Na leciutkim cieście układam jabłka i mrożone owoce. Najbardziej puszysty jabłecznik jaki jadlam

W tym artykule:
Kiedy nachodzi mnie ochota na ciasto, szukam przepisów, przy których się nie narobię, a sam deser nie będzie trudny do zrobienia, czasochłonny i kaloryczny. Serniki, ciasta z kremem czy szarlotki na kruchym cieście wymagają sporo pracy i nie zawsze wychodzą takie, jak zamierzam. Dlatego postanowiłam wykorzystać proste ciasto i połączyć je z jabłkiem, które uwielbiam w deserach. Efekt zaskoczył nie tylko mnie, ale całą rodzinę, i teraz ciągle je piekę, podmieniając czasem owoce.
Biszkopt z jabłkami - proste ciasto na weekend
Lubię ciasto biszkoptowe, bo jest proste w wykonaniu, nie potrzeba do niego wielu składników i piecze się błyskawicznie. Dlatego postanowiłam połączyć je z owocami. Padło na jabłka, bo nie ukrywam uwielbiam szarlotki, ale nie zawsze mam czas je robić. Kilka składników, które prawdopodobnie macie w kuchni, jabłko, chwila miksowania i mieszania i można wstawić ciasto do piekarnika. To super opcja, gdy zjawiają się niezapowiedziani goście, albo gdy macie ochotę na lekki deser bez długiego czekania i pracy. Zobaczcie, co potrzebujecie, by zrobić pyszny biszkopt z jabłkami.
Składniki:
- 2 kwaśne jabłka
- garść mrożonych, albo świeżych malin
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie biszkoptu z jabłkami
- Nagrzejcie piekarnik do temperatury 175 stopni C. Grzanie góra dół.
- Zacznijcie od wyjęcia wcześniej jajek z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
- Umyjcie jabłka, wykrójcie gniazda nasienne i pokrójcie w cienkie plastry. Możecie je obrać ze skóry, ale nie jest to konieczne, jeśli macie pewność, że jabłka nie były pryskane.
- Do miski miksera wsypcie cukier i wbijcie całe jajka. Ubijajcie na wysokich obrotach do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści i powstanie puszysta, jasna masa. Cały czas miksując zacznijcie dolewać powoli olej. Gdy już będzie cały dodany ubijajcie jeszcze masę kilka sekund.
- Do drugiej miski dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie składniki i dodajcie do miski z masą jajeczną. Zamieszajcie całość szpatułką albo drewnianą łyżkę uważając, by nie przedłużać czynności, by ciasto nie "siadło". Tylko do połączenia składników.
- Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Możecie go wcześniej zmoczyć i zgnieść w rękach, by lepiej dopasować do tortownicy. Zwróćcie uwagę, by zostawić część papieru ponad tortownicą, bo ciasto wysoko wyrasta, a papier będzie je chronił przed wypłynięciem z formy.
- Przygotowane chwilę wcześniej ciasto wlejcie do formy i delikatnie wyrównajcie powierzchnię. Na górze ułóżcie plasterki jabłek, ale nie wciskajcie ich w ciasto. Na koniec posypcie całość mrożonymi, albo świeżymi malinami.
- Ciasto wstawcie do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i pieczcie około 50 minut. Warto zrobić test patyczka, czy ciasto jest upieczone, uchylając delikatnie drzwiczki piekarnika. Nie otwierajcie ich całkowicie, by nie stracić temperatury.
- Gdy ciasto będzie upieczone uchylcie lekko piekarnik i zostawcie na 5 minut. Po tym czasie możecie wyjąć ciasto z piekarnika, oraz z foremki. Połóżcie je na kratce do całkowitego wystudzenia.
- Na koniec można oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać lukrem, ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest pyszne bez żadnych dodatków.
Ciasto zachowuje świeżość nawet do 3 dni po upieczeniu, ale jest tak pyszne, że prawdopodobnie zjecie je w jeden dzień.

Jakie jabłka na biszkopt z jabłkami?
Najlepsze będą Antonówki. Można też użyć innych kwaśnych odmian jak Szara Reneta, Złota Reneta, Geveva, Gloster, Ligol. Jeśli lubicie nieoczywiste smaki, możecie połączyć smaki i dać 1 jabłko i 1 gruszkę. Zamiast malin możecie użyć innych ulubionych owoców, jak jagody, truskawki, czy wiśnie.


