Najlepsze kruche ciasto z jagodami. Tomasz Strzelczyk ma na to 1 prosty myk

W tym artykule:
- Jak zrobić proste kruche ciasto? Sprytny sposób Tomasz Strzelczyka
- Kruche ciasto z jagodami - dodatki
- Kruche ciasto z jagodami - przepis Tomasza Strzelczyka
Kruche ciasto z jagodami Tomasza Strzelczyka jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym wygląda i smakuje absolutnie genialnie. Wszystko za sprawą 2 sprytnych patentów, dzięki którym kucharz przyspiesza pracę i dodaje wypiekowi jeszcze więcej smaku. Zobaczcie, jak zrobić taki letni wypiek i koniecznie przetestujcie tę recepturę w swoich kuchniach. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.
Jak zrobić proste kruche ciasto? Sprytny sposób Tomasz Strzelczyka
Podstawowy przepis na kruche ciasto składa się tylko z 4 podstawowych składników, czyli masła, mąki, żółtek i cukru. Ważne jest jednak tutaj to, aby masło było jak najbardziej twarde i zimne, bo właśnie dzięki temu masa nabierze chrupkości. Zwykle więc dodajemy do misko pokrojone małe kawałeczki tego schłodzonego nabiału i zagniatamy całość, ale Tomasz Strzelczyk ma na to prostszy i szybszy patent. Ulubiony kucharz internautów ściera zimne masło na tarce, a wtedy bardzo łatwo zagniata kruche ciasto. Co ciekawe, Tomasz Strzelczyk urozmaica też klasyczny przepis na ciasto kruche garstką posiekanych migdałów, które nie tylko dodają więcej smaku i aromatu, ale podbijają chrupkość wypieku.
Tak przygotowaną masę chłodzi jeszcze przez około 15 minut, a następnie dzieli ją na dwie części i jedną z nich od razu wylepia spód blachy, a drugą odkłada do lodówki, aby przygotować z niej później pyszną kruszonkę na wierzch ciasta.

Kruche ciasto z jagodami - dodatki
W międzyczasie gdy kruchy spód się piecze, a kruszonka chłodzi, Tomasz Strzelczyk zabiera się za przygotowanie reszty składników, czyli ubija sztywną pianę z białek i cukru, która potem zapiecze się na przepyszną bezową warstwę.
Z kolei głównego bohatera tego przepisu, czyli jagody, miesza z odrobiną mąką ziemniaczaną, aby zagęściły się podczas pieczenia i stworzyły przyjemnie kremową owocową masę. Potem wszystko trzeba już tylko przełożyć na upieczony kruchy spód i znów włożyć ciasto z jagodami do piekarnika. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie zrobić ten genialny wypiek.

Kruche ciasto z jagodami - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
na spód i kruszonkę:
- 230 g masła,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 120 g mąki krupczatki,
- 3 żółtka jaj,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g posiekanych migdałów,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
na piankę:
- 3 białka jaj,
- pół szklanki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
dodatkowo:
- 600 g świeżych jagód,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Najpierw zabieramy się za ciasto kruche, czyli ścieramy na tarce twarde, zimne masło, a następnie szybko zagniatamy je z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i obiema rodzajami mąki. Na koniec dodajemy też posiekane migdały, jeszcze raz łączymy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
- Następnie schłodzone ciasto kruche dzielimy na pół. Jedną część wstawiamy znów do lodówki, a drugą wykładamy na spód blaszki, ale nie dociskamy jej mocno na płasko. Teraz wstawiamy kruchy spód do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
- W międzyczasie mieszamy jagody z mąką ziemniaczaną oraz ubijamy pianę z białek. Dodajemy do nich odrobinę soli, a cukier wsypujemy stopniowo, po trochu, ciągle miksując. Na samym końcu, gdy piana jest już sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Jagody z mąką ziemniaczaną przekładamy na upieczony i przestudzony kruchy spód. Na tym wykładamy pianę i całość posypujemy pozostałą kruszonką z lodówki. Tak przygotowane kruche ciasto z jagodami znów wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po około 40 minutach wypiek jest gotowy, ale przed krojeniem warto go przestudzić przez około 15-20 minut.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

