Na to ciasto czekam cały rok. Tak dobre wychodzi tylko ze świeżych truskawek

W tym artykule:
- Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne
- Proste ciasto z truskawkami - przepis
- Ciasto z truskawkami - dodatki
Sezon na truskawki właśnie wystartował w pełni, a to znaczy, że zaczyna się też czas przepysznych deserów i wypieków z tymi słodkimi owocami w roli głównej. Aby przygotować najprostsze ciasto z truskawkami, wcale nie musicie się jednak napracować, a wystarczy wam do tego ledwie kilka podstawowych składników. Zobaczcie pełny przepis i zapamiętajcie kilka ważnych porad, a wtedy wszystko wyjdzie idealne.
Ciasto z truskawkami - szybkie i wilgotne
W sieci co roku mnożą się nowe przepisy na ciasto z truskawkami. Można je zrobić na kruchym spodzie, puszystej drożdżowej bułce lub nawet na gotowym cieście francuskim. Wszyscy jednak pamiętamy smak pulchnego wypieku z mięciutkimi truskawkami, jakie często robiły nasze mamy i babcie. Aby odtworzyć ten smak z dzieciństwa, wystarczy tylko kilka składników i dosłownie chwila pracy, a całą resztę zrobi już za was piekarnik.
Jedyne, o czym musicie pamiętać przy tej recepturze, to jednakowa temperatura wszystkich składników. Z tego względu, jajka trzeba wyjąć z lodówki z wyprzedzeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Potem musimy już je tylko zmiksować z cukrem, a gdy całość stanie się jednolitą jasną masą, powoli wlewać olej. Do takiej mieszanki mokrych składników na sam koniec wsypujemy te suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Najpierw warto jednak przesiać tę sypką mieszankę, aby gotowy wypiek był bardziej puszysty.
Potem całość już tylko wlewamy do blachy, układamy owoce i do piekarnika. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie.

Źródło: Getty/iStock
Proste ciasto z truskawkami - przepis
Składniki:
- pół kilograma truskawek,
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
- 250 g cukru,
- pół szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
- Jajka w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej, ciągle miksując.
- Gdy całość będzie już jednolita, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko po raz ostatni łączymy i wylewamy masę do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na górze układamy umyte truskawki (całe lub pokrojone na połówki) i wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Ciasto z truskawkami powinno być gotowe po około 45-50 minutach.

Ciasto z truskawkami - dodatki
Ciasto z truskawkami jest przepyszne samo w sobie, ale żeby jeszcze bardziej je urozmaicić, możemy posypać gotowy wypiek cukrem pudrem lub jeszcze przed pieczeniem, wysypać na górze kruszonkę. Tak przygotowane ciasto z truskawkami i kruszonką można też zrobić w wersji z wiórkami kokosowymi, które sprawią, że chrupiąca posypka będzie jeszcze lepsza. Pysznym pomysłem będzie też ciasto z truskawkami i lukrem lub polewą czekoladową.

