Najlepsze kluseczki grzybowe, jakie jadłam. Są mięciutkie i puszyste dzięki sprytnej sztuczce

W tym artykule:
- Jak zrobić dobre kluseczki grzybowe?
- Co zrobić, żeby kluseczki grzybowe były mięciutkie i puszyste?
- Kluseczki grzybowe - przepis
Nie ma nic lepszego na obiad, niż barszcz czy rosół z kluskami, ale te są inne niż wszystkie. Skorzystajcie z sezonu grzybowego i dodajcie te leśne skarby do ciasta, a wyjdą lepsze niż kiedykolwiek. Dodatkowo wykonajcie 1 prosty trik, dzięki któremu gotowe kluseczki grzybowe staną się mięciutkie jak poduszeczki. Zobaczcie ten prosty przepis, a gdy raz spróbujecie, już na zawsze zapomnicie o wszelkiego rodzaju zupach z makaronem, ryżem, czy gotowanymi ziemniakami.
Jak zrobić dobre kluseczki grzybowe?
Klasyczny przepis na kluski kładzione do rosołu czy barszczu wymagają jedynie jajka, odrobiny soli i mąki. Całość już tylko miesza się widelcem i w kilka chwil masa jest gotowa do wykładania łyżką na wrzący bulion. Można to jednak zrobić jeszcze lepiej i smaczniej, a wystarczy do tego tylko garstka suszonych grzybów. Gdy zmielicie je na gładki pył, uzyskacie coś w rodzaju mąki, ale o wyjątkowym smaku i aromacie oraz pięknym brązowym kolorze.
Jeśli jednak nie macie moździerza lub młynka, którym moglibyście zmielić suszone grzyby na mączkę, możecie też zastosować prostszą opcję, a mianowicie namoczyć suszone grzyby, a potem zblendować je na papkę, do której dodacie jajka i mąkę. Gdy dołożycie do tego jeszcze podsmażoną cebulkę oraz ulubione przyprawy i zmiksujecie całość, kluski będą jeszcze smaczniejsze i bardziej wyraziste.
Tak przygotowana masa już nadaje się do wykładania na wrzątek i formowania niewielkich kluseczek, jednak aby uzyskać idealną delikatność i miękkość klusek, warto zrobić coś jeszcze. Zastosujcie pewien prosty trik, który zajmie tylko chwilkę, a wtedy gotowe danie dosłownie będzie rozpływało się w ustach.

Co zrobić, żeby kluseczki grzybowe były mięciutkie i puszyste?
Przepis na kluseczki grzybowe jest prosty, ale można go zrobić jeszcze lepiej. Aby uzyskać idealną miękkość i delikatność klusek, kluczowy jest tu jeden prosty krok przygotowania. Chodzi o to, aby nie wbijać do masy całego jajka, tylko najpierw ubić sztywną pianę z białek i dopiero wtedy wymieszać ją z resztą składników. To właśnie dzięki temu gotowe kluski grzybowe będą mięciutkie i puszyste jak chmurki.
Zobaczcie dokładne proporcje każdego ze składników i zróbcie kluseczki grzybowe do swojej ulubionej zupy. Gwarantujemy, że cała rodzina zachwyci się takim dodatkiem i następnym razem nikt już nie będzie chciał zwykłych ziemniaków, makaronu, czy ryżu.
Kluseczki grzybowe - przepis
Składniki:
- 10 g suszonych kapeluszy grzybów,
- 2 jajka,
- 1 niewielka cebula,
- 40 masła,
- 70 g mąki,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Następnego dnia gotujemy je w wodzie z moczenia z odrobiną soli, a następnie odcedzamy i przekładamy do naczynie blendera.
- Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Gdy się zeszkli, dodajemy ją do ugotowanych grzybów i blendujemy całość na gładką pastę.
- Jajka wybijamy do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z resztą masła i od razu dodajemy do grzybowej papki, razem z mąką oraz przyprawami
- Z kolei białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do masy na samym końcu i delikatnie łączymy całość na gładkie ciasto.
- Ciasto grzybowe wykładamy łyżką na osolony wrzątek lub gotującą się zupę. Kluseczki gotujemy przez około 4 minuty, a następnie delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową wprost do miseczek. Całość zalewamy gorącą zupą (kluseczki grzybowe świetnie pasują zarówno do rosołu, barszczu czerwonego, jak i grzybowej czy cebulowej) i podajemy na stół.


