Najlepszy dżem morelowy robię metodą pół na pół. Konsystencja wychodzi w punkt

W tym artykule:
- Jak zrobić dżem morelowy? Wykorzystajcie metodę pół na pół
- Domowy dżem morelowy - przepis
- Co zrobić z moreli? Inne pyszne pomysły
Obecnie mamy dostęp do całego szeregu przepysznych sezonowych owoców, które chętnie przerabiamy na domowe przetwory. Własnej roboty dżemy są bowiem najlepszym sposobem, aby zamknąć cały smak i aromat lata w słoiczkach i potem móc skorzystać z nich w samym środku zimy. Zwykle gotujemy jednak całe gary truskawek, czereśni czy malin, ale domowy dżem morelowy jest już nieco mniej popularny, a to wielka szkoda. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i koniecznie przygotujcie go właśnie teraz. Najlepszy wychodzi prostą metodą pół na pół.
Jak zrobić dżem morelowy? Wykorzystajcie metodę pół na pół
Klasyczny przepis na dżem morelowy nie jest trudny, bo tak jak wszelkie inne słodkie przetwory, składa się tylko z owoców i cukru. Zwykle jednak morele pozbawia się pestek, a następnie przerzuca do garnka, zasypuje cukrem i długo gotuje, ciągle mieszając, a można to zrobić sprytniej. Na Instagramie trafiliśmy na ciekawą metodę 50: na 50, która polega na tym, że połowę owoców kroi się na kawałki, a połowę ściera na tarce o grubych oczkach. Dzięki temu dżem nie tylko znacznie szybciej się gotuje, ale ma też o wiele przyjemniejszą konsystencję.
Tak przygotowane przetwory morelowe same w sobie mają mnóstwo smaku, ale gdy dodacie do moreli z cukrem jeszcze odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, maksymalnie podkręcicie smak i aromat tych owoców.
Ten pomysłowy trik podpatrzyliśmy na Instagramowym profilu @wasafat_lalla_fatima. Poniżej znajdziecie krótkie wideo, na którym najlepiej widać cały proces przygotowania krok po kroku, a także prosty przepis na klasyczny dżem morelowy z wykorzystaniem metody 50:50. Spróbujcie sami, a zakochacie się w tym smaku i konsystencji.
Źródło: Instagram.com/wasafat_lalla_fatima/

Domowy dżem morelowy - przepis
Składniki:
- 2 kg moreli,
- 0,5 kg cukru,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Świeże morele myjemy, a następnie przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Połowę kroimy na kawałki, a drugą część ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cytrynę dzielimy na pół i dokładnie wyciskamy z niej cały sok.
- Całość wkładamy razem do dużego garnka i zasypujemy solą oraz wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowane składniki gotujemy na niewielkiej mocy palnika, ciągle mieszając.
- Ile gotować dżem morelowy? Zwykle wystarcza około 1,5 godziny, ale po prostu na bieżąco kontrolujcie jego konsystencję i sami zdecydujcie, czy jest już dla was odpowiednia.
- Gotowy dżem z moreli przelewamy do czystych, wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy ich wieczka. Następnie pasteryzujemy je w garnku, wyłożonym ściereczką, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia i przekładamy do spiżarni czy piwnicy.
Co zrobić z moreli? Inne pyszne pomysły
Domowy dżem morelowy to pyszny pomysł na zachowanie smaku tych owoców przez cały rok, ale warto też wykorzystywać je na świeżo, dopóki są dostępne w sklepach i na straganach. Jeśli więc szukacie pomysłów na inne przepisy z morelami w roli głównej, to koniecznie wypróbujcie też takie smakołyki jak:
- ciasto z morelami,
- sałatka z morelami i fetą,
- racuchy z morelami,
- grillowane morele z serem kozim, tymiankiem i pistacjami,
- sernik z morelami,
- pieczona owsianka z morelami,
- austriackie knedle z morelami,
- drożdżówki z morelami,
- tarta z morelami.


