Na młodej kapuście układam mięsne kulki i zapiekam. Pachnie tak, że nie muszę nikogo wołać na obiad

W tym artykule:
- Klopsy na młodej kapuście zapiekane
- Z czym podawać klopsy na młodej kapuście?
- Jakie mięso na klopsiki będzie najlepsze?
Młoda kapusta nieodłącznie towarzyszy mi od wiosny do późnej jesieni. Przygotowuję z niej wiele pysznych potraw. Klasyczna zasmażana młoda kapusta, której smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa, gdy babcia podawała na obiad, czy gołąbki z młodej kapusty to już klasyk w kuchni. Bardzo lubię też surówkę na jej bazie, a ostatnio zrobiłam młodą kapustę małosolną i to był prawdziwy hit.
Ostatnio znalazłam jednak przepis, który od razu wpadł mi w oko, bo jest prosty, składa się z samych rzeczy, które lubię i lubią go wszyscy domownicy. A to dla mnie szczególnie ważne, bo często zdarza się, że gotuję różne potrawy na jeden obiad, bo jedno nie lubi tego, a inne tamtego.
Klopsy na młodej kapuście zapiekane
Rzeczony przepis składa się z dwóch uwielbianych dań, czyli młodej, duszonej kapusty i mięsnych klopsów. Połączone w jedno smakują wyśmienicie, a oba smaki przenikają się wzajemnie. Tak przygotowany obiad nie potrzebuje już żadnych dodatków, wystarczy wyłożyć wszystko na talerz i podawać. Gwarantujemy, że nie zostanie nic na drugi dzień. Oprócz kapusty i klopsików jeszcze jeden składnik gra ważną rolę. To koperek, którego warto użyć w tym daniu jak najwięcej.
Nie pozostaje już nic innego, jak podać składniki na klopsiki na młodej kapuście i dokładny sposób przygotowania:
klopsiki:
- 500 g mięsa z łopatki
- 1 marchewka
- 1 duża pieczarka
- 1 jajko
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść pietruszki zielonej
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz do smaku
duszona młoda kapusta:
- 1 mała kapusta
- 1 marchewka
- 2 cebule
- garść koperku
- sól, pieprz, kminek do smaku
- masło klarowane
- oliwa
- 150 ml bulionu lub wody
Zacznijcie od zmielenia mięsa (chyba, że kupiliście już zmielone). Cebulę obierzcie i pokrójcie w kosteczkę, marchewkę i pieczarkę obierzcie i zetrzyjcie na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzejcie tłuszcz, wrzućcie cebulę i zrumieńcie, ale nie przypalcie, bo zrobi się gorzka. Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dorzućcie do cebuli. W misce wymieszajcie mielone mięso z marchewką, pieczarką, jajkiem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Dorzućcie podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawcie solą i pieprzem, dokładnie wymieszajcie i formujcie małe kulki. Podsmażcie na oleju z dwóch stron.
Odłóżcie na papierze kuchennym, by odciągnąć nadmiar tłuszczu.
Kapustę poszatkujcie drobno. Marchew zetrzyjcie na grubych oczkach. Cebulę pokrójcie w drobna kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzućcie pokrojoną cebulę i startą marchewkę i podsmażcie. Dodajcie poszatkowaną kapustę, koperek, bulion, przyprawy i duście około 15 minut. Teraz na kapustę wyłóżcie przygotowane wcześniej klopsiki, przykryjcie patelnię i duście całość na małym ogniu jeszcze 20 minut. Na koniec posypcie po górze koperkiem.
Ten ciekawy przepis podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @chwileszczescia. Spróbujcie sami przygotować takie danie dla najbliższych.
Z czym podawać klopsy na młodej kapuście?
To proste danie można podawać bez żadnych dodatków, bo już samo połączenie mięsa z kapustą wystarczy. Jednak dla tych, którzy lubią obiad na bogato można przygotować młode gotowane ziemniaki, purre ziemniaczane, albo kluski śląskie. Danie będzie też wspaniale smakować z kromką świeżego chleba.
Jakie mięso na klopsiki będzie najlepsze?
Na klopsy najlepiej wybierać mięso z dużą ilością tłuszczu. Idealna więc będzie karkówka i łopatka. Jeśli chcecie zrobić klopsy drobiowe wybierzcie tłustsze udko lub połączenie mięsa z udka i piersi. Dzięki takiemu wyborowi klopsy będą miały soczystą i delikatną strukturę. Dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc klopsiki będą też smaczniejsze. Najlepiej kupować mięso w kawałku w zaufanym sklepie mięsnym i mielić je w domu, lub poprosić sprzedawcę, by zmielił wybrany kawałek w sklepie tuż przed zakupem.


