W tym artykule:

  1. Jak zrobić kotlety de voille?
  2. Kotlety de volaille - przepis Ewy Wachowicz
Reklama

Na polskich stołach zwykle królują kotlety mielone i schabowe, ale z czasem i one potrafią się już znudzić. Jeśli więc szukasz ciekawszego pomysłu na sycący mięsny obiad, wypróbuj kotlety de voille z przepisu Ewy Wachowicz. Są przepyszne, soczyste i idealnie mięciutkie, a jeśli myślisz, że są trudne do zrobienia, wyprowadzimy Cię z błędu, bo ich przygotowanie to bułka z masłem. Zobacz pełny przepis poniżej i odtwórz go w swojej kuchni przy najbliższej okazji.

Jak zrobić kotlety de voille?

Miłośnicy mięsnych obiadów dzielą się na dwa obozy - tych, którzy wolą schabowe i takich, którzy wybierają mielone. Są jednak opcje pośrednie, takie jak panierowane piersi kurczaka, siekane kotlety drobiowe i oczywiście tak zwane dewolaje, czyli kotlety de voille. To ostatnie danie zwykle spotyka się na weselach, komuniach czy innych rodzinnych uroczystościach, ale mało kto robi je na co dzień w domu. Panuje bowiem przekonanie, że jest to danie dość skomplikowane, a okazuje się, że wcale nie musi tak być.

Trzeba tylko mieć sprawdzony przepis, a właśnie taki serwuje nam Ewa Wachowicz. Jej kotlety robi się dziecinnie prosto i nie trzeba do tego zbyt wielu składników. Wystarczy filet z kurczaka, trochę masła, koperku i jajka, mąką oraz bułka na panierkę. Cały sekret tkwi jednak w odpowiednim zwinięciu mięsa z zimnym kawałkiem masła, ziołami i przyprawami, a potem szczelnym zapanierowaniu całości.

Zobacz, jak przygotować kotlety de voille według receptury Ewy Wachowicz. Korzystając z tych proporcji i kroków przygotowania, możesz mieć pewność, że dewolaje wyjdą idealnie soczyste i mięciutkie w środku oraz z chrupiącą, rumianą skorupką na wierzchu.

klopsiki ewy wachowicz

Kotlety de volaille - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • filet z podwójnej piersi kurczaka
  • 100 g masła solonego
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

na panierkę:

  • 2 jajka
  • mąka
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka ostrożnie nakrój wzdłuż, ale nie rozcinaj go na dwie części. Tak przygotowane mięso rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem, uważając, aby nie powstały dziury.
  2. Tak przygotowanego kurczaka posyp z obu stron solą i pieprzem. Następnie ułóż na środku zimne masło i posyp mięso posiekanym koperkiem. Zwiń całość ciasno i szczelnie jak naleśnika.
  3. Tak przygotowane kotlety dewolaj panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku z odrobiną soli oraz bułce.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane i wykładaj na nie kotlety de voille.
  5. Smaż mięsne zawijańce na średniej mocy palnika, aż będzie rumiane i chrupiące z każdej strony.
Reklama

Źródło: ewawachowicz.pl

devolay inaczej
Reklama
Reklama
Reklama