Wiele osób uwielbia placki ziemniaczane z McDonald's, ale nie potrafi odtworzyć podobnego smaku i konsystencji w domu. Wszystko dlatego, że robi się je nieco inaczej niż te tradycyjne. Wszystko za sprawą pewnego dodatkowego triku przed smażeniem. Zobaczcie, jaki jest ich sekret i przygotujcie je we własnych kuchniach, a wyjdą jeszcze lepsze niż te z okienka.

Reklama

Placki ziemniaczane jak ze znanej sieciówki

Jak zrobić placki ziemniaczane jak z McDonalda? Kluczem do sukcesu są 2 dodatkowe kroki przygotowania. Zwykle po prostu mieszamy kartoflaną papkę ze wszystkimi dodatkami i wykładamy na rozgrzaną patelnię, ale tutaj należy najpierw podsmażyć starte ziemniaki razem z cebulą, a dopiero potem wymieszać je z resztą składników.

Później czeka nas jeszcze 1 nietypowa czynność, gdyż gotowe placki wkładamy do zamrażarki, zanim wrzucimy je na rozgrzany olej. Dzięki temu zachowują kształt i nabierają idealnej konsystencji. Przepis krok po kroku pokazał na swoim TikToku użytkownik @the_foodini. Krótkie wideo zrobiło prawdziwą furorę w sieci i zobaczyło je już 2,5 miliona widzów.

Przepis na placki ziemniaczane z serem

Aby przyrządzić placki ziemniaczane jak z McDonalda wystarczy przygotować 750 g ziemniaków, 1 cebulę, 120 g sera żółtego, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej, 1 łyżkę masła oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu i wędzonej papryki. Do tego wszystkiego przyda się też trochę zimnej wody i oczywiście olej do smażenia.

Przygotowanie zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw obieramy ziemniaki, ścieramy je na tarce o grubych oczkach i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wymieniamy wodę na świeżą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy ziemniaczane wiórki przez gazę lub czystą ściereczkę.

Reklama

Teraz drobno siekamy cebulę i smażymy ją na maśle. Gdy zacznie się rumienić, dorzucamy na patelnie odciśnięte ziemniaki i podsmażamy jeszcze 5 minut, ciągle mieszając. Przerzucamy usmażone warzywa do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną, mieszamy je ze skrobią, przyprawami i startym serem. Z gotowej masy formujemy placki i wstawiamy je do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie wrzucamy placki na rozgrzany olej. Smażymy 3 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej, po czym wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama