W tym artykule:

  1. Jak zrobić proste kruche ciasto? Sprytny sposób Tomasz Strzelczyka
  2. Kruche ciasto z jagodami - dodatki
  3. Kruche ciasto z jagodami - przepis Tomasza Strzelczyka
Reklama

Kruche ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym wygląda i smakuje absolutnie genialnie. Wszystko za sprawą 2 sprytnych patentów, dzięki którym kucharz przyspiesza pracę i dodaje wypiekowi jeszcze więcej smaku. Zobaczcie, jak zrobić taki letni wypiek i koniecznie przetestujcie tę recepturę w swoich kuchniach. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

Jak zrobić proste kruche ciasto? Sprytny sposób Tomasz Strzelczyka

Podstawowy przepis na kruche ciasto składa się tylko z 4 podstawowych składników, czyli masła, mąki, żółtek i cukru. Ważne jest jednak tutaj to, aby masło było jak najbardziej twarde i zimne, bo właśnie dzięki temu masa nabierze chrupkości. Zwykle więc dodajemy do misko pokrojone małe kawałeczki tego schłodzonego nabiału i zagniatamy całość, ale Tomasz Strzelczyk ma na to prostszy i szybszy patent. Ulubiony kucharz internautów ściera zimne masło na tarce, a wtedy bardzo łatwo zagniata kruche ciasto. Co ciekawe, Tomasz Strzelczyk urozmaica też klasyczny przepis na ciasto kruche garstką posiekanych migdałów, które nie tylko dodają więcej smaku i aromatu, ale podbijają chrupkość wypieku.

Tak przygotowaną masę chłodzi jeszcze przez około 15 minut, a następnie dzieli ją na dwie części i jedną z nich od razu wylepia spód blachy, a drugą odkłada do lodówki, aby przygotować z niej później pyszną kruszonkę na wierzch ciasta.

ciasto pod każdy owoc

Kruche ciasto z jagodami - dodatki

W międzyczasie gdy kruchy spód się piecze, a kruszonka chłodzi, Tomasz Strzelczyk zabiera się za przygotowanie reszty składników, czyli ubija sztywną pianę z białek i cukru, która potem zapiecze się na przepyszną bezową warstwę.

Z kolei głównego bohatera tego przepisu, czyli jagody, miesza z odrobiną mąką ziemniaczaną, aby zagęściły się podczas pieczenia i stworzyły przyjemnie kremową owocową masę. Potem wszystko trzeba już tylko przełożyć na upieczony kruchy spód i znów włożyć ciasto z jagodami do piekarnika. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie zrobić ten genialny wypiek.

bułeczki z dżemem

Kruche ciasto z jagodami - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

na spód i kruszonkę:

  • 230 g masła,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 120 g mąki krupczatki,
  • 3 żółtka jaj,
  • 60 g cukru pudru,
  • 60 g posiekanych migdałów,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

na piankę:

  • 3 białka jaj,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

dodatkowo:

  • 600 g świeżych jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Najpierw zabieramy się za ciasto kruche, czyli ścieramy na tarce twarde, zimne masło, a następnie szybko zagniatamy je z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i obiema rodzajami mąki. Na koniec dodajemy też posiekane migdały, jeszcze raz łączymy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
  2. Następnie schłodzone ciasto kruche dzielimy na pół. Jedną część wstawiamy znów do lodówki, a drugą wykładamy na spód blaszki, ale nie dociskamy jej mocno na płasko. Teraz wstawiamy kruchy spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
  3. W międzyczasie mieszamy jagody z mąką ziemniaczaną oraz ubijamy pianę z białek. Dodajemy do nich odrobinę soli, a cukier wsypujemy stopniowo, po trochu, ciągle miksując. Na samym końcu, gdy piana jest już sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  4. Jagody z mąką ziemniaczaną przekładamy na upieczony i przestudzony kruchy spód. Na tym wykładamy pianę i całość posypujemy pozostałą kruszonką z lodówki. Tak przygotowane kruche ciasto z jagodami znów wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 40 minutach wypiek jest gotowy, ale przed krojeniem warto go przestudzić przez około 15-20 minut.
Reklama

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Reklama
Reklama
Reklama