Najlepszy farsz do roladek z kurczaka. Ten obiad będziecie robić co tydzień

Płaty kurczaka są wszechstronnym mięsem, które można przygotować na kilka różnych sposobów. Kotlety, gulasz, zapiekanka czy roladki. Te ostatnie mogą być ciekawym pomysłem, który będzie się zmieniał w zależności od nadzienia. Farsz z reguły robiliście na bazie szynki i sera żółtego? A może dominowały w nim sezonowe szparagi czy pokrojone pieczarki? Mamy dla was patent na zachwycające nadzienie, które nieco przypomina w smaku... sałatkę jarzynową. To niecodzienne połączenie zachwyca aromatem i propozycją podania. Poniżej znajdziecie przepis krok, po kroku. Do dzieła.
roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?" name="Jak%20zrobi%C4%87%20roladki%20z%20kurczaka%20z%20farszem%20jarzynowym?">Jak zrobić roladki z kurczaka z farszem jarzynowym?
Przygotujcie wcześniej brytfannę do zapiekania, najlepiej ceramiczną lub szklaną. Jeżeli nie macie tłuczka, wykorzystajcie bok noża i rozbijcie płaty mięsa.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub 2 udźce z kurczaka,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- szczypta słodkiej papryki w proszku,
- 1 cebula,
- 2 marchewki.
- 3 łyżeczki majonezu,
- pęczek szczypiorku,
- szczypta cukru,
- 2 łyżeczki tartego sera żółtego
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka przepołówcie i dokładnie rozbijcie za pomocą tłuczka do mięsa.
- Doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką w proszku.
- Odstawcie do lodówki na około 30 minut.
- Pokrójcie cebulę i podsmażcie na oleju na rozgrzanej patelni.
- Następnie dodajcie startą marchewkę na grubych oczkach.
- Duście pod przykryciem przez około 5 minut.
- Dodajcie szczypiorek oraz tarty ser.
- Wymieszajcie ostudzony farsz z majonezem.
- Nadziejcie płaty kurczaka i zawińcie roladki.
- Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i zapieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez około 45 minut.
- Możecie podawać je z ulubioną surówką z kapusty kiszonej lub mizerią.
Jakie części kurczaka wybrać do roladek?
Z reguły wybieracie piersi z kurczaka do przygotowania roladek? Oczywiście nie jest to błędem, jednak istnieje ryzyko, ze mogą wyjść nieco suche i wiórowate. Będziecie musieli podlewać je co jakiś czas tłuszczem, aby wsiąknął w strukturę mięsa.
Dlatego dobrym pomysłem jest wykorzystanie udźców z kurczaka bez kości. Delikatne mięsko roztłuczcie na plastry i zawińcie ulubione dodatki. Po zapieczeniu wnętrze będzie soczyste, jak nigdy dotąd. Jeżeli nie znaleźliście ich w markecie, kolejną opcją są płaty z nóg kurczaka - to idealny zamiennik, który także przygotujecie jak udźce.
Jeżeli pokusicie się jednak o przyrządzenie piersi z kurczaka, obłóżcie roladki plastrami boczku, najlepiej wędzonego. Podczas wytapiania, wniknie w teksturę mięsa i sprawi, ze będzie soczyste i smaczne.

