W tym artykule:

  1. Podstawowe składniki na chleb
  2. Puszysty chleb na mleku w proszku
  3. Z czym podawać domowy chleb na mleku w proszku?
Reklama

Zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w całym domu ma w sobie coś magicznego. Każdy od razu ma ochotę na kromkę z masłem. Wiele osób myśli, że upieczenie własnego chleba jest trudne i nawet nie zabiera się za ten wypiek. A to błąd. Bo domowy chleb robi się prosto, a najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Jeśli macie robot z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, reszta praktycznie robi się sama.

Dzisiaj robimy bardzo łatwy domowy chleb na mleku w proszku. Dzięki zaledwie kilku składnikom i kilku prostym krokom będziecie mogli cieszyć się wspaniałym domowym pieczywem, które nie tylko wspaniale smakuje, ale cały dom wypełnia cudownym aromatem, jak z piekarni.

Podstawowe składniki na chleb

Przepis na ten chleb jest prosty, a podstawowe składniki to mąka, woda, drożdże, cukier, trochę masła, sól, olej i mleko w proszku. Wszystkie te składniki pełnią swoją rolę i wpływają na ostateczny efekt.

  • Woda jest głównym płynnym składnikiem przepisu. Zapewnia odpowiednią wilgotność, która aktywuje drożdże i pomaga w rozwoju glutenu w cieście.
  • Cukier dodaje chlebowi odrobiny słodyczy, a także działa jako pożywienie dla drożdży podczas fermentacji, przez co ciasto pięknie wyrasta. Nadaje również chlebowi piękny brązowy kolor.
  • Drożdże odpowiadają za wyrastanie i puszystość chleba.
  • Sól poprawia smak chleba, a także pomaga regulować aktywność drożdży, kontrolować fermentację i wzmacniać strukturę glutenu.
  • Mąka chlebowa zawiera wyższą zawartość glutenu, w porównaniu z mąką uniwersalną. Gluten nadaje chlebowi odpowiednią strukturę i konsystencję. Można ją zastąpić mąką uniwersalną. Należy jednak pamiętać, że pieczywo może mieć nieco inną konsystencję.
  • Masło wpływa na smak i delikatność pieczywa. Pomaga również je nawodnić i zapobiega nadmiernemu wysuszeniu chleba. Powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Mleko w proszku poprawia smak i sprawia, że ​​chleb jest bardziej miękki.
chleb z twarogu

Nie ma co czekać, tylko kompletujcie składniki, rozgrzewajcie piekarniki i bierzcie się do pracy.

Puszysty chleb na mleku w proszku

Składniki na 3 bochenki w wysokich foremkach o długości ok 20 cm:

  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 10,5 g drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 8 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 i 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g niesolonego masła
  • 1,5 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Do miski miksera wlejcie wodę, drożdże, cukier, mleko w proszku, mąkę i sól. Miksujcie hakiem do ciasta do czasu, aż masa stanie się elastyczna, zwarta i zacznie odchodzić od haka. Wtedy dodajcie masło i jeszcze przez chwilę miksujcie, aż składniki połącza się w jedną masę. Ciasto powinno być tak ubite, by po rozciągnięciu robiło się przezroczyste, ale nadal się nie rozrywało.
  2. Po tym czasie ciasto zdejmijcie z haka i przełóżcie do dużej miski. Przykryjcie folią spożywczą, następnie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je uderzcie dłonią, aby wypuścić powietrze. Przełóżcie z powrotem na płaską powierzchnię, podzielcie na 3 równe części i uformujcie bochenki, ciasno zwijając je od jednego końca do drugiego.
  4. Górę polejcie oliwą i rozsmarujcie ją równomiernie po całej powierzchni.
  5. Chlebki włóżcie do foremek na chleb, przykryjcie, folią i ściereczką i odstawcie na kolejne 60 minut.
  6. Po tym czasie pięknie wyrosną. Wstawcie je do rozgrzanego piekarnika na 30 minut w temperaturze 175 stopni C.
  7. Po upieczeniu wyjmijcie bochenki z formy i przenieście na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Przepis i dokładne kroki wykonania możecie zobaczyć na Instagramie @kikifoodies

Pamiętajcie, że zamienniki mogą w pewnym stopniu zmienić wynik końcowy, dlatego najlepiej trzymać się oryginalnego przepisu, jeśli to możliwe, aby uzyskać najlepszy wynik.

chleb z gara

Z czym podawać domowy chleb na mleku w proszku?

Chlebek jest tak mięciutki i wyrośnięty, że można go jeść samego, najwyżej posmarowanego masłem. Ale będzie też genialną bazą do kanapek, tostów, chleba w jajku, czy zapiekanek. Ten chleb długo jest świeży, ale gdy już przestanie być mięciutki, można go wykorzystać do innych potraw. Oto kilka inspiracji:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama