Na kruche ciasto wylewam słony karmel i coś jeszcze. Kilka składników, a deser jak z obrazka

W tym artykule:
- Jak zrobić kruche ciasto, aby rozpływało się w ustach?
- Domowy słony karmel - pamiętajcie o 1 zasadzie
- Tarta ze słonym karmelem i czekoladą - przepis
Gdy nie macie pomysłu na deser, tarta ze słonym karmelem będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto zachwyca każdego, a robi się je bardzo prosto. Wystarczy tylko zagnieść kruchy spód i przygotować domowy słony karmel, co wbrew pozorom również nie jest skomplikowane. Na koniec całość polewamy jeszcze tylko rozpuszczoną czekoladą i mamy deser jak z drogiej cukierni. Zobaczcie, jak zrobić każdą warstwę krok po kroku, aby nie popełnić żadnego błędu.
Jak zrobić kruche ciasto, aby rozpływało się w ustach?
Pierwszym etapem przygotowania każdej tarty jest oczywiście kruchy spód. Choć przepis na kruche ciasto nie jest skomplikowany, to żeby wszystko wyszło idealnie, musimy przypilnować dwóch ważnych kwestii.
Po pierwsze, wszystkie składniki staramy się zagniatać jak najkrócej, gdyż ciasto kruche nie lubi ciepła dłoni. Najlepiej po prostu najpierw posiekać wszystkie składniki nożem, a dopiero na sam koniec szybko wyrobić całość ręcznie.
Po drugie, przed pieczeniem kruche ciasto dobrze jest nakłuć widelcem na całej powierzchni. Dzięki temu para wodna będzie mogła się uwolnić i w efekcie ciasto się nie wybrzuszy, tylko pozostanie idealnie równe i płaskie.
Domowy słony karmel - pamiętajcie o 1 zasadzie
Gdy mamy już upieczony kruchy spód, możemy zabrać się za solony karmel. Potrzebujemy do tego tylko cukru, śmietanki kremówki, trochę masła i odrobinę wody. Do tego jeszcze oczywiście szczypta soli i lista składników zakończona. Aby jednak słony karmel wyszedł, jak trzeba, musimy pamiętać o 1 ważnej rzeczy. Chodzi o to, aby nie wlewać do gorącego cukru bardzo zimnej śmietanki i robić to bardzo powoli. Szybkie dodanie nabiału i to jeszcze mocno schłodzonego zepsuje bowiem całą masę.

Tarta ze słonym karmelem i czekoladą - przepis
Składniki:
na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g zimnego masła,
- 60 g cukru,
- 2-3 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
na słony karmel:
- 200 g cukru,
- 200 ml śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej),
- 80 g masła,
- 3 łyżki wody,
- szczypta soli.
na polewę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g),
- 70 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i siekamy razem z mąką, cukrem, solą i odrobiną zimnej wody. Gdy całość wstępnie się połączy, krótko zagniatamy masę w dłoniach, po czym owijamy kulkę ciasta folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Schłodzone kruche ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód oraz boki blachy do tarty. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 25-30 minut.
- W tym czasie robimy słony karmel, czyli rozpuszczamy na patelni cukier z wodą, a gdy całość się dobrze rozpuści, wlewamy powoli śmietankę i dodajemy masło. Wszystko dokładnie łączymy i podgrzewamy, aż karmel zgęstnieje. Na koniec wsypujemy odrobinę soli i gotowe.
- Upieczone kruche ciasto lekko studzimy i wylewamy na nie karmel. Całość odstawiamy na chwilę do lodówki i w międzyczasie robimy polewę czekoladową. W tym celu wrzucamy połamaną czekoladę do rondelka z grubym dnem i zalewamy całość śmietanką. Wszystko podgrzewamy na małej mocy palnika aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
- Kruche ciasto ze słonym karmelem wyjmujemy z lodówki i wylewamy na wierzch polewę, a następnie znów chłodzimy całość w lodówce, najlepiej przez co najmniej 2-3 godziny.

