Najłatwiejsze ciasto ze śliwkami robię w 5 minut. Mieszam widelcem, zalewam i do pieca

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto ze śliwkami w 5 minut?
- Przepis na ciasto ze śliwkami mieszane widelcem
- Ciasto mieszane widelcem - inne dodatki
Macie ochotę na domowe ciasto do kawy, ale już na samą myśl o miksowaniu, ucieraniu i ubijaniu przechodzi wam cały zapał do pieczenia? Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy nie lubią bawić się w wieloetapowe wypieki i cenią sobie prostotę przygotowania oraz oszczędność czasu. Co więcej, nie będzie tu wam potrzebny żaden mikser ani blender, bo wszystko zrobicie za pomocą zwykłego widelca. Zobaczcie najprostszy przepis na ciasto ze śliwkami i zapiszcie go, bo przyda się wam przez cały rok, do wszystkich sezonowych owoców.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami w 5 minut?
Większość przepisów na ciasta z owocami zaczyna się od podłączenia miksera, ale okazuje się, że ten sprzęt wcale nie jest niezbędny, aby przygotować przepyszne wypieki. Nie będzie też potrzebna żadna trzepaczka ani silikonowa szpatułka, bo najprostsze ciasto ze śliwkami lub innymi dowolnymi owocami zrobicie tylko przy pomocy widelca. Wszystko dlatego, że nie trzeba tu ubijać żadnej piany z białej, ani ucierać żółtek z cukrem, tylko po prostu wymieszać wszystkie składniki w jednej misce do uzyskania jednolitej masy.
Potem zostaje już tylko gruba warstwa owoców i szybka kruszonka, a całość zajmie dosłownie 5 minut. Całą resztę zrobi już za was piekarnik. Zobaczcie dokładne proporcje wszystkich produktów i bierzcie się za pieczenie.

Przepis na ciasto ze śliwkami mieszane widelcem
Składniki:
na ciasto:
- 3 duże jajka,
- 1 szklanka maślanki,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 50 g cukru,
- 50 g masła (miękkiego).
dodatkowo:
- 0,5 kg śliwek,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy też cukier i cukier wanilinowy, a następnie wlewamy maślankę i olej oraz wbijamy jajka. Wszystko mieszamy widelcem aż masa będzie gładka i bez żadnych grudek. Na koniec całość przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Teraz robimy prostą kruszonkę z mąki, cukru i miękkiego masła. Wszystko zagniatamy w dłoniach i kruszymy palcami na małe kawałeczki. Śliwki dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Tak przygotowane owoce układamy na cieście (skórką do dołu) i całość posypujemy kruszonką.
- Ciasto ze śliwkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, a potem wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie posypujemy je po wierzchu cukrem pudrem i gotowe.

Ciasto mieszane widelcem - inne dodatki
Ciasto widelcem mieszane to genialny patent na szybki domowy wypiek, który pasuje pod każdy owoc. Można więc robić je przez okrągły rok, wymieniając tylko owoce na takie, które aktualnie są najtańsze i najsmaczniejsze. Idealnie będą pasowały tu też truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, jabłka czy gruszki. Co więcej, gdy akurat nie macie pod ręką żadnych świeżych owoców, to z powodzeniem możecie użyć też tych mrożonych, a ciasto wyjdzie równie smaczne. Co lepsze, zamiast owoców możecie użyć dżemów, które tak pieczołowicie przygotowujecie latem. My proponujemy dżem z aronii, albo z wiśni. Fantastycznie przełamią słodycz wypieku, a dodatkowo nadadzą ciasto wyjątkowy kolor. Wystarczy wymieszać ciasto z dżemem i całość wylać do formy.
Oprócz owoców takie ciasto możecie też posypać orzechami, kawałkami czekolady, rodzynkami czy upiec solo, a potem przekroić i przełożyć ulubionym kremem, masą budyniową czy kajmakiem z puszki.

