.
  3. Białka musimy ubić na sztywno, to one nadadzą masie lekkości i puszystości. Do miski przekładamy wyłącznie białka, nie powinno być w nich nawet najmniejszych kawałków żółtka, inaczej może się nie udać usztywnić piany. Wsypujemy do nich szczyptę soli, pomoże to je łatwiej ustabilizować. Miksowanie zaczynamy od najmniejszych obrotów, stopniowo je zwiększamy, aż piana przestanie się przemieszczać, a jej powierzchnia będzie gładka i elastyczna. W tym momencie dosypujemy też cukier i mieszamy przez chwilę.
  4. Do masy budyniowo-jogurtowej partiami dodajemy pianę z białek. Mieszamy delikatnie, ale tym razem drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, żeby za bardzo nie naruszyć struktury jajek.
  5. Dno formy wykładamy ciastem francuskim, powinny nam zostać wyraźne ranty, na tyle duże, że będzie je można złożyć na wierzchu, w dużym stopniu nakrywając masę. Do środka wkładamy wiśnie obtoczone w niewielkiej ilości bułki tartej, żeby nie namoczyły bez potrzeby ciasta. Na owoce wylewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczno-budyniową na jogurcie. Nadmiarowymi kawałkami ciasta, nakrywamy masę, robimy to podobnie, jak w przepisie na tartę rustykalną.
  6. Ciasto wiśniowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, w trybie pieczenia góra-dół. Odmierzamy 40 minut. Wydaje się, że to dość długi czas, jak na ciasto francuskie. Dlatego trzeba co jakiś czas sprawdzać, czy nie przyrumienia się nadmiernie, a masa się odpowiednio ścina. Gdyby proces przebiegał zbyt szybko, należy zmniejszyć temperaturę. Przed wyjęciem deseru z piekarnika trzeba się upewnić, że masa nie jest surowa.
AdobeStock

Z czym zrobić ciasto francuskie z wiśniami?

Po sezonie – lub dla odmiany – możemy wykorzystać wiśnie mrożone lub z odsączone z kompotu. A jeśli chodzi o inne owoce, to wystarczy wybrać swoje ulubione. Mogą to być na przykład:

  • truskawki
  • maliny
  • jagody
  • borówki
  • jeżyny
  • czereśnie
  • porzeczki
  • morele
  • brzoskwinie
  • nektarynki
  • jabłka
  • gruszki
rolada z ciasta francuskiego i cukinii
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama