Najlepsze ciasto na jagodzianki nigdy się nie rozpada. Babcia nauczyła mnie takie robić jeszcze w dzieciństwie

W tym artykule:
- Jak zrobić dobre ciasto na jagodzianki?
- Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?
- Domowe jagodzianki - przepis
Latem wszyscy zajadają hurtowo pyszne jagodzianki. Takie pulchne bułeczki pełne sezonowych owoców to prawdziwy przysmak, ale niestety w cukierniach i piekarniach czasem trzeba za nie zapłacić nawet kilkanaście złotych za sztukę, więc zdecydowanie lepiej zrobić je samodzielnie, we własnych kuchniach. Sam przepis jest prosty, ale trzeba tu pamiętać o kilku bardzo istotnych szczegółach. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na jagodzianki i z czym wymieszać owoce, aby nie wypływały podczas pieczenia.
Jak zrobić dobre ciasto na jagodzianki?
Domowe jagodzianki muszą mieć całe mnóstwo pysznego nadzienia, ale najważniejsze jest tu dobre ciasto drożdżowe. Aby je przygotować, najlepiej skorzystać ze sprawdzonej receptury z babcinego zeszytu. Zapamiętajcie więc proporcje 1:10, czyli 50 g świeżych drożdży na każde 500 g mąki. Do tego jeszcze 2 jajka, 300 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka, 125 g rozpuszczonego masła, cukier i cukier wanilinowy oraz sól.
Na początku oczywiście robimy rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, ciepłego mleka i odrobiny mąki i koniecznie odstawiamy go na około 15 minut, aby móc zacząć pracować. Dopiero wtedy dodajemy całą resztę składników i wszystko wyrabiamy na gładkie, mięciutkie ciasto drożdżowe.
Potem przyda się trochę cierpliwości, bo masę musimy przykryć i zostawić w ciepłym miejscu. Ile wyrasta ciasto na jagodzianki? Aby taka masa była odpowiednio pulchna i mięciutka, dajcie jej co najmniej godzinę w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. W tym czasie możecie przygotować dobre nadzienie jagodowe, a tutaj też przyda się sprytny babciny trik.

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?
Gdy mamy już przygotowane idealne ciasto drożdżowe, czas na zajęcie się samymi jagodami. Oczywiście do bułeczek można naładować samych świeżych owoców z cukrem, ale jeśli chcecie, aby masa nie wypływała podczas pieczenia i pięknie trzymała się po rozkrojeniu jagodzianek, to warto sypnąć coś jeszcze. Najlepszym babcinym sposobem na gęste nadzienie do jagodzianek jest wymieszanie jagód z odrobiną bułki tartej. Nie musicie się bać, że będzie ona wyczuwalna, a dzięki niej farsz bułeczek będzie idealnie zwarty.
Jeśli jednak akurat nie macie pod ręką tartej bułki, to możecie do tego wykorzystać też nieco mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku. Te składniki zadziałają w podobny sposób i będą równie dobrym wyborem.
Domowe jagodzianki - przepis
Składniki:
na ciasto drożdżowe:
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 50 g świeżych drożdży,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 300 ml ciepłego mleka,
- pół szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- mała szczypta soli.
na nadzienie:
- 2 szklanki świeżych jagód,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 łyżki bułki tartej.
na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej,
- 60 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru.
do posmarowania bułeczek:
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe, czyli kruszymy do miski drożdże i mieszamy je z 1 łyżką cukru oraz ciepłym mlekiem i odrobiną mąki. Całość dokładnie łączymy i odstawiamy na 15-20 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
- Po tym czasie dodajemy do drożdżowej masy roztrzepane jajka, resztę cukru, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko zaczynamy wyrabiać w dłoniach na gładkie ciasto, a na sam koniec wlewamy płynne masło i zagniatamy masę w kulkę.
- Gotowe ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w międzyczasie bierzemy się za kruszonkę. W misce mieszamy zimne, pokrojone na kawałki masło, mąkę i cukier puder. Całość zagniatamy na gładkie kruche ciasto, a następnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Od razu szykujemy też jagody, czyli dokładnie je myjemy i mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym oraz bułką tartą.
- Gotowe ciasto drożdżowe cienko wałkujemy i wykrajamy szklanką kółeczka. Każdy krążek wypełniamy jagodami, a następnie dokładnie zlepiamy w kształtną, szczelną bułeczkę. Tak przygotowane jagodzianki układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka, a z lodówki wyjmujemy ciasto kruche i kruszymy je w palcach, tworząc kruszonkę na wierzchu bułeczek. Tak przygotowane drożdżówki z jagodami wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut.


