Najlepsze ciasto ze śliwkami robię na maślance. Nie bawię się w ubijanie, mieszam wszystko w 1 misce

W tym artykule:
- Składniki na ciasto ze śliwkami na maślance
- Jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami?
- Szybkie modyfikacje ciasta ze śliwkami
Reklama
Niektórzy na śliwki czekają cały rok. Importowane nie umywają się do krajowych, są jak perfumowane, nie odchodzą od pestki, a w ich smaku wyczuwa się głównie słodycz. Nasze, niezależnie od gatunku, zapewniają o wiele bardziej złożone doznania. Nie mówiąc już o różnych odmianach. Ale do brzegu. Chodzi o to, żeby w pełni wykorzystać sezon śliwkowy. Jedzcie je na surowo i pieczcie, ile się tylko da.
Składniki na ciasto ze śliwkami na maślance
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej, typ 450
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 500 g śliwek – najlepiej węgierek
Kruszonka:
- 35 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 35 g mąki pszennej
- 45 ml oleju

Jak zrobić ciasto na maślance ze śliwkami?
- Jajka i maślankę wyjmijcie wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową. Zróbcie to co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy.
- Do miski wlejcie maślankę, olej i wbijcie jajka, wsypcie też cukier. Dokładnie wymieszajcie składniki, powinna powstać jednolita masa. Dobrze sprawdzi się tutaj rózga kuchenna.
- Mąkę wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i przesiejcie je bezpośrednio do miski. Mieszajcie do połączenia składników. Tym razem lepiej jest użyć drewnianą łyżkę lub silikonową szpatułkę. Jeśli obawiacie się, że będzie to trudne zadanie, mąkę przesiewajcie partiami. Możecie też zrobić to do oddzielnej miski. A potem tylko dodawać ją po łyżce do mokrych składników.
- Dokładnie umyjcie śliwki, osuszcie je i usuńcie z nich pestki. Sposób krojenia jest dowolny, możecie zostawić połówki, przekroić je na ćwiartki, ósemki lub po prostu w kostkę. Ten ostatni sposób jest szczególnie polecany, gdy lubicie mieć w owoce w cieście rozłożone w miarę równomiernie. Wystarczy, że mniejsze kawałki śliwek wmieszacie do gotowej, surowej masy na ciasto.
- Składniki na kruszonkę wystarczy przełożyć do jednego naczynia, kolejność ich dodawania nie ma znaczenia. Zagniatajcie, aż powstaną grudki, które przypominają okruszki chleba. Mogą być większe i mniejsze. A jeśli wyjdzie wam ładna kula, to też będzie dobrze. Po prostu potem trzeba ją pokruszyć na ciasto lub zetrzeć na tarce.
- Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni Celsjusza.
- Blaszkę wyłóżcie do papierem do pieczenia. Sprawdzi się tutaj foremka o wymiarach 30x20 cm, 21x21 cm, zmiana rozmiaru wpłynie na wysokość ciasta. Odpowiednia będzie też tortownica lub keksówka.
- Ciasto na maślance przelejcie do wybranej formy. Ułóżcie na nim śliwki, możecie je dodatkowo lekko wcisną w masę. Na wierzchu rozsypcie kruszonkę.
- Ciasto śliwkowe na maślance wsadźcie do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Podawajcie schłodzone, przynajmniej trochę, jeśli nie możecie się doczekać.
Szybkie modyfikacje ciasta ze śliwkami
Takie proste ciasto jest wyśmienite, temu nie da się zaprzeczyć. Ale czasem dla odmiany można dorzucić coś dodatkowo. Albo po prostu, gdy macie coś do szybkiego wykorzystania.
Reklama
- W pierwszej kolejności mogą to być owoce. Zróbcie mieszankę ze śliwkami, ale poruszajcie w obrębie 500 g owoców. Co do nich pasuje? Jabłka, gruszki, wiśnie, czarne porzeczki, maliny, borówki.
- Część cukru białego zamieńcie na waniliowy lub po prostu dodajcie ziarenka wyskrobane z laski wanilii bądź kilka kropelek naturalnego ekstraktu waniliowego.
- Cynamon, kojarzy się z jabłkami i szarlotką, ale ten smak i zapach, również pięknie otula śliwki.
- Posiekane orzechy, laskowe, włoskie, pekany lub migdały – zróbcie z nich kruszonkę na wierzchu ciasta lub wkręćcie je do surowej masy.
- Czekolada, to dopiero wspaniałe połączenie, dobrze znane chociażby w popularnych śliwkach w czekoladzie. Postawcie na taką z większą zawartością kakao, czyli gorzkie (też mają różne stopnie zawartości) lub deserową, w ostateczności może też być mleczna.
- Zamiast kruszonki możecie zrobić posypkę z cukru pudru lub polać wierzch szybkim lukrem, polewą czekoladową, sosem karmelowym lub waniliowym.

Reklama
Reklama
Reklama