W tym artykule:

  1. Jak zrobić najlepszy krem budyniowy?
  2. Jakich błędów nie popełniać przy kremie budyniowym?
  3. Do czego wykorzystać krem budyniowy?
Reklama

Krem budyniowy to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych dodatków do deserów czy blatów tortu, który powinien znać każdy. To uniwersalna baza, którą możecie zrobić w wielu smakach - kakaowym, kawowym czy owocowym.

Jeśli często robicie krem budyniowy, zapewne nie raz i nie dwa zdarzyło wam się, że w masie pojawiły się grudki, które trudno było rozetrzeć. Taki krem mimo doskonałego smaku traci na jakości, bo grudki przeszkadzają podczas jedzenia. Krem do tortu i ciast powinien być idealnie gładki i aksamitny w swojej konsystencji.

Jeśli więc raz na zawsze chcecie się pozbyć grudek z kremu, zastosujcie nasz przepis. Wystarczy niewielki nakład pracy, odpowiednia technika i wszystko pójdzie gładko. Pokażemy wam, co zrobić, aby już nigdy nie stworzyły się nieapetyczne grudki w masie budyniowej.

gęsty krem do tortu

Jak zrobić najlepszy krem budyniowy?

W naszym przepisie nie idziemy na łatwiznę i nie robimy kremu z budyniu w torebce. Przygotujcie prawdziwy krem budyniowy od A do Z samodzielnie. To kilka składników dobranych w odpowiednich proporcjach, a efekt końcowy smakuje 100 x lepiej, niż kupne, gotowe proszki. Do przygotowania gładkiej masy wybierzcie mikser planetarny lub ręczny, aby ułatwić sobie pracę. Nie zapomnijcie też o wcześniejszym wyciągnięciu składników, aby były w temperaturze pokojowej. To ma wielkie znaczenie, by osiągnąć zamierzony cel.

Składniki:

  • 750 ml mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 250 g miękkiego masła

Przygotowanie:

  1. Masło i jajka wyciągnijcie wcześniej z lodówki.
  2. W rondlu podgrzejcie połowę mleka z cukrem.
  3. Następnie do zimnego mleka dodajcie żółtka, zamieszajcie, by powstała jednolita ciecz, dosypcie przesianą mąkę i skrobię i wszystko dobrze wymieszajcie, by nie było grudek.
  4. Przelejcie powstałą masę do gotującego się mleka z cukrem i energicznie mieszajcie, by wszystko połączyło się w gładka całość.
  5. Gdy krem budyniowy zgęstnieje, przelejcie do miski, przykryjcie wierzch folią spożywczą, w ten sposób, by przylegała do powierzchni budyniu i odstawcie do wystygnięcia.
  6. Gdy budyń będzie już całkiem zimny przełóżcie go do misy miksera, dodajcie masło i zmiksujcie razem na wysokich obrotach do czasu, a powstanie jednolity, puszysty krem budyniowy.
  7. Gęsty i pyszny krem budyniowy jest gotowy do tortów i ciast.
krem

Jakich błędów nie popełniać przy kremie budyniowym?

Jest kilka obowiązkowych punktów, które powinny być wyznacznikiem, dla każdego domowego cukiernika. Dzięki tym technikom nie będziecie mieć wątpliwości, że wszystko uda się tak, jak należy:

  • masło do kremu budyniowego powinno być zawsze w temperaturze pokojowej - w przeciwnym wypadku powstanie skawalona masa, która nie połączy się z resztą składników tak, jak należy,
  • jajka wcześniej rozbijcie do miski i pozostawcie do ocieplenia w temperaturze pokojowej - w innym razie zimne jajka sprawią, że masa rozwarstwi się i będzie wyglądać dość nieapetycznie,
  • nigdy nie pomijajcie przesiewania wszystkich suchych składników - to kilka sekund więcej pracy, a będziecie mieć pewność, że składniki nie pójdą do kosza na śmieci. jeśli nie przesiejecie maki, zbije się w grudki i nie ma szans na gładką, jednolitą masę.
  • jeżeli jednak zdarzy się, że krem nie jest zbyt gładki i ma wyczuwalne grudki, weźcie sitko i przetrzyjcie go tak, aby każda grudka pozostała na nim. To jedyny sposób, na uratowanie kremu.
domowe mleko skondensowane

Do czego wykorzystać krem budyniowy?

Krem budyniowy to doskonała baza do wielu cist i tortów, ale też dodatek do innych deserów. Możecie go dodać do:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama