Na kruchym spodzie robię najlepsze ciasto z jagodami. Budyniowo-śmietanowa masa zachwyca każdego

W tym artykule:
- Jak wykorzystać jagody w kuchni?
- Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?
- Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami
Połowa czerwca to start sezonu jagodowego, dlatego wszyscy ruszają do lokalnych cukierni po jagodzianki. Zamiast jednak wydawać na nie nawet kilkanaście złotych za sztukę, lepiej przygotować swój własny deser z jagodami, a tych jest cała masa do wyboru. Oprócz klasyka, jakim jest drożdżowe ciasto z jagodami, można też przygotować wiele znacznie prostszych, a równie pysznych propozycji. Jedną z nich jest kruche ciasto z jagodami i rozpływającą się w ustach masą.
Jak wykorzystać jagody w kuchni?
Wśród najpyszniejszych przepisów z tymi owocami w roli głównej wymienić można:
- kremowy sernik z jagodami,
- pulchne i puszyste racuchy z jagodami,
- domowe pierogi z jagodami,
- proste naleśniki z jagodami,
- szybkie muffiny z jagodami.
My jednak proponujemy dziś coś jeszcze innego, czyli proste i szybkie kruche ciasto z jagodami. Ten deser nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, a po wyjęciu z piekarnika wygląda oraz smakuje jak z najlepszej cukierni. Zobaczcie, jak je zrobić i spróbujcie sami, a szybko stanie się waszym ulubieńcem.

Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?
Kruche ciasto jest znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu niż to drożdżowe i nie musimy się tu martwić o pracochłonne wyrabianie i czekanie, aż masa odpowiednio wyrośnie. Wystarczy tylko zagnieść kilka prostych składników i gotowe. Do tego jeszcze tylko prosta śmietanowo-budyniowa masa, chrupiąca kruszonka oraz oczywiście sporo świeżych jagód i mamy najpyszniejsze ciasto na lato. Samo przygotowanie jest łatwe, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to trzymanie się ścisłych proporcji każdego ze składników. Zobaczcie więc dokładny przepis i spróbujcie odtworzyć go w swoich kuchniach, a z pewnością nie pożałujecie.

Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami
Składniki:
na kruchy spód:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 5 żółtek jaj,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
na masę budyniową:
- 80 g budyniu śmietankowego,
- 5 białek jaj,
- 330 ml śmietany 18%
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli.
dodatkowo:
- 300 g świeżych lub mrożonych jagód leśnych,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. W tym celu przesiewamy mąkę, a zimne masło ścieramy na tarce. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj i wyrabiamy całość na gładką masę. Gotowe kruche ciasto dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4).
- Mniejszą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, a większą od razu wylepiamy blachę. Tak przygotowane spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
- W międzyczasie robimy masę budyniową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy całość na niskich obrotach. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy całość na jednolitą masę.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony, jeszcze ciepły spód, a na górze wysypujemy umyte jagody. Teraz wyciągamy schłodzoną mniejszą część ciasta i ścieramy je na tarce, tworząc drobną kruszonkę. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Gotowe kruche ciasto z jagodami studzimy i przed podaniem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.

