Najlepsze pierogi z jagodami robią moje córki. Nauczyła je tego babcia i teraz jest z nich dumna

W tym artykule:
- Pierogi mojej mamy
- Pierogi z jagodami z przepisu babci
- Jak odgrzewać pierogi z jagodami?
- Czy można zamrozić pierogi z jagodami?
Pierogi z jagodami to jedne z nielicznych, które mogę jeść na tony. Nigdy nie mam ich dosyć. Latem ze świeżymi jagodami smakują najlepiej, choć zimą, z mrożonych też są smaczne. Jednak nic nie dorówna tym prosto zerwanym z krzaczków. W pierogach zachowują kształt, nie rozpadają się, a po ugryzieniu są tak soczyste, że sok wypływa z nich obficie.
Pierogi mojej mamy
Dlatego też od zawsze moja mama robiła pierogi z jagodami całe lato. Moje córki stały się takimi samymi fankami tego obiadu jak ja i kiedy tylko odwiedzały babcię, prosiły ją właśnie o te pierogi. A babcia wiadomo, nigdy wnuczkom nie odmówi. Ale, żeby nie robić ich sama, na początku prosiła dziewczyny, by nakładały jagody, potem zaczęły sklejać pierogi i zaczęły pomagać w robieniu samego ciasta. Babcia dozowała składniki, a dziewczyny zagniatały ciasto ucząc się odpowiedniej konsystencji. Az przyszedł czas, że dziewczyny w pełni przejęły robienie pierogów i robią je od przygotowania ciasta, po wrzucenie pierogów do wody. Babcia jedynie nadzoruje cały proces. I tak oto wnuczki przejęły rolę babci i wychodzi im to wyśmienicie. Ciasto jest idealnie gładkie, elastyczne i cienkie, a żadna jagoda nie wypływa w czasie gotowania, bo pierogi się nie rozklejają, ani nie rozrywają. Przepis na te pierogi jest prosty, dlatego zapiszcie go sobie i też korzystajcie w sezonie i poza sezonem. Można do nich upchnąć każde nadzienie.

Pierogi z jagodami z przepisu babci
Żeby przygotować pierogi z jagodami, potrzebujecie oczywiście jagód. Wybierajcie świeże, nierozgniecione, najlepiej zbierane w tym samym dniu. Pamiętajcie, żeby zawsze dokładnie je umyć i wysuszyć przed włożeniem do ciasta. Jedną z najważniejszych rzeczy, by ciasto wyszło elastyczne, jest dodawanie gorącej wody.
Porcja na około 15 pierogów
- 1 jajko
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju (jednak do ciasta, druga do wody)
- 1,5-2 szklanki mąki pszennej (ile zabierze ciasto, żeby ciasto było elastyczne, ale nie twarde)
- 30 dkg jagód
- odrobina cukru
Na stolnicę wysypcie mąkę, wlejcie na środek łyżkę oleju i wbijcie jajko. Zagarnijcie mąkę nożem do środka, posiekajcie, żeby składniki się lekko połączyły, a potem wlewajcie stopniowo gorącą wodę i wyrabiajcie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, nie za twarde, nie za miękkie. Jeśli wyjdzie za twarde trzeba dolać trochę gorącej wody, jak za miękkie, dosypać mąki. Niestety trzeba nauczyć się wychwycić odpowiedni moment wyrobienia ciasta, ale po kliku próbach doskonale się tego nauczycie.
Wyrobione ciasto rozwałkujcie bardzo cienko, wykrawajcie z nich kółka, najlepiej szklanką i na każdy okrąg nakładajcie jagody, lekko oprószcie je cukrem i sklejcie boki ugniatając palcami..
Zagotujcie wodę w dużym garnku, dodajcie do wody trochę soli, łyżkę oleju i na gotującą się wodę wrzucajcie ostrożnie pierogi. Gotujcie 9-10 minut.
Wyławiajcie dużą łyżką cedzakową i podawajcie od razu ze śmietana, jogurtem albo roztopionym masłem.
Jak odgrzewać pierogi z jagodami?
Rzadko zdarza się, żeby coś zostało na drugi dzień, jeśli jednak cos zostanie warto wiedzieć jak je przechować a potem odgrzać. Pierogi najlepiej przechować w pojemniku na żywność, ale warto polać je odrobiną masła, by nie skleiły się, gdy wystygną.
Pierogi z jagodami najlepiej smakują po podgrzaniu we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 3 minuty).
Można je również podgrzać w kuchence mikrofalowej. Można też podgrzać je na parze, wtedy mamy pewność, ze nie rozpadną się w wodzie.
Czy można zamrozić pierogi z jagodami?
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pierogi zamrozić. Surowe pierogi z jagodami należy umieścić na tacce tak, by nie dotykały się wzajemnie i włożyć do zamrażarki. Kiedy będą już twarde, wówczas przełóżcie je do woreczków, albo pojemników na żywność. Tak samo możecie zamrozić już ugotowane pierogi. Trzeba rozłożyć je na tacce, poczekać aż całkiem wystygną i włożyć do zamrażarki. Gdy całkowicie się zamrożą, przełóżcie je do woreczków, lub pojemników. Mrożone pierogi można przechowywać maksymalnie 6 miesięcy.


