W tym artykule:

  1. Elektryczna tarka z Lidla - nie zamienię jej już na tradycyjną
  2. Jak zrobić kluski dziadowskie? Prosty sposób na pyszny dodatek do mięsa
Reklama

Bywają takie dni, ze nie macie ochoty na nic wymyślnego. Dodatkowo pod koniec miesiąca lodówka może świecić pustkami, a to najlepszy powód, by zrobić kluseczki dziadowskie. Wbrew nazwie smakują naprawdę wyśmienicie, przy niewielkim nakładzie pracy. A będzie jeszcze mniejszy, gdy użyjecie elektrycznej tarki z Lidla. Przekonajcie się sami.

Elektryczna tarka z Lidla - nie zamienię jej już na tradycyjną

Elektryczna tarka SilverCrest z Lidla to jeden z najlepszych pomocników w kuchni. Ma aż 5 różnych końcówek, dzięki którym zetrzecie ser, warzywa, orzechy czy owoce. Bardzo przyspiesza prace podczas gotowania czy przyrządzania surówek. Nie rozstaję się z nią, dlatego też zajmuje chlubne miejsce na blacie kuchennym. Nasadki montuje się w prosty sposób, w zaledwie kilka sekund. Już teraz możecie ją dostać w supercenie w Lidlu.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Bardzo dobra tarka do warzyw, kupiłam z myślą o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. I jestem z efektu bardzo zadowolona. Polecam!

Funkcjonalny ,przydatny w kuchni, spełnił moje oczekiwania. Wygląda solidnie i bardzo dobrze wykonany będzie służył pewnie wiele lat.

Wybrałam ten produkt ze względu na cenę. Potrzebowałam wymiany starego sprzętu i dobrze trafiłam.

Tarka elektryczna w stosunkowo niewielkich rozmiarach daje wręcz idealne możliwości ścierania zarówno miękkich, jak i twardych składników, od owoców, przez wypieki, po twarde orzechy. Tnie na drobne i grube trociny oraz cienkie i grube plastry. Pracuje z bardzo akceptowalną prędkością, jest łatwy do czyszczenia po użyciu i składa się z powrotem do pudełka w bardzo kompaktowej formie.

Jak zrobić kluski dziadowskie? Prosty sposób na pyszny dodatek do mięsa

Gdy nie mam ochoty na kopytka czy tradycyjne pyzy, wybieram kluski dziadowskie. Są jeszcze prostsze w przygotowaniu i robią sie praktycznie same. Każdy z was ma pod ręką wszystkie potrzebne składniki. Zdradzę wam przepis cioci, która pochodzi z Wielkopolski - a to miejsce słynie z pyry!

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • jajko.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie obierzcie ze skórki. Następnie zetrzyjcie w elektrycznej tarce na średnich oczkach. Dodajcie do nich mąkę, sól i pieprz. Po dokładnym wymieszaniu połączcie z jajkiem.

Reklama

Następnie przygotujcie niewielkie kluseczki i wrzucajcie do wrzątku. Po wypłynięciu gotujcie przez około minutę. Wyjmijcie łyżką cedzakową i podajcie z okrasą w formie skwarek lub śmietany. Dobrze komponują się także z gulaszem mięsnym.

Reklama
Reklama
Reklama