W tym artykule:

  1. Jak zrobić placuszki na kefirze? Zamiast mąki sypnijcie coś innego
  2. Puszyste placki na kefirze - przepis
  3. Placki na kefirze - dodatki
Reklama

Gdy macie ochotę na coś słodkiego, ale szafka ze słodkościami świeci pustkami, przygotujcie sobie te pyszne placuszki. To proste danie nie tylko szybko zaspokoi ochotę na deser, ale dodatkowo nasyci was na długo. Najlepsze jest jednak to, że placuszki kefirowe robi się banalnie prosto, błyskawicznie i za niewielkie pieniądze, za to efekt zachwyca smakiem i wyglądem. Weźcie więc butelkę lub kubeczek kefiru i pewne popularne drobinki zamiast mąki, a całość pójdzie wam jak po maśle. Cała góra puszystych placuszków powstanie bowiem dosłownie w 10 minut.

Jak zrobić placuszki na kefirze? Zamiast mąki sypnijcie coś innego

Aby przygotować pyszne placuszki możecie użyć twarogu, serka homogenizowanego, maślanki, jogurtu, a nawet zwykłego mleka, ale kefir będzie zdecydowanie najlepszym wyborem. Wszystko dlatego, że ten lekko kwaśny nabiał podbija działanie sody oczyszczonej bądź proszku do pieczenia, sprawiając, że placuszki doskonale rosną na patelni i wychodzą miękkie jak poduszeczki.

Do takiej bazy zwykle dodaje się mąkę, ale my polecamy, aby spróbować zastąpić ją kaszą manną. Dzięki popularnemu grysikowi gotowe placuszki nie będą tak zbite i dodatkowo staną się bardziej sycące. Mając kefir i grysik potrzebujecie już tylko jednego jajka, trochę cukru i odrobinę sody oczyszczonej, a taka prosta lista składników wystarczy na cały talerz puchatych placków. Samo przygotowanie jest banalnie proste, bo nie trzeba tu nic ubijać, a wszystkie składniki wymieszacie w jednej misce.

Ten prosty przepis znaleźliśmy na facebookowym profilu Moje łatwe gotowanie. Ważne są jednak proporcje, dlatego zobaczcie dokładne gramatury każdego produktu przepis poniżej i trzymajcie się podanych tam ilości, a wtedy wszystko wyjdzie doskonale.

placki serowe

Puszyste placki na kefirze - przepis

Składniki:

  • 250 ml kefiru,
  • 2 jajka,
  • 250 g kaszy manny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od ubicia jajek z cukrem i szczyptą soli, a gdy całość zamieni się już w jednolitą masę, stopniowo wlewajcie kefir i dobrze wszystko połączcie. Na koniec wsypcie kaszę manną oraz sodę oczyszczoną i porządnie zmiksujcie całość na gładkie ciasto.
  2. Tak przygotowane ciasto na placuszki wykładajcie na mocno rozgrzaną patelnię. Jeśli macie taką z nieprzywierającym dnem, to nie musicie używać tłuszczu, ale w innym wypadku lekko nasmarujcie dno olejem.
  3. Placuszki na kefirze smażcie przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się rumiane, a następnie podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: Facebook Moje łatwe gotowanie

Placki na kefirze - dodatki

Tak przygotowane placuszki na kefirze smakują i wyglądają tak dobrze, że nie potrzebują już zbyt wiele dodatków, jednak jeśli chcecie podać je na elegancki deser, możecie polać całość słodką gęstą śmietaną lub dodać na wierzchu kleks bitej śmietany.

Innym świetnym dodatkiem będą świeże owoce i możecie tu wybrać dosłownie wszystko, co aktualnie jest najpyszniejsze i najtańsze na straganach. Dobrze sprawdzą się na przykład banany, borówki amerykańskie, maliny, czy sezonowe truskawki.

A gdy nie macie akurat żadnych świeżych owoców pod ręką, możecie sięgnąć do spiżarni lub piwnicy po domowy dżem truskawkowy bądź powidła śliwkowe. Taki słodki dodatek nie tylko dosłodzi placuszki, ale sprawi też, że pięknie będą prezentowały się na talerzach.

Reklama

Z kolei gdy przygotowujecie takie placuszki dla dzieci, sięgnijcie po kilka kostek czekolady i po prostu zetrzyjcie je na tarce wprost na gotowe danie. Możecie też rozpuścić czekoladę z kąpieli wodnej, a powstanie idealnie lśniąca poleca czekoladowa.

placuszki na serku ricotta
Reklama
Reklama
Reklama