Najlepszą lazanię z cukinii robię w beztłuszczowej frytkownicy. 4 składniki, chwila pracy i wszyscy zachwyceni

W tym artykule:
- Jak zrobić lasagne z cukinii?
- Błyskawiczny przepis na lasagne z cukinii
- Lazania z cukinii - przepis z air fryera
- Co zrobić z cukinii?
Macie ochotę na klasyczną lazanię, ale na samą myśl o procesie jej przygotowania, odechciewa się wam tej pracy? Nie musicie wybierać się do restauracji, ani kupować w sklepie gotowców do odgrzania. Wystarczy, że wybierzecie sprytny przepis na błyskawiczną lasagne z cukinii, która nie tylko wymaga minimum pracy, ale i robi się bardzo szybko. Zobaczcie, jakie to proste, a będziecie przygotowywali ją na okrągło przez cały sezon.
Jak zrobić lasagne z cukinii?
Przepis na lasagne z cukinii robi się niemal w ten sam sposób, jak włoski klasyk, a jedyna zmiana to zastąpienie specjalnych płatów makaronu, cienkimi plasterkami warzywa. Wystarczy więc pokroić cukinię wzdłuż lub użyć w tym celu zwykłej obieraczki do warzyw, aby wstęgi były możliwie najcieńsze. To bardzo ważny etap przepisu, gdyż im grubsze będą warstwy warzywa, tym dłużej lazania będzie musiała się zapiekać. Potem zostaje już tylko przełożenie takich cukiniowych plasterków klasycznym sosem bolońskim oraz beszamelem i to już koniec naszej pracy, bo reszta to już tylko cierpliwe czekanie na upieczony przysmak.

Błyskawiczny przepis na lasagne z cukinii
Jeśli jednak chcecie maksymalnie przyspieszyć cały proces, użyjcie popularnej ostatnio frytkownicy beztłuszczowej, czyli air fryera. To urządzenie można już dostać w każdym sklepie z AGD i ostatnio pojawia się ono w wielu kuchniach, bo znacznie ułatwia gotowanie. Wszystko to nie tylko dlatego, że przygotowywane w nim dania robią się bardzo szybko, ale nie trzeba do nich używać tłuszczu, co znacznie zmniejsza kaloryczność wszystkich potraw.
Jakby tego było mało, przepis na lasagne z cukinii można zrobić w airfryerze w uproszczonej wersji, czyli bez gotowania beszamelu i sosu bolońskiego. Zamiast tego, możecie przełożyć plastry cukinii startym serem i ulubioną szynką, a otrzymacie genialną zapiekankę bez stania przy garnkach i późniejszego zmywania całego stosu naczyń.
Ten sprytny pomysł podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @foodgustoso. Poniżej znajdziecie dokładny przepis oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Lazania z cukinii - przepis z air fryera
Składniki:
- 3-4 niewielkie cukinie,
- 150 g ulubionej szynki w plasterkach,
- 100 g parmezanu,
- 250 g mozzarelli,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie myjemy (nie trzeba jej obierać) i odkrajamy w nich obie końcówki. Następnie wycinamy z nich cienkie wstęgi za pomocą obieraczki do warzyw lub po prostu jak najcieniej kroimy je w długie plasterki. Tak przygotowaną cukinią posypujemy solą i odstawiamy na około 10-15 minut, aby puściła wodę.
- W międzyczasie ścieramy parmezan i mozzarellę na tarce oraz wyjmujemy pojemnik air fryera i wykładamy go papierem do pieczenia. Nasoloną cukinię dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy plasterki na dnie pojemnika tak, aby zachodziły na siebie, tworząc jedną warstwę.
- Następnie całość posypujemy tartą mozzarellą i parmezanem, a potem układamy na nim plasterki szynki. Tak przekładamy warstwy aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Gotową lasagne z cukinii pieczemy we frytkownicy beztłuszczowej ustawionej na 170 stopni. Całość potrwa około 35-40 minut.
Źródło: Instagram.com/foodgustoso/

Co zrobić z cukinii?
Jeśli szukacie więcej pomysłów na przepisy z cukinii, to koniecznie wypróbujcie też takie smakołyki jak:

