W tym artykule:

  1. Pierś kurczaka faszerowana awokado na różne sposoby
  2. Składniki na pierś kurczaka faszerowaną awokado
  3. Jak zrobić pierś kurczaka faszerowaną awokado?
  4. Z czym podać piersi z kurczaka faszerowane awokado?
Reklama

Zapach schabowego w niedzielne popołudnie wypełnia wiele kuchni. Do tego nieśmiertelne ziemniaczki z wody i zasmażana kapusta, a latem mizeria. Zapytacie, co w tym złego? Oczywiście nic. Postępujemy według utartego schematu, przekazywanego z pokolenia na pokolenie, bądź co bądź pysznego. Ale czasem, warto spróbować czegoś nowego, dzięki czemu stworzymy nową, rodzinną tradycję. Proponujemy kotlety z piersi kurczaka połączone z aromatyczną pastą z awokado. Oprócz tego nietypowego połączenia, atrakcyjny jest też sposób podania. Będzie lżej, szybciej i nowocześniej.

Pierś kurczaka faszerowana awokado na różne sposoby

Filety z kurczaka bardzo dobrze znoszą obróbkę. Można je podawać w wielu formach. Mięso jest delikatne w smaku, dlatego świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Nawet sam przepis na pierś kurczaka faszerowana awokado daje sporo możliwości:

  • piersi nacinamy wzdłuż, ale nie do końca, tworzymy jedynie sakiewkę, środek wypełniamy awokado
  • roladki z kurczaka przesmarowane pastą
  • nietypowy devolay, z którego zamiast masełka, wypadnie guacamole
  • kurczak pokrojony w kostkę, podsmażony z awokado, podane do makaronu w formie pesto; można go też podpiec w piekarniku

Składniki na pierś kurczaka faszerowaną awokado

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • sok z 1 cytryny lub z limonki
  • pół pęczka kolendry – można pominąć lub zamienić na natkę pietruszki
  • pół papryczki chili
  • 30 ml oliwy
  • Pieprz
  • Sól
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • bułka tarta do panierki

Jak zrobić pierś kurczaka faszerowaną awokado?

  1. Zaczynamy od przygotowania guacamole, czyli właśnie pasty z awokado, pochodzącej z Meksyku. Z jednego dużego i co ważne, dojrzałego awokado usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem.
  2. Cytrynę lub limonkę dokładnie myjemy i rolujemy ją na blacie, lekko dociskając, dzięki temu uzyskamy więcej soku. Potem kroimy na pół i wyciskamy, ale tylko jedną część.
  3. Kolendrę myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ją na ręczniku papierowym. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy, jeśli użyjemy suszarki do sałaty. Następnie listki siekamy drobno. Jednak nie wszyscy ją lubią, dlatego można ją pominąć lub zastąpić natką pietruszki. Guacamole będzie dalej od oryginalnego przepisu, ale nadal będzie smacznie.
  4. Papryczkę chili myjemy, potrzebna nam będzie połowa. Siekamy ją drobno. I na tym etapie trzeba podjąć ważną decyzję. Jeśli nie przepadamy za ostrym smakiem, usuńmy gniazdo nasienne i wszystkie pestki. W odwrotnej sytuacji, zostawmy pestki, im więcej, tym bardziej będzie pikantniej.
  5. Wszystkie te składniki przekładamy do jednej miseczki, dolewamy oliwę, dosypujemy sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
  6. Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekrawamy w połowie, ale nie do końca, by zrobić "kieszonkę" na farsz. Przyprawiamy je solą i pieprzem do smaku. Do jednej miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je. Do drugiej wsypujemy bułkę tartą, a do trzeciej mąkę. Do każdej piersi z kurczaka wkładamy do środka przygotowanie wcześniej guacamole. Teraz całość najpierw moczymy w jajku, potem przekładamy do mąki, ponownie do jajka i na koniec do bułki. Podwójna panierka da nam pewność, że farsz nie wypłynie w czasie smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z piersi kurczaka, aż staną się rumiane z każdej strony.

Z czym podać piersi z kurczaka faszerowane awokado?

Do takiego dania wystarczą proste dodatki. Już sama pierś jest bogata w smaki i aromaty. Można więc podać ją z młodymi ziemniakami, ryżem, albo z surówką. Warto tez postawić na stół sosy do wyboru:

Sos serowy
Sos koperkowy
Sos curry
Sos tzatziki

Faszerowane młode ziemniaki
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama