W tym artykule:

  1. Jak zrobić szarlotkę, aby była smaczniejsza?
  2. Przepis na szarlotkę z kremem
Reklama

Szarlotka sama w sobie jest przepyszna, ale przełożona kremem zyskuje 3x więcej smaku. Zamiast jednak ubijać masło z cukrem lub gotować masę budyniową, przygotujcie inny krem o równie aksamitnej konsystencji i głębokim smaku. Wystarczy tylko kilka prostych składników, chwila mieszania i najpyszniejsza szarlotka z kremem będzie gotowa.

Jak zrobić szarlotkę, aby była smaczniejsza?

Jeśli klasyczna szarlotka na kruchym cieście nie jest waszym ulubionym deserem, bo wolicie ciasta z kremem, to mamy idealne połączenie 2w1. Jabłecznik wcale nie musi składać się tylko ze spodu i owoców, bo szarlotka z kremem smakuje i wygląda jeszcze lepiej, a do tego jest przyjemnie wilgotna i dosłownie rozpływa się w ustach.

Zwykle jednak w roli kremu występuje bita śmietana lub serek mascarpone, a znacznie tańszym i równie smacznym rozwiązaniem jest prosty i tani krem z kaszy manny. Aby go przyrządzić, potrzebujecie tylko trochę mleka, sypką kaszkę, cukier puder i odrobinę masła. Z tych 4 prostych składników powstanie gęsta, kremowa i przepyszna masa, idealnie komponująca się z prażonymi jabłkami. Zobaczcie, jak zrobić szarlotkę z kremem krok po kroku.

szarlotka tatrzańska

Przepis na szarlotkę z kremem

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 220 g mąki,
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 0,5 l mleka,
  • 100 g cukru,
  • 60 g kaszy manny,
  • 200 g masła,
  • aromat waniliowy,
  • 0,5 kg prażonych jabłek ze słoika.

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie dodajemy cukier wanilinowy i żółtka oraz po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Gdy masa się już połączy, dolewamy olej i ostatni raz wszystko mieszamy. Gotowe ciasto biszkoptowe przelewamy do blachy, wyłożonej papierem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.

2. W międzyczasie robimy krem z kaszy manny. Mleko gotujemy na wolnym ogniu z kaszą, a gdy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z ognia i studzimy. Masło ucieramy ze cukrem pudrem, a gdy stanie się jasne i puszyste, dorzucamy stopniowo po łyżce wystudzonej kaszy manny i kilka kropli aromatu.

Reklama

3. Upieczony, wystudzony biszkopt przekrajamy na dwie równe części. Jedną z nich smarujemy prażonymi jabłkami, na tym wykładamy krem z kaszy manny i na koniec wszystko przykrywamy drugim blatem ciasta. Gotowa szarlotka z kremem z kaszy jaglanej najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce, posypana cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Reklama
Reklama
Reklama