Na placki ziemniaczane ścieram nie tylko kartofle. Dorzucam 1 warzywo i chrupią jeszcze lepiej

W tym artykule:
- Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były jeszcze lepsze?
- Przepis na placki ziemniaczane z burakiem
- Jak podawać placki ziemniaczane z burakiem?
Latem, gdy za oknem bywa bardzo gorąco, często nie chce się nam pichcić skomplikowanych dań, a wtedy najlepiej sprawdzają się proste receptury z dosłownie kilku tanich składników. Jedną z takich potraw są bez wątpienia placki ziemniaczane, które robi się szybko i łatwo, a gotowy obiad smakuje każdemu i syci na długie godziny. Jeśli jednak ta propozycja często pojawia się na waszych stołach i już nieco wam się znudziła, to musicie poznać jej ulepszoną wersję. Wystarczy dorzucić do klasycznego zestawu składników 1 dodatkowe warzywo, a gotowe placuszki będą nie tylko lepiej chrupały, ale i zdecydowanie pyszniej smakowały. Wszyscy doskonale je znacie, ale nie każdy połączyłby je z ziemniakiem, a do świetny duet.
Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były jeszcze lepsze?
Klasyczny przepis na placki ziemniaczane dość ma krótką listę składników, gdyż oprócz startych kartofli, potrzebujemy tylko jajka, mąki i odrobiny soli. Niektórzy dodaję do tego jeszcze drobno pokrojoną lub startą cebulkę, a także takie dodatki, jak przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, czy zioła. Można jednak inaczej - prościej i efektowniej. Wystarczy zetrzeć razem z ziemniakami 1 surowego buraka, a masa na placki nabierze smaku, aromatu i pięknego koloru.
Mało kto wpadłby na takie połączenie, ale musicie nam uwierzyć, że to doskonały pomysł, który zdecydowanie warto wprowadzić w życie. Możecie też użyć do tego upieczonego buraczka, a wtedy masa będzie lekko słodkawa. Trzeba jednak zaznaczyć, że ze względu na konsystencję, lepiej sprawdzi się tu surowe warzywo, które podczas smażenia stanie się przyjemnie chrupkie.

Przepis na placki ziemniaczane z burakiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duży burak,
- 1 niewielka cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z buraczkiem, natomiast cebulkę obieramy i drobno siekamy.
- Wszystkie rozdrobnione warzywa przekładamy do dużej miski, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy oraz mąkę , a następnie całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto na placki ziemniaczane wykładamy łyżką na mocno rozgrzany olej i smażymy na średniej mocy palnika z obu stron na złocisty kolor.
- Usmażone placki ziemniaczane z burakiem ostrożnie zdejmujemy z patelni i wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać placki ziemniaczane z burakiem?
Gotowe placki ziemniaczane z burakiem są pyszne same w sobie i nie potrzebują już zbyt wiele dodatków. Wystarczy jedynie kleks kwaśnej śmietany i świeży, drobno posiekany koperek lub szczypiorek. Jeśli jednak chcecie podać je na efektowny obiad, to świetnym pomysłem będzie zaserwowanie do nich gęstego gulaszu lub sosu. Może to być zarówno potrawka na bazie mięsa, jak i wegetariański sos grzybowy. W tym momencie roku świeże grzyby już pojawiają się w lasach, więc warto wybrać się na grzybobranie i ugotować własny smakołyk o intensywnym aromacie i smaku. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać do tego także suszone grzyby, bo tak przygotowany sos z suszonych grzybów również będzie obłędnie pyszny.
Jak wszyscy wiemy są też tacy, którzy najbardziej lubią placki ziemniaczane z cukrem, a w buraczanej wersji smakują one równie dobrze. W takim wypadku zrezygnujcie jednak z dodatku cebuli i pieprzu, a sól ograniczcie do minimum. Takie różowe placki ziemniaczane na słodko będą jeszcze pyszniejsze, bo same w sobie mają już lekko słodkawą nutę, pochodzącą z buraczka.


