W tym artykule:

  1. Biszkopt z jabłkami - proste ciasto na weekend
  2. Jakie jabłka na biszkopt z jabłkami?
Reklama

Kiedy nachodzi mnie ochota na ciasto, szukam przepisów, przy których się nie narobię, a sam deser nie będzie trudny do zrobienia, czasochłonny i kaloryczny. Serniki, ciasta z kremem czy szarlotki na kruchym cieście wymagają sporo pracy i nie zawsze wychodzą takie, jak zamierzam. Dlatego postanowiłam wykorzystać proste ciasto i połączyć je z jabłkiem, które uwielbiam w deserach. Efekt zaskoczył nie tylko mnie, ale całą rodzinę, i teraz ciągle je piekę, podmieniając czasem owoce.

Biszkopt z jabłkami - proste ciasto na weekend

Lubię ciasto biszkoptowe, bo jest proste w wykonaniu, nie potrzeba do niego wielu składników i piecze się błyskawicznie. Dlatego postanowiłam połączyć je z owocami. Padło na jabłka, bo nie ukrywam uwielbiam szarlotki, ale nie zawsze mam czas je robić. Kilka składników, które prawdopodobnie macie w kuchni, jabłko, chwila miksowania i mieszania i można wstawić ciasto do piekarnika. To super opcja, gdy zjawiają się niezapowiedziani goście, albo gdy macie ochotę na lekki deser bez długiego czekania i pracy. Zobaczcie, co potrzebujecie, by zrobić pyszny biszkopt z jabłkami.

Składniki:

  • 2 kwaśne jabłka
  • garść mrożonych, albo świeżych malin
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tortownica o średnicy 24 cm

Przygotowanie biszkoptu z jabłkami

  1. Nagrzejcie piekarnik do temperatury 175 stopni C. Grzanie góra dół.
  2. Zacznijcie od wyjęcia wcześniej jajek z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
  3. Umyjcie jabłka, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie w cienkie plastry. Możecie je obrać ze skóry, ale nie jest to konieczne, jeśli macie pewność, że jabłka nie były pryskane.
  4. Do miski miksera wsypcie cukier i wbijcie całe jajka. Ubijajcie na wysokich obrotach do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie puszysta, jasna masa. Cały czas miksując zacznijcie dolewać powoli olej. Gdy już będzie cały dodany ubijajcie jeszcze masę kilka sekund.
  5. Do drugiej miski dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie składniki i dodajcie do miski z masą jajeczną. Zamieszajcie całość szpatułką albo drewnianą łyżkę uważając, by nie przedłużać czynności, by ciasto nie "siadło". Tylko do połączenia składników.
  6. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie go wcześniej zmoczyć i zgnieść w rękach, by lepiej dopasować do tortownicy. Zwróćcie uwagę, by zostawić część papieru ponad tortownicą, bo ciasto wysoko wyrasta, a papier będzie je chronił przed wypłynięciem z formy.
  7. Przygotowane chwilę wcześniej ciasto wlejcie do formy i delikatnie wyrównajcie powierzchnię. Na górze ułóżcie plasterki jabłek, ale nie wciskajcie ich w ciasto. Na koniec posypcie całość mrożonymi, albo świeżymi malinami.
  8. Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i pieczcie około 50 minut. Warto zrobić test patyczka, czy ciasto jest upieczone, uchylając delikatnie drzwiczki piekarnika. Nie otwierajcie ich całkowicie, by nie stracić temperatury.
  9. Gdy ciasto będzie upieczone uchylcie lekko piekarnik i zostawcie na 5 minut. Po tym czasie możecie wyjąć ciasto z piekarnika, oraz z foremki. Połóżcie je na kratce do całkowitego wystudzenia.
  10. Na koniec można oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać lukrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków.

Ciasto zachowuje świeżość nawet do 3 dni po upieczeniu, ale jest tak pyszne, że prawdopodobnie zjecie je w jeden dzień.

rolada biszkoptowa z jabłkami

Jakie jabłka na biszkopt z jabłkami?

Najlepsze będą Antonówki. Można też użyć innych kwaśnych odmian jak Szara Reneta, Złota Reneta, Geveva, Gloster, Ligol. Jeśli lubicie nieoczywiste smaki, możecie połączyć smaki i dać 1 jabłko i 1 gruszkę. Zamiast malin możecie użyć innych ulubionych owoców, jak jagody, truskawki, czy wiśnie.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama