W tym artykule:

  1. Jak wykorzystać jagody w kuchni?
  2. Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?
  3. Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami

Połowa czerwca to start sezonu jagodowego, dlatego wszyscy ruszają do lokalnych cukierni po jagodzianki. Zamiast jednak wydawać na nie nawet kilkanaście złotych za sztukę, lepiej przygotować swój własny deser z jagodami, a tych jest cała masa do wyboru. Oprócz klasyka, jakim jest drożdżowe ciasto z jagodami, można też przygotować wiele znacznie prostszych, a równie pysznych propozycji. Jedną z nich jest kruche ciasto z jagodami i rozpływającą się w ustach masą.

Jak wykorzystać jagody w kuchni?

Wśród najpyszniejszych przepisów z tymi owocami w roli głównej wymienić można:

My jednak proponujemy dziś coś jeszcze innego, czyli proste i szybkie kruche ciasto z jagodami. Ten deser nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, a po wyjęciu z piekarnika wygląda oraz smakuje jak z najlepszej cukierni. Zobaczcie, jak je zrobić i spróbujcie sami, a szybko stanie się waszym ulubieńcem.

jagody mrożone

Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?

Kruche ciasto jest znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu niż to drożdżowe i nie musimy się tu martwić o pracochłonne wyrabianie i czekanie, aż masa odpowiednio wyrośnie. Wystarczy tylko zagnieść kilka prostych składników i gotowe. Do tego jeszcze tylko prosta śmietanowo-budyniowa masa, chrupiąca kruszonka oraz oczywiście sporo świeżych jagód i mamy najpyszniejsze ciasto na lato. Samo przygotowanie jest łatwe, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to trzymanie się ścisłych proporcji każdego ze składników. Zobaczcie więc dokładny przepis i spróbujcie odtworzyć go w swoich kuchniach, a z pewnością nie pożałujecie.

jagodzianki

Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami

Składniki:

na kruchy spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek jaj,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

na masę budyniową:

  • 80 g budyniu śmietankowego,
  • 5 białek jaj,
  • 330 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli.

dodatkowo:

  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód leśnych,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. W tym celu przesiewamy mąkę, a zimne masło ścieramy na tarce. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj i wyrabiamy całość na gładką masę. Gotowe kruche ciasto dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4).
  2. Mniejszą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, a większą od razu wylepiamy blachę. Tak przygotowane spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie robimy masę budyniową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy całość na niskich obrotach. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy całość na jednolitą masę.
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony, jeszcze ciepły spód, a na górze wysypujemy umyte jagody. Teraz wyciągamy schłodzoną mniejszą część ciasta i ścieramy je na tarce, tworząc drobną kruszonkę. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  5. Gotowe kruche ciasto z jagodami studzimy i przed podaniem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama