W tym artykule:

  1. Jak wykorzystać jagody w kuchni?
  2. Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?
  3. Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami
Reklama

Połowa czerwca to start sezonu jagodowego, dlatego wszyscy ruszają do lokalnych cukierni po jagodzianki. Zamiast jednak wydawać na nie nawet kilkanaście złotych za sztukę, lepiej przygotować swój własny deser z jagodami, a tych jest cała masa do wyboru. Oprócz klasyka, jakim jest drożdżowe ciasto z jagodami, można też przygotować wiele znacznie prostszych, a równie pysznych propozycji. Jedną z nich jest kruche ciasto z jagodami i rozpływającą się w ustach masą.

Jak wykorzystać jagody w kuchni?

Wśród najpyszniejszych przepisów z tymi owocami w roli głównej wymienić można:

My jednak proponujemy dziś coś jeszcze innego, czyli proste i szybkie kruche ciasto z jagodami. Ten deser nie wymaga wiele pracy i zawsze wychodzi, a po wyjęciu z piekarnika wygląda oraz smakuje jak z najlepszej cukierni. Zobaczcie, jak je zrobić i spróbujcie sami, a szybko stanie się waszym ulubieńcem.

jagody mrożone

Jak zrobić kruche ciasto z jagodami?

Kruche ciasto jest znacznie prostsze i szybsze w przygotowaniu niż to drożdżowe i nie musimy się tu martwić o pracochłonne wyrabianie i czekanie, aż masa odpowiednio wyrośnie. Wystarczy tylko zagnieść kilka prostych składników i gotowe. Do tego jeszcze tylko prosta śmietanowo-budyniowa masa, chrupiąca kruszonka oraz oczywiście sporo świeżych jagód i mamy najpyszniejsze ciasto na lato. Samo przygotowanie jest łatwe, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to trzymanie się ścisłych proporcji każdego ze składników. Zobaczcie więc dokładny przepis i spróbujcie odtworzyć go w swoich kuchniach, a z pewnością nie pożałujecie.

jagodzianki

Prosty przepis na kruche ciasto z jagodami

Składniki:

na kruchy spód:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek jaj,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

na masę budyniową:

  • 80 g budyniu śmietankowego,
  • 5 białek jaj,
  • 330 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli.

dodatkowo:

  • 300 g świeżych lub mrożonych jagód leśnych,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. W tym celu przesiewamy mąkę, a zimne masło ścieramy na tarce. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz żółtka jaj i wyrabiamy całość na gładką masę. Gotowe kruche ciasto dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4).
  2. Mniejszą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, a większą od razu wylepiamy blachę. Tak przygotowane spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
  3. W międzyczasie robimy masę budyniową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy całość na niskich obrotach. Na koniec dodajemy śmietanę i łączymy całość na jednolitą masę.
  4. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony, jeszcze ciepły spód, a na górze wysypujemy umyte jagody. Teraz wyciągamy schłodzoną mniejszą część ciasta i ścieramy je na tarce, tworząc drobną kruszonkę. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  5. Gotowe kruche ciasto z jagodami studzimy i przed podaniem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama