Na obiad i do chleba. Ta karkówka pieczona jest najlepszą wędliną, jaką jadłam do tej pory

W tym artykule:
Soczysta, mięciutka i pełna smaku karkówka z piekarnika to smakołyk, który można podać zarówno na uroczysty obiad, jak i wykorzystywać na zimno jako wędlinę na kanapki. Takie mięso przyda się wam więc na dobrych kilka dni, a przygotowanie go nie jest trudne i wychodzi znacznie taniej niż kupowanie gotowych szynek ze sklepu. Zobaczcie więc, jak zrobić pieczeń z karkówki, aby miała idealną konsystencję i wyrazisty smak. Kluczem do sukcesu jest dobry zestaw przypraw i odpowiednie marynowanie.
Jak upiec karkówkę na obiad i kanapki?
Aby przygotować soczystą, mięciutką i pyszną karkówkę z piekarnika, najlepiej jest ją zamarynować i upiec w rękawie. Dzięki takiemu woreczkowi mięso podczas pieczenia stanie się idealnie kruche i nie wyschnie, a dodatkowo lepiej przejdzie wszelkimi smakami. A do tego przyda się wyrazista marynata, którą przygotujecie na bazie oleju i soli, pieprzu ziarnistego oraz ziołowego, czosnku granulowanego, papryki ostrej, majeranku i mielonego kminku.
Wszystkie te składniki trzeba tylko dokładnie wymieszać, a potem porządnie wetrzeć w mięso z każdej strony. Na koniec zostaje już tylko przełożyć tak przygotowaną karkówkę do worka, a potem dokładnie zawinąć jego końce i schować przyprawione mięso w worku do lodówki na 48 godzin. Dopiero tak zamarynowana karkówka może wylądować w piekarniku, a wtedy wyjdzie doskonała.
Cały ten przepis podpatrzyliśmy na facebookowym profilu Kulinarna Wiola. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników na marynatę oraz kroki przygotowania, dzięki którym karkówka pieczona w rękawie wyjdzie idealnie. Koniecznie spróbujcie odtworzyć ten smak, a gdy raz spróbujecie, będziecie piekli tak mięso co tydzień.

Prosty przepis na karkówkę pieczoną
Składniki:
- około 1,3 kg karkówki,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżka soli,
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 4 łyżki suszonego majeranku,
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka mielonego kminku.
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszajcie olej z wszystkimi przyprawami. Tak przygotowaną marynatę dokładnie wetrzyjcie w mięso w każdej strony.
- Karkówkę w przyprawach włóżcie do worka i szczelnie zawiążcie jego końce. Mięso w worku schowajcie do lodówki na 48 godzin.
- Zamarynowane mięso w worku umieśćcie w naczyniu żaroodpornym i pieczcie w 200 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut.
- Po tym czasie ostrożnie rozetnijcie worek i zdejmijcie go z mięsa. Taką karkówkę pieczcie jeszcze przez 20 minut.
- Upieczoną karkówkę zostawcie w zamkniętym piekarniku jeszcze na 10 minut, a potem wyjmijcie mięso i odstawcie do całkowitego wystudzenia.
- Jeśli chcecie jeść karkówkę na zimno jako wędlinę na kanapki, przechowujcie ją w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Źródło: Facebook.com/people/Kulinarna-Wiola

Inne przepisy na karkówkę
Karkówka pieczona w rękawie to przepyszne danie obiadowe i dodatek do kanapek, ale na tym przepisie nie kończą się pomysły na to mięso. Z karkówki możecie bowiem zrobić wiele smakowitych dań, zarówno z piekarnika, patelni, jak i garnka. W zależności od tego, co lubicie najbardziej, wybierzcie coś dla siebie spośród sprawdzonych przepisów poniżej:
- gęsty i aromatyczny gulasz z karkówki,
- mięciutka karkówka duszona w sosie,
- wyrazista karkówka po cygańsku,
- rumiana karkówka z patelni,
- soczyste roladki z karkówki,
- pełna smaku karkówka z pieczarkami.


