Najlepszy krem do ciasta robię w blenderze bez śmietany, mleka i mascarpone. Główny składnik zaskakuje

W tym artykule:
- Blender kielichowy Bosch VitalPower - niezłomny do wielu zadań specjalnych
- Jak zrobić krem do ciasta z tofu?
Od dłuższego czasu szukałam odmiany i nie chciałam robić tłustych kremów do tortów. Zaskakiwała mnie puszystość tego, który robi moja znajoma. Pyszny, piankowy i bardzo dobrze komponujący się z ciastem biszkoptowym lub ucieranym. Powiedziała mi, że dodaje także do przekładania kruchego ciasta - więc krem jest uniwersalny. Z pomocą blendera kielichowego wyszedł mi tak gładki, ze powtórzę go pewnie jeszcze kilka razy!
Blender kielichowy Bosch VitalPower - niezłomny do wielu zadań specjalnych
Blender kielichowy od Bosch VitalPower mam już od kilku lat. Bardzo go sobie cenię ze względu na estetykę oraz wszechstronność przygotowywania. 1200 W mocy oraz aż 30 000 obrotów na minutę to parametry, za sprawą których blender kielichowy Bosch MMB6382M gwarantuje niewiarygodne efekty!
Zmieści się nawet na najmniejszym blacie kuchennym, a wykonuje pracę, jak przemysłowe sprzęty. Idealny do kruszenia lodu, do smoothie, kremów czy miksowania zup na kremy. Prędkość pracy można kontrolować z ogromną precyzją, a to za sprawą płynnej regulacji. Możemy rozdrobnić składniki do określonego poziomu, wykorzystując funkcję PULSE, czyli pulsacyjną pracę urządzenia.
Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie www.euro.com.pl:
Bleder jest super. Spełnia wszystkie moje oczekiwania. Szkło petarda.
Świetnej jakości blender kielichowy! Mam nadzieję, ze będzie służył jak najdłużej!
Blender bardzo dobry, łatwo się myje super rozdrabnia ,solidnie zrobiony.Nie sprawdzałam jeszcze funkcji kruszenia lodu.
Bardzo prosty i wygodny w obsłudze, produkty wychodzą z niego bardzo pyszne.
Bardzo fajny sprzęt, super są podstawowe programy, których nie trzeba pilnować, łatwy w czyszczeniu. Polecam!
Jak zrobić krem do ciasta z tofu?
Zastanawiacie się, jak zrobić najlepszy krem do ciasta z miękkiego tofu? Nic bardziej prostszego - pokaże wam, jak zaprezentowała mi to znajoma z Chin, która bije rekordy popularności tym przepysznym nadzieniem do bułeczek, tortów, ciast i kanapek!
Ma delikatną strukturę, która w zetknięciu z ciastem staje się wręcz puszysta, bardzo piankowa. Polecam także jako dodatek do szarlotki, którą klasycznie robimy z bezą - to smakuje wybornie i idealnie komponuje się z całością. Mariaż tych kilku składników potrafi zaskoczyć wszystkich! Poniżej znajdziecie składniki oraz instrukcje przygotowania.
Składniki:
- 3 kostki miękkiego tofu - naturalnego, nie tego wędzonego,
- 4 żółtka,
- puszka kajmaku,
- 5 łyżeczek soku z cytryny,
- szczypta soli,
- pół szklanki wody lub mleka sojowego.
Przygotowanie:
Na początku przekładamy tofu do większej miski i zalewamy mlekiem roślinnym - najlepiej sojowym lub migdałowym. Odstawiamy na około 2-3 godzinny do wchłonięcia cieczy i zmiękczenia. Wkładamy całość do blendera i dorzucamy kajmak, sok z cytryny, sól oraz żółtka.
Miksujemy wszystko na gładką masę przez około 3 minuty na wysokich obrotach. Na koniec dolewamy 3 łyżeczki wrzątku i miksujemy kolejną minutę, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Tak przygotowany krem możecie przechowywać pod przykryciem przez 3-4 dni w lodówce.


