Najlepsze drożdżówki supełki robię bez wyrabiania. Tylko smaruję, zawijam i do pieca

W tym artykule:
Ciasto drożdżowe to podstawa do wielu pysznych wypieków. Nasze ulubione to ciasto drożdżowe z kruszonką, i jagodzianki. Jednak wiele osób unika domowych wypieków z ciastem drożdżowym, bo przeraża ich długie wyrabianie, czekanie, znów wyrabianie i czekanie, a na koniec jeszcze opanowanie struktury "lejącego" się ciasta. Trzeba mieć wprawę, by sprawnie je zawijać, czy wykładać do formy. Jeśli ciasto pięknie wyrośnie, to mamy satysfakcję, ale gdy dodatkowo coś nie wyjdzie, powoduje to tylko irytację i odechciewa się robić kolejnej próby do tego rodzaju ciasta. Dla wszystkich zniechęconych mamy znakomite rozwiązanie.
Szybkie drożdżówki węzełki z owocami
Ceny drożdżówek w sklepach nie należą do najtańszych, zwłaszcza, gdy chcemy kupić je w tradycyjnych piekarniach, a nie z marketu. Warto zajrzeć do lady z chłodzonymi półproduktami. Mało kto wie, że można kupić ciasto drożdżowe gotowe do wypieków. Zwinięte jest w rolkę i wystarczy je rozłożyć na blacie i posmarować składnikami. Potem tylko zwinąć, i upiec zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bułeczki wychodzą fantastyczne, a was ominie żmudny proces wyrabiania i wyrastania ciasta.
Jeśli jednak chcecie podjąć się przygotowania drożdżówek od początku do końca, wypróbujcie ten prosty przepis.
Drożdżówki supełki z owocami na 10 drożdżówek
- 120 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki tortowej
- 70 g cukru plus 1 łyżeczka
- 2 średnie jajka plus 1 żółtko
- 100 g masła 82%
- Szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu w kostce
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo sezonowe owoce. Truskawki, maliny, jagody, jabłka, brzoskwinie. (poza sezonem można wykorzystać przygotowany latem dżem malinowy, dżem truskawkowy, albo dżem jagodowy)
Podgrzejcie mleko do temperatury ok. 36 stopni. Do środka wkruszcie drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut aby rozczyn ruszył.
W rondelki roztopcie masło i odstawcie do wychłodzenia.
W misce wymieszajcie przesiana mąkę z solą. Zróbcie na środku dołek i kolejno dodajcie rozczyn z drożdży, letnie masło, jajka i żółtko, na końcu cukier cukier. Delikatnie przysypcie całość mąką podbierana z boków i zacznijcie delikatnie wyrabiać ciasto. Gdy poczujecie, ze ciasto zaczyna być zwarte wyłóżcie je na blat i zagniatajcie dalej, aż powstanie gładka masa, która sama zacznie odchodzić od dłoni. Uformujcie kulę, podsypcie mąką i przełóżcie do misy. Z góry dodatkowo obsypcie mąką, przykryjcie bawełniana ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujcie na kształt prostokąta o grubości ok. 0.5 cm, delikatnie podsypując mąką.
Owoce rozdrobnijcie albo rozgniećcie i odlejcie nadmiar soku, by nie rozmiękczyły nadmiernie drożdżówek. Sok można wykorzystać do przygotowania lemoniady, albo koktajlu.
Przygotujcie nadzienie serowe. Połączcie ze sobą składniki do utworzenia jednolitej masy i wyłóżcie na płat ciasta. Na ser wyłóżcie odsączone owoce. Ciasto delikatnie złóżcie do środka z dwóch boków, by nachodziły na siebie a następnie sklejcie je wzdłuż połączenia. Gotowy rulon podzielcie nożem na około 10 kawałków. Każdy kawałek weźcie delikatnie w ręce i zakręćcie nim o 180 stopni wokół własnej osi. Gotowy "supełek" przełóżcie na blachę z papierem do pieczenia. Zróbcie to samo z każdym kawałkiem. Zostawcie do ponownego wyrastania na ok.15 min.
W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni z funkcją góra dół. Do nagrzanego piekarnika wstawcie blachę z bułeczkami i pieczcie 15-18 min, aż się zarumienią.
Po wyjęcie można je posypać cukrem pudrem, albo polać domowym lukrem. Podajemy posypane pudrem lub smarujemy lukrem.

Domowy lukier
- 1 szklankę cukru pudru
- 1,5 łyżki gorącej wody
- opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny
Całość mieszajcie energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji. Drożdżówki smarujcie lukrem gdy są jeszcze ciepłe.
Zobaczcie jak podobnie robi takie bułeczki na Instagramie użytkowniczka @em_foodlove

